Van aflossingsvrij naar aflossingsblij

Heeft u al nagedacht over de aflossing?

Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u tijdens de looptijd niet af. Weet u al hoe u de hypotheek gaat aflossen? Denk erover na en ga erover in gesprek met uw adviseur. Dat woont een stuk prettiger. Dat maakt aflossingsblij!

Een hypotheek aflossen: wanneer en hoe?

De meeste hypotheken in Nederland hebben een totale looptijd van 30 jaar. Een flink aantal huizenbezitters heeft een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek. Op de einddatum van de looptijd moet zo'n hypotheek in 1 keer afgelost worden. Daarom laten we graag weten welke mogelijkheden er zijn.

Extra aflossen

Met een extra aflossing verlaagt u uw hypotheekschuld. En uw maandbedrag gaat natuurlijk ook direct omlaag. Bij Woonfonds mag u 15% of 20% aflossen zonder een vergoeding te betalen. Lees meer over extra aflossen.

Rente verlagen

De risico-opslag in uw rente kan misschien omlaag. Of een nieuwe rente kan voordelig zijn nu de hypotheekrente laag is. Lees meer over rente wijzigen

Hypotheekvorm wijzigen

Vaak is het mogelijk (een deel van) de aflossingsvrije hypotheek te wijzigen. Bijvoorbeeld in een annuïteitenhypotheek waarbij u wel aflost. Lees meer over hypotheekvorm wijzigen.

Ga ermee aan de slag

Als de einddatum van uw hypotheek in zicht is, bent u verplicht om het aflossingsvrije deel in 1 keer terug te betalen. Of om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Als uw pensioendatum dichterbij komt, verandert uw inkomen waarschijnlijk. Dan kunt u misschien minder lenen. Het is daarom belangrijk dat u op tijd een goed plan maakt voor de aflossing.

Woonfonds en uw adviseur helpen u graag
Het kan best zo zijn dat de aflossing van uw hypotheek geen probleem voor u is. Omdat u genoeg gespaard heeft bijvoorbeeld. Of omdat u van plan bent uw huis te verkopen tegen het einde van de looptijd. Maar misschien bent u er nog niet helemaal uit. Dan helpen wij u graag. Praat ook eens met uw adviseur over uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.

 

Goed om te weten

Wat gebeurt er als ik aan het einde van de looptijd mijn hypotheek niet (helemaal) kan terugbetalen?

Misschien kunt u aan het einde van de looptijd van uw aflossingsvrije hypotheek opnieuw geld lenen. Of dat kan, hangt af van uw situatie.

Het is belangrijk dat u de maandlasten kunt blijven betalen. Daarbij wordt gelet op de hoogte van het hypotheekbedrag dat u nodig heeft, uw inkomen, de hypotheekrente die dan geldt en de waarde van uw huis. Uw adviseur kijkt ook hoeveel en hoelang u de hypotheekrente nog kunt aftrekken. Wanneer de rente niet meer aftrekbaar is, gaan uw maandlasten vaak omhoog. 

Ik heb geen aflossingsvrije hypotheek maar een beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek met een beleggingsproduct ernaast. Bijvoorbeeld een levensverzekering.

U belegt geld om de hypotheek af te lossen. Maar de opbrengst van beleggingen is onzeker. Het staat niet vast of de opbrengst genoeg is om de hypotheek af te lossen. Overleg met uw adviseur hoe u de hypotheek aan het einde van de looptijd kunt terugbetalen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. 
 

De 5 grootste misverstanden bij aflossing hypotheek

Misverstanden over aflossingsvrije hypotheken kunnen voor verrassingen zorgen. Lees erover in onze brochure. Maak een goed plan voor de aflossing en kijk samen met uw adviseur of u iets aan uw hypotheek moet veranderen.
  Voorkom verrassingen

Maak een afspraak voor advies