Extra aflossen?

Wij proberen het extra aflossen (extra terugbetalen) voor u zo eenvoudig mogelijk te maken. Meer hierover vindt u in dit stappenplan.

 • Vraag uw adviseur om advies

  Extra aflossen is een belangrijke beslissing. Misschien heeft u het bedrag nog nodig. Of is het verstandig om ergens anders in te investeren. Vraag daarom uw adviseur eerst om advies voordat u extra gaat aflossen. Zoek hier een adviseur bij u in de buurt.

  Veelgestelde vragen

  • Hoeveel kan ik extra aflossen en hoe vraag ik dat aan?

   Dat is afhankelijk van het soort hypotheek. Met de Comfort Lijn kunt u over de hele hoofdsom maximaal 20% van het oorspronkelijke bedrag aflossen. U hoeft dan geen vergoeding te betalen voor de misgelopen rente. Met de Voordeel Lijn kunt u over de hele hoofdsom maximaal 15% van het oorspronkelijke bedrag aflossen. Als u voor een groter aflosbedrag kiest, moet u dus rekening houden met extra kosten. De hoogte van de vergoeding verschilt per situatie. Als u inderdaad besluit om extra te gaan aflossen, dient u dat verzoek eenvoudig in via onze website. Als u daar uw gegevens en gewenst aflosbedrag invult, nemen wij uw verzoek in behandeling. Vergeet u niet aan te vinken dat u via de mail een kopie van uw aanvraag wilt ontvangen? Dan weet u zeker dat uw formulier ook daadwerkelijk verstuurd is. Vervolgens verwerken wij uw verzoek en sturen u per mail een bevestiging en een instructie om de extra aflossing over te maken.

   Wij wijzen u er graag op dat aflossen financiële gevolgen kan hebben en dat het verstandig is om een financieel adviseur te raadplegen. Heeft u een Mens & Leven of een (bank)spaarhypotheek? Dan duurt het verzoek langer, omdat er eerst akkoord bij de verzekeringsmaatschappij gevraagd moet worden. Hierbij is het ook verstandig om een financieel adviseur in te schakelen.

 • Bedenk hoeveel u wilt aflossen

  Houd daarbij rekening met het maximale bedrag dat u boetevrij mag aflossen. Hierbij gaat het om de hoofdsom van de hypotheek, zonder het overbruggingskrediet.

  • met een Woongenot Hypotheek: per leningdeel maximaal 15% van het oorspronkelijke bedrag;
  • met een Comfort Lijn-hypotheek: per leningdeel maximaal 20% van het oorspronkelijke bedrag;
  • met een Voordeel Lijn-hypotheek: per leningdeel maximaal 15% van het oorspronkelijke bedrag.

   Wilt u meer aflossen?
   Dan moet u misschien een boete (vergoeding) betalen. U leest het in uw hypotheekvoorwaarden. Als u meer aflost dan het boetevrije bedrag dan vragen wij in sommige gevallen aanvullende documenten op. U leest dit in de brief die u dan van ons ontvangt.

   Verandert de risico-opslag als u de hypotheeklening verlaagt?
   Dat kan. Als u een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft, lopen wij een hoger risico dat we het hypotheekbedrag niet terugkrijgen. Als de lening tov de (markt)waarde van de woning lager wordt, kan er ook een lagere risico-opslag gelden. Dit kan u een lagere rente opleveren. Lees hier meer.

   Let op: Heeft u een (bank)spaarhypotheek of een hybride hypotheek?
   Let op. Heeft u een spaarhypotheek? Bij een extra aflossing gaat uw premie omlaag. Ook bij een hybride hypotheek kan dat gebeuren. Wilt u liever uw premie gelijk houden zodat u de lening eerder kunt aflossen? Neem dan contact met ons op. Veranderingen in de premie of de looptijd kunnen gevolgen hebben voor de belasting die u moet betalen.


 • Vraag hier uw extra aflossing aan

  We hebben informatie van u nodig om uw aflossing te regelen. Vult u daarvoor het formulier hieronder in:
   
  Let op: Vul het juiste hypotheeknummer in. U vindt het hypotheeknummer op de jaaropgave, het uniform hypotheekoverzicht en overzicht maandbedragen. Voorbeelden vindt u hier.

  De 1e van

  De aflosdatum is altijd op de 1e van de maand. De eerstvolgende mogelijkheid is automatisch voor u gevuld. Tot en met de 15e van elke maand is het mogelijk om de daarop volgende maand de extra aflossing door te voeren. Vanaf de 16e is het niet mogelijk om de extra aflossing de volgende maand nog door te voeren.


  Uw hypotheek kan uit meerdere leningdelen bestaan. U kunt het aflosbedrag bij 1 leningdeel aflossen of verdelen over meerdere leningdelen. Hieronder kunt u aangeven bij welk leningdeel of bij welke leningdelen u het bedrag wil aflossen

  U vindt uw leningdeelnummer(s) op het jaaroverzicht van uw hypotheek. Let op: het leningdeelnummer is niet gelijk aan het hypotheeknummer: • U ontvangt per mail het rekeningnummer

  U ontvangt uiterlijk 1 week voor de aflos-datum een mail met daarin het rekeningnummer. Als u dit bericht ontvangt, kunt u het geld overmaken.

 • Wij verwerken uw aflossing


  U heeft het geld overgemaakt.
  We verwerken uw extra aflossing binnen 5 tot 10 werkdagen. U krijgt van ons een brief zodra we dat hebben gedaan.

  We verlagen uw maandlast 1 maand na de extra aflossing
  U merkt de maand na de aflossing dat uw maandbedrag lager is. U betaalt de rente namelijk achteraf.

  Een extra aflossing voor de Mens&Leven en (bank)spaarhypotheek duurt langer
  De verwerking van een extra aflossing op de Mens&Leven en (bank)spaarhypotheek kost meer tijd. Houdt u rekening met 1 tot 2 maanden. Wij laten u eerst weten wat de gevolgen zijn voor uw kapitaalverzekering of bankspaarrekening. Daarna informeren wij u over de volgende stap.

  Meer dan boetevrij aflossen duurt langer
  Wilt u meer dan het jaarlijkse boetevrije bedrag aflossen? Houdt u dan rekening met een langere verwerkingstijd van 1 tot 2 maanden. Wij laten u eerst weten hoeveel boete u moet betalen. Daarna informeren wij u over de volgende stap.