Uw rente wijzigen
De flexibele voorwaarden van uw lening bij Woonfonds maken het mogelijk om de risico-opslag van uw rente en dus uw rente te verlagen. Deze video legt de mogelijkheden uit om uw rente te wijzigen.
De verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek bepaalt de risicoklasse van een hypotheek (zonder NHG). We drukken de risicoklasse uit in percentages. Hoe lager het verhoudingspercentage tussen uw hypotheek en de waarde van uw woning, hoe lager het risico voor de bank. Dit betekent een lagere risico-opslag en dus een lagere hypotheekrente.
Bij het wijzigen of verlengen van uw rente, kijkt Woonfonds (sinds 1 januari 2019) direct of u in een lagere risicoklasse komt. Dit kan een lagere risico-opslag op uw rente betekenen. Ook als u tussendoor extra aflost.
Uw risicoklasse vindt u terug op de rentelijst die hoort bij uw huidige rentecontract.
Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft geen risico-opslag. U zit dan al in de laagst mogelijke risicoklasse. De laagste risicoklasse is tot 60% van de marktwaarde, daarna kunt u niet verder zakken.
Bijvoorbeeld als de waarde van uw woning de afgelopen jaren is gestegen of omdat u al veel heeft afgelost en uw renteverlenging nog even duurt. Dan kan dit via een online aanvraagformulier. Zorg dat u vooraf goed op de hoogte bent van de financiële gevolgen. Uw adviseur helpt u graag.
Is de waarde van uw woning gestegen? Of heeft u tussentijds afgelost en duurt de renteverlenging nog even? Met een online formulier doet u een aanvraag om uw risicoklasse te laten wijzigen.
Woonfonds vraagt geen administratiekosten voor het wijzigen van uw risicoklasse
U betaalt alleen kosten voor het advies en het werk van uw adviseur. Hierover maakt u zelf afspraken.
Om aan ons te laten zien dat de waarde van uw huis is gestegen, moet u een WOZ-beschikking of een taxatierapport meesturen. U mag een WOZ beschikking gebruiken als
· het hypotheekbedrag lager is dan 80% van de WOZ-waarde en maximaal € 300.000,- bedraagt;
· de woning geen bedrijfsbestemming heeft en ook niet gedeeltelijk als bedrijf gebruikt wordt;
· het geen recreatiewoning is;
· het geen verhuurde woning is;
· het onderpand volgens het kadaster de bestemming ‘wonen’ heeft.
Als uw hypotheek niet aan bovenstaande punten voldoet, moet u altijd een taxatierapport meesturen. Een taxateur moet geregistreerd staan bij de Taxateursunie of NWWI. Let op: het laten opmaken van een taxatierapport kost geld.
Heeft u een Woningverhuur Hypotheek?
Dan stuurt u een taxatierapport 'in verhuurde staat' mee.
Uw wijziging gaat meteen in
Als wij de aanvraag voor de 15e van de maand ontvangen, wordt de wijziging de 1e van de volgende maand doorgevoerd. U merkt dit bij de incasso van uw rente de maand daarna. U ontvangt een schriftelijke bevestiging met de ingangsdatum.
Voorbeeld:
Wij ontvangen uw aanvraag op 13 september. De wijziging gaat in op 1 oktober. Op 1 november is de wijziging te zien in uw incasso. U betaalt uw hypotheekrente namelijk altijd achteraf.
Uw wijziging gaat een maand later in
Als wij de aanvraag na de 15e van de maand ontvangen, wordt de wijziging de 1e van de daaropvolgende maand doorgevoerd. U merkt dit bij de incasso van uw rente de maand daarna. U ontvangt een schriftelijke bevestiging met de ingangsdatum.
Voorbeeld:
Wij ontvangen uw aanvraag op 19 september. De wijziging gaat in op 1 november. Op 1 december is de wijziging te zien in uw incasso. U betaalt uw hypotheekrente namelijk altijd achteraf.
Verandert de risico-opslag als u de hypotheeklening verhoogt of verlaagt?
Dat kan. Als de verhouding tussen de lening en de marktwaarde verandert, kan er een andere risico-opslag gelden. Om te bekijken hoeveel rente u minder of meer gaat betalen, kijkt u naar de risico-opslag die bij de ingangsdatum van uw huidige rentecontract geldig was. Let op: Als u uw lening verhoogt, geldt voor dat leningdeel de meest recente risico-opslag.
Geef de wijziging door aan de Belastingdienst
Deze aanpassing heeft invloed op uw belastingteruggave. Uw maandlast wijzigt door de aanpassing van uw rente. Denkt u aan het aanpassen van uw (voorlopige) belastingteruggave?
Stel: u heeft op basis van de rentelijst van 24 september 2016 uw rente vastgezet. U heeft een hypotheek met een rentevast-periode van 10 jaar. Uw rente is 2,25% met een hypotheek >100% marktwaarde (zie: rentelijst 15 van 2016).
U heeft een extra aflossing gedaan. Daardoor wordt de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van het huis 95% van de marktwaarde. Uw risico-opslag kan dan 1 risicoklasse naar beneden. Wat bijvoorbeeld een verlaging betekent van 0,1%.
Heeft u een (bank)spaarhypotheek of een hybride hypotheek in het spaarhypotheekrentefonds?
Bij een lagere risico-opslag krijgt u mogelijk een lagere rente. Bij een (bank)spaarhypotheek is dit niet altijd voordeliger voor u. Als u spaart, heeft u ook te maken met een spaarpremie of -inleg. Er is namelijk een spaarpotje aan uw hypotheek gekoppeld. Dit potje heeft dezelfde rente als uw hypotheek. Als de rente op uw hypotheek daalt, daalt ook de rente op uw spaarpotje. En dan moet u meer betalen om het bedrag aan het einde van de looptijd te bereiken.
Uw adviseur kan voor u uitrekenen of een lagere risicoklasse u voordeel oplevert. Wij adviseren u daarom om contact op te nemen met uw adviseur.
Het wijzigen van uw rente door een andere risico-opslag kan financiële en fiscale gevolgen hebben. We willen graag dat u hiervan op de hoogte bent. Uw adviseur kan u hierbij helpen.
Bij het wijzigen of verlengen van uw rente, kijkt Woonfonds direct of u in een lagere risicoklasse met lagere risico-opslag komt. Ook als u tussendoor extra aflost. Wilt u zelf uw risico-opslag wijzigen kan dit via een formulier op deze pagina.
De flexibele voorwaarden van uw lening bij Woonfonds maken het mogelijk om de risico-opslag van uw rente en dus uw rente te verlagen. Deze video legt de mogelijkheden uit om uw rente te wijzigen.
De flexibele voorwaarden van uw lening bij Woonfonds maken het mogelijk om de risico-opslag van uw rente en dus uw rente te verlagen. Deze video legt de mogelijkheden uit om uw rente te wijzigen.
In de rentelijst ziet u de actuele tarieven van rentevormen die wij aanbieden. De rentevast-periode en risicoklasse bepalen de hoogte van uw rente.
U vindt veel antwoorden in de meestgestelde vragen over het wijzigen van de rente op de pagina van onze Klantenservice.
Vindt u het fijn als we u informeren over mogelijkheden rondom uw hypotheekrente? Of het nu gaat om een wijziging van uw risicoklasse of een rentemiddeling, wij helpen u graag!
Heeft u vragen?
Stel ze gerust aan een van onze medewerkers via 013 461 20 10. Dit kan van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 21.00 uur. En op vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.
Wilt u advies?
Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.