Zó sluit u een hypotheek af voor nieuwbouw

THEMA, 10-06-2021

Er komen weinig nieuwe woningen in de verkoop. Daarom wil de overheid de komende 10 jaar 1 miljoen nieuwe huizen laten bouwen. Wilt u een nieuwbouwhuis kopen? Dan is het goed om te weten hoe het afsluiten van een hypotheek werkt.

Nieuwbouw

 

Een nieuwbouwhuis kopen werkt net even anders

Een hypotheek afsluiten voor nieuwbouw werkt net even anders dan een hypotheek voor een bestaand huis. We zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rij: 

De bouw betalen uit een bouwdepot

Anders dan bij een bestaande woning, krijgt u bij nieuwbouw het hypotheekbedrag niet in 1 keer. Bij een nieuwbouwhuis zetten we (een deel van) de hypotheek opzij in een bouwdepot. Hieruit betaalt Woonfonds voor u de kosten voor de bouw. Bijvoorbeeld de rekening van de aannemer. U kunt sommige kosten ook zelf voorschieten en de factuur in het bouwdepot bij Woonfonds declareren.

Hypotheek afsluiten in 3 stappen

  1. Bereken uw maximale hypotheek
    Bereken eerst wat u verantwoord kunt lenen. Dit inzicht is niet alleen zinvol voor uzelf. De projectontwikkelaar ziet graag bewijs dat u de woning ook echt kunt betalen. Een financieel adviseur helpt u hiermee.
  2. Bepaal hoeveel geld u nodig heeft
    U mag in 2021 meestal voor niet meer dan 100% van de marktwaarde van een nieuwbouwhuis een hypotheek afsluiten. Nu hangt er aan een nieuwbouwwoning geen standaard prijskaartje. Deze factoren bepalen de marktwaarde van een nieuwbouwhuis: 
    • Koopsom en aanneemsom
      Koopt u een nieuwbouwhuis? Dan gaat u akkoord met het kopen van de grond en de bouw van de woning. De afgesproken prijs staat in de koop-aanneemovereenkomst die u sluit met de projectontwikkelaar. Het totale bedrag is onderdeel van de marktwaarde.
    • Meerwerk
      Vaak kunt u een nog te bouwen woning afstemmen op uw woonwensen. Denk aan het plaatsen van een dakkapel of een aanbouw. Dit meerwerk verhoogt de marktwaarde van het huis en kunt u meefinancieren in de hypotheek.
    • Renteverlies tijdens de bouw
      De aanbieder van de nieuwbouwwoning wordt betaald vanuit het bouwdepot. Over geld dat in het depot zit maar nog niet gebruikt is, krijgt u rente. Aan de andere kant betaalt u hypotheekrente. Betaalt u meer rente dan u krijgt? Dan is dat renteverlies. U kunt renteverlies meefinancieren in de hypotheek. Daar horen wel voorwaarden bij.
  3. Uw hypotheek afsluiten en naar de notaris
  4. Net als bij een bestaande woning kunt u verschillende hypotheekvormen kiezen. Vraag uw financieel adviseur welke hypotheekvorm het beste bij u past. Alles geregeld? Op naar de notaris voor de hypotheekakte en sleuteloverdracht. Veel woonplezier!

Hypotheekrente betalen

U betaalt hypotheekrente vanaf het moment dat u de hypotheek afsluit. Dit moment hangt samen met de start van de bouw. De notaris bevestigt deze start. Als eerste betaalt u de koop van de grond. U betaalt alleen hypotheekrente over betaalde bedragen. Na verloop van tijd vordert de bouw en betaalt u steeds meer facturen vanuit het depot. Deze pot raakt hierdoor steeds leger, waardoor u over een kleiner deel rente krijgt en over een groter deel hypotheekrente betaalt.
 
Notaris

Maak een afspraak met een adviseur

Gaat u voor een nieuwbouwwoning? Laat u goed adviseren door een financieel adviseur. Dan weet u of nieuwbouw voor u haalbaar is. En aan welke kosten u moet denken.