Extra aflossen?

U wilt extra aflossen op uw hypotheek. U betaalt dan meer van uw lening terug, dan het maandbedrag dat we bij het afsluiten van uw hypotheek afspraken. U kunt tot een bepaald bedrag per jaar boetevrij extra terugbetalen. Betaalt u meer terug, dan betaalt u een vergoeding (boete).

Wij proberen het extra terugbetalen op uw hypotheek zo eenvoudig mogelijk voor u te maken. Meer hierover vindt u in ons stappenplan. 

 • Vraag uw adviseur om advies

  Extra aflossen heeft voor- en nadelen. Uw hypotheekschuld daalt bij aflossen, wat lagere maandlasten kan opleveren en een lagere kans op restschuld. Maar misschien heeft u het bedrag later nog nodig. Als u extra aflost, kunt dit geld niet meer zo maar op een andere manier besteden. Wat zijn de fiscale gevolgen van extra aflossen? Het is belangrijk om hier goed bij stil te staan.

  Vraag uw adviseur om advies
  Hij kijkt samen met u naar de financiële gevolgen van het extra aflossen op uw hypotheek in uw persoonlijke situatie. Nu én in de toekomst. Zoek hier een adviseur bij u in de buurt.  

  Veelgestelde vragen

  • Hoeveel kan ik extra aflossen en hoe vraag ik dat aan?

   Dat is afhankelijk van de hypotheek die u heeft. Met de Comfort Lijn kunt u over de hele hoofdsom maximaal 20% van het oorspronkelijke bedrag aflossen. U hoeft dan geen vergoeding te betalen voor de rente die Woonfonds misloopt. Met de Woongenot Hypotheek en Voordeel Lijn kunt u over de hele hoofdsom maximaal 15% van het oorspronkelijke bedrag aflossen. Als u voor een groter aflosbedrag kiest, moet u dus rekening houden met extra kosten. De hoogte van de vergoeding verschilt per situatie. Als u inderdaad besluit om extra te gaan aflossen, dient u dat verzoek eenvoudig in via Mijn Leninginzicht.

   Heeft u een Mens & Leven of een (bank)spaarhypotheek?
   Dan duurt het verzoek langer, omdat er eerst akkoord bij de verzekeringsmaatschappij gevraagd moet worden. Hierbij is het ook verstandig om een financieel adviseur in te schakelen.

 • Hoeveel wilt u aflossen?

  Houd daarbij rekening met het maximale bedrag dat u per kalenderjaar boetevrij van het oorspronkelijke bedrag mag aflossen:

  Woongenot Hypotheek: maximaal 15% van de oorspronkelijke hoofdsom van uw lening
  Voordeel Lijn hypotheek: maximaal 15% van de oorspronkelijke hoofdsom van uw lening
  Comfort Lijn hypotheek: maximaal 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van uw lening 

  Hierbij gaat het om % over de oorspronkelijke hoofdsom van uw lening, zonder het overbruggingskrediet.

  Wilt u meer aflossen?
  Als u meer wilt aflossen dan bovengenoemde percentages, dan betaalt u misschien een vergoeding (boete) voor de rente die wij mislopen. Afspraken hierover leest u in uw hypotheekvoorwaarden. Als u meer aflost dan het boetevrije bedrag, dan vragen wij in sommige gevallen aanvullende documenten op. U leest dit in het bricht dat u dan van ons ontvangt.

  Heeft u uw restschuld gefinancierd?
  Dan mag u onbeperkt extra aflossen op dit stukje hypotheek.

  Extra aflossen kan uw risico-opslag verlagen
  Als de lening ten opzichte van de (markt)waarde van de woning lager wordt, kan er ook een lagere risico-opslag gelden. Dit kan u een lagere rente opleveren. Hoe u uw risico-opslag wijzigt leest u hier.

  Heeft u een (bank)spaarhypotheek of een hybride hypotheek?
  Heeft u een spaarhypotheek? Bij een extra aflossing kan uw spaarpremie of inleg omlaag gaan. Ook bij een hybride hypotheek kan dat gebeuren. Wilt u liever uw spaarpremie of inleg gelijk houden, zodat u de lening eerder kunt aflossen? Neem dan contact met ons op. Veranderingen in de premie of de looptijd kunnen gevolgen hebben voor de belasting die u moet betalen.

 • Hoe lost u extra af?

  U bent goed geïnformeerd over de voor- en nadelen van extra terugbetalen (extra aflossen) in uw persoonlijke situatie.

  U wilt extra terugbetalen op uw hypotheek.
  Dit kan via Mijn Leninginzicht. U kunt dan via Ideal betalen.

  Wilt u meer dan het jaarlijkse boetevrije bedrag aflossen? Geef dit dan door via Mijn Leninginzicht. U krijgt een bericht met daarin de hoogte van de vergoeding (boete).

  Mijn Leninginzicht
 • Wij verwerken uw aflossing

  U heeft het geld overgemaakt
  Wij verwerken het bedrag op de dag dat het geld binnenkomt. Binnen 3 werkdagen ontvangt u een bevestiging.

  We verlagen uw maandlast 1 maand na de extra aflossing
  U merkt de maand na de aflossing dat uw maandbedrag lager is. U betaalt de rente namelijk achteraf.

  Een extra aflossing voor de Mens&Leven en (bank)spaarhypotheek duurt langer
  De verwerking van een extra aflossing op de Mens&Leven en (bank)spaarhypotheek kost meer tijd. Houdt u rekening met 1 tot 2 maanden voordat alles verwerkt is. Wij laten u eerst weten wat de gevolgen zijn voor uw kapitaalverzekering of bankspaarrekening. Daarna informeren wij u over de volgende stap.

  Meer dan boetevrij aflossen duurt langer
  Wilt u meer dan het jaarlijkse boetevrije bedrag aflossen? U ontvangt bericht hoeveel boete u moet betalen. Daarna informeren wij u over de volgende stap. Houd rekening met een langere verwerkingstijd van 1 tot 2 maanden.