Slimme aftrekposten voor uw woning

Algemeen, 29-03-2022

Vrouw met telefoon achter de laptopWe kijken er niet echt naar uit: de jaarlijkse belastingaangifte. Toch moet het klusje voor 1 mei geklaard zijn. Heeft u het afgelopen jaar uw woning verbouwd of verduurzaamd? Enkele kosten leveren belastingvoordeel op.

 

 
Voor 1 mei moet uw aangifte inkomstenbelasting binnen zijn bij de belastingdienst. Als koper en eigenaar van een woning kunt u de nodige aftrekposten opvoeren. Bijvoorbeeld kosten voor het verduurzamen en verbouwen van de woning.

Aftrekposten na verbouwen en verduurzamen
Verhoogde u de hypotheek voor het verbouwen of verduurzamen van uw woning? In die situatie mag u de rente en financieringskosten over deze lening vaak aftrekken. Denk hierbij aan taxatie-, advies- en notariskosten. Dan moet het wel gaan om verbeteringen van de woning. Hieronder vallen bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer en kozijnen. Maar ook duurzame maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. 

Dít zijn de gebruikelijke aftrekposten
Voor woningbezitters is de hypotheekrente een jaarlijks terugkerende aftrekpost. Onder voorwaarden kunt u betaalde rente over de hypotheek deels aftrekken van uw belastbare inkomen. Andere belangrijke aftrekposten zijn:
  • Erfpacht
    Is de grond waar uw woning op staat niet uw eigendom? Dan betaalt u meestal een vergoeding aan de grondeigenaar: erfpacht. Deze kosten zijn aftrekbaar. Een uitzondering geldt voor het afkopen van erfpacht.

  • Heeft u extra afgelost?
    De eventuele vergoeding die u dan betaalt, is aftrekbaar.

  • Rente van een restschuld
    Heeft u een restschuld na de verkoop van uw woning? Deze is niet meer standaard aftrekbaar. Voorwaarde is dat de schuld moet zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

Heeft u in 2021 een huis gekocht?
Het kopen van een huis gaat gepaard met de nodige kosten. Denk aan advieskosten voor de hypotheek. Dit zijn de belangrijkste aftrekposten in 2021:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor het verkrijgen van hypotheek
  • Notariskosten (hypotheekakte, kadastrale rechten voor hypotheekakte)
  • Taxatiekosten (alleen als u deze voor het verkrijgen van hypotheek laat doen)
  • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
  • Bouwkundige keuring (als deze nodig is voor het krijgen van NHG of lening)
  • Bereidstellingsprovisie die u mogelijk moest betalen voor het verlengen van een hypotheekofferte

Niet alle kosten zijn aftrekbaar
De kosten van een makelaar en de leveringsakte bij de notaris bijvoorbeeld, evenals betaalde overdrachtsbelasting zijn niet aftrekbaar. De hierboven genoemde kosten en aftrekposten zijn voorbeelden. Of u deze of andere posten als aftrekpost in uw aangifte mag meenemen, beoordeelt de Belastingdienst aan de hand van uw situatie.

Controleer wat de Belastingdienst al voor u invult
De Belastingdienst vult veel gegevens al voor u in op uw belastingaangifte. Aftrekposten rond het kopen of verbouwen van een woning worden niet voor ingevuld. Ook bij aanpassingen aan uw hypotheek moet u meestal zelf kijken of u recht heeft op belastingteruggave. Twijfelt u over uw aangifte? Een belastingadviseur kan u hierbij helpen. Zo weet u dat het goed geregeld is en laat u geen belastingvoordeel liggen.

Afbeelding Imac met financiele gegevens

Uw jaaropgave in Mijn Leninginzicht

We sturen sommige gegevens van uw jaaropgave naar de Belastingdienst. Dat zijn we verplicht. Controleer goed wat de Belastingdienst al voor u invult. U vindt uw jaaropgave op uw persoonlijke pagina in Mijn Leninginzicht.

Mijn Leninginzicht

Meer Extra