Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten

  Hypotheekrente

  Bij het afsluiten van een hypotheek, gaat u hypotheekrente betalen. Dat is de rente die u betaalt voor het geleende geld waarmee u uw huis koopt. Het product, de actuele rente, de risico-opslag en de rentevast-periode bepalen de hoogte van uw rente. 

  Vaste of variabele rente

  Bij een vaste rente staat het rentepercentage voor een aantal jaar vast. Kiest u voor een variabele rente, dan volgt de rente de actuele marktrente. Stijgt de hypotheekrente dan gaat u meer betalen. Daalt de rente, dan betaalt u minder.

  Risicoklasse bepaalt de rente

  De verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek bepaalt de risicoklasse van een hypotheek (zonder NHG). Hoe lager de risico-opslag, hoe lager de hypotheekrente.

  Notaris extra pakket

  Wij informeren u graag

  Vindt u het fijn als we u informeren over mogelijkheden rondom uw hypotheekrente? Of het nu gaat om een wijziging van uw risicoklasse of een rentemiddeling, wij helpen u graag! 

  Heeft u vragen?
  Stel ze gerust aan een van onze medewerkers via 013 461 20 10. Dit kan van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 21.00 uur. En op vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.

  Wilt u advies?
  Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt. 

  Archief rentelijsten

  Wilt u weten wat onze rente in het verleden was? Kijk dan hieronder voor de oude rentelijsten voor de Woongenot Hypotheek, Voordeel Lijn en Comfort Lijn.

  Archief rentelijsten Woningverhuur

  Wilt u weten wat onze rente in het verleden was? Kijk dan hieronder voor de oude rentelijsten voor de Woningverhuur Hypotheek.

  Over de rente

  Veel gestelde vragen

  Wat is hypotheekrente?

  Een hypotheek is in feite een lening voor uw woning. Over deze lening betaalt u hypotheekrente. De hoogte van de rente bepaalt deels hoeveel u per maand aan hypotheeklasten betaalt. Een lagere hypotheekrente leidt dus tot lagere maandlasten.

  Hoe wordt de rente opgebouwd?

  De hypotheekrente is opgebouwd uit meerdere onderdelen. Deze onderdelen kunnen de hoogte van de rente beïnvloeden zoals onze inkoopprijs, kosten of individuele risico-opslagen.

  Hoe wordt mijn hypotheekrentepercentage berekend?

  De hoogte van uw rentepercentage is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeur. Het verschilt op basis van de woningwaarde, de hypotheekvorm die u kiest, het risico en de rentevast-periode. Ook het verwachte risico dat de hypotheekaanbieder loopt door u een hypotheek aan te bieden wordt meegenomen. Dit is afhankelijk van de persoonlijke en financiële situatie. Met een vast contract en veel eigen geld, heeft u weinig risico. Voor een tijdelijk contract of zelfstandige kan er door banken een hoger rentepercentage gerekend worden. 

  Met de Nationale Hypotheek Garantie heeft de bank een lager risico en daarom kunt u korting krijgen op het rentepercentage. De rentevaste-periode is ook van invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Een rente lang vastzetten levert voor de bank een risico op: de rente kan stijgen. Hierdoor ligt het rentepercentage vaak hoger dan bij een korte rentevast-periode.

  Wat is het jaarlijks kostenpercentage (JKP)?

  Het Jaarlijkse Kosten Percentage (JKP) is de totale kosten van de hypothecaire lening uitgedrukt als jaarlijks percentage. Het JKP is altijd hoger dan de nominale rente, omdat in de berekening een indicatie van bepaalde kosten zijn meegenomen.

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.