Woningverhuur heeft vaker een sociaal karakter

Het kopen van een woning om deze te verhuren heeft steeds vaker een sociaal karakter. Denk aan ouders die een huis kopen om het aan hun kinderen verhuren. Vaak met het gebruik van overwaarde in hun eigen woning. Deze sociale drijfveer is actueel in de huidige woningmarkt, zo stelt Ruud de Man van Woonfonds. Voor advieskantoren ziet hij kansen op dit vlak. 
 

Woningverhuur sociaal karakter

Met een tekort van circa 300.000 woningen zijn vooral starters kind van de rekening. Aan het begin van hun carrière hebben ze nog niet de financiële slagkracht voor het kopen van een eigen huis. Zeker niet nu de prijs van de gemiddelde woning boven de vier ton ligt.

Huis kopen en verhuren aan kinderen
De Man merkt dat ouders op verschillende manieren hun kinderen bijstaan in het vinden van geschikte woningruimte. Het rendement speelt daarbij een ondergeschikte rol. Voorbeelden van hulp aan de kinderen zijn:

  • Huis kopen en verhuren
    Lang niet iedere ouder heeft voldoende financiële middelen om een woning te kopen voor een zoon of dochter. Maar in de praktijk zien we dat overwaarde in de eigen woning dit vaker mogelijk maakt. De verzilverde overwaarde kan aangevuld worden met een verhuurhypotheek. Deze hypotheek staat namelijk ook verhuur aan kinderen en kleinkinderen toe. We zien dat deze mogelijkheid vaak wordt gebruikt door ouders voor hun studerende kinderen.

  • Oude woning aanhouden en verhuren
    Een andere trend is het aanhouden van de oude woning, nadat er een ander huis gekocht is. Vervolgens wordt de ‘oude’ woning aan familie, kinderen of goede vrienden verhuurd. Het voordeel is dat voor de oude woning geen 8%overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Bovendien is er geen gang naar de notaris voor nodig. Uiteraard moet de geldverstrekker wel toestemming geven voor verhuur.

  • Schenken en familiehypotheek
    Een alternatief voor het kopen van een woning is een schenking of familiehypotheek. In het geval van schenkingen kan nu nog gebruik gemaakt worden van de jubelton, het bedrag (€ 106.671) dat belastingvrij mag worden geschonken bij de aankoop van een eigen woning. Het nieuwe kabinet wil deze regeling afschaffen. Bij de familiehypotheek is zoon of dochter eigenaar van de woning en wordt een deel van de aankoopsom geleend door de ouders, en eventueel door een jaarlijkse schenkingsconstructie budget-neutraal gehouden.

Betrouwbare huurder
Het verhuren van een woning aan kinderen heeft diverse voordelen. Zo hoef je als ouders niet te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de huurder. Het kind heeft, onder voorwaarden, ook recht op huurtoeslag. De nauwe verwantschap heeft ook een keerzijde. Bij problemen in de familie kan het een nadeel zijn. Daarom is het goed om de huurafspraken duidelijk vast te leggen in een huurcontract. 

Kans voor advieskantoren
De Man ziet in de toename van verhuur vanuit sociaal oogpunt een kans voor zowel adviseurs als Woonfonds. ‘’Bij deze vorm van verhuur staat niet het toekomstige rendement centraal, maar het verlichten van de woningnood. Advieskantoren kunnen van meerwaarde zijn door het kopen van een verhuurwoning mogelijk te maken en alle betrokken door het proces te begeleiden. Dat gaat verder dan alleen ouders die hun kinderen aan een woning helpen. Denk ook aan bijvoorbeeld generatiewoningen, waarbij ouders inwonen bij hun kinderen voor de nodige ondersteuning.’’

Ondanks ambitieuze bouwplannen van het nieuwe kabinet zal de schaarste op de woningmarkt niet snel afnemen. Voor starters blijft ondersteuning van ouders essentieel bij het kopen van een eigen woning, met of zonder jubelton.

Lees alle artikelen