Is uw hypotheek hoger dan 6o% van de waarde van uw huis? Dan betaalt u meestal meer rente. In uw hypotheek zit dan een risico-opslag. Soms kan die risico-opslag omlaag. Bijvoorbeeld omdat de waarde van uw huis gestegen is, of omdat u (extra) hebt afgelost op uw hypotheek.
In Mijn Leninginzicht ziet uw welke woningwaarde bij Woonfonds bekend is. U stuurt ons het bewijs van de woningwaarde eenvoudig via Mijn Leninginzicht.
Let op! Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Of zit uw hypotheek al in de laagste risicoklasse? Dan kunt u uw risico-opslag niet aanpassen. U betaalt dan al de laagst mogelijke rente.
2. Vraag een voorstel aan voor een nieuwe rente
U kunt ons al vóór het einde van de rentevast-periode vragen om een voorstel voor een nieuwe rente. Meestal moet u dan wel een vergoeding betalen. Wij vragen die vergoeding omdat de rentevast-periode eerder stopt dan afgesproken. Wij hebben het geld voor uw hypotheek ook zelf moeten lenen toen de rente hoger was.
- U kunt de vergoeding in 1 keer betalen. Dat heet afkoop. U spreekt dan een nieuwe (lagere) rente af en een nieuwe rentevast-periode.
- U kunt de vergoeding ook laten verwerken in uw nieuwe rente. Dat heet rentemiddeling. Hiervoor betaalt u € 250 administratiekosten. U mag maximaal 1 keer per rentevast-periode een rentemiddeling aanvragen. De totale kosten zijn hoger dan bij rente afkopen.
Let op! Heeft u een (bank)spaarhypotheek of een hybride hypotheek? Dan hoeft een lagere rente niet altijd voordeliger te zijn. Bij deze hypotheken is er namelijk een spaarpotje of beleggingspotje aan uw hypotheek gekoppeld. Daalt de rente op uw hypotheek? Dan verandert ook de premie of uw inleg. Laat uw adviseur uitrekenen of een lagere rente een goed idee is.
Een voorstel voor een nieuwe rente (afkoop of middeling) vraagt u eenvoudig aan in Mijn Leninginzicht.
Uw variabele rente kan stijgen of dalen. De rente vastzetten geeft u langer zekerheid over uw maandbedrag. U regelt dit eenvoudig en zonder kosten in Mijn Leninginzicht.
Om niet te vergeten
De rente aanpassen kan gevolgen hebben voor de belasting. Gaat uw hypotheekrente omlaag? Dan kunt u minder hypotheekrente aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Vraagt u elke maand uw hypotheekrente terug van de belasting in plaats van het hele bedrag ineens na 1 jaar? Vergeet dan niet op tijd de voorlopige teruggaaf aan te passen nadat u de rente heeft gewijzigd. Krijgt u elke maand te veel voorschot terug van de belasting, dan moet u dat terug betalen.Vraag uw adviseur of rente wijzigen een goed idee is
U regelt veel makkelijk zelf in Mijn Leninginzicht. Wilt u de rente aanpassen? Vraag een hypotheekadviseur naar de financiële gevolgen voor u.Naar Mijn Leninginzicht