Kom van dat gas af!

Heeft u een plan?

De stijgende energieprijzen geven volop stof tot nadenken. Vooral het dure gas zorgt voor veel onrust. Gooit u het roer in 1 keer om? Of wilt u stap-voor-stap verbeteringen aanbrengen? Iedereen heeft zijn of haar eigen budget, tempo en wensen. Welke stap past bij u?
 
vrouw met papieren achter laptop
1. Welke subsidies zijn interessant?
Allereerst is het goed om na te gaan welke subsidies er zijn. Als u bijvoorbeeld 2 energiebesparende maatregelen treft, kunt u deze subsidie al aanvragen. Dat kan tot 20% van de kosten schelen! Daarnaast hebben gemeenten soms eigen subsidieregelingen. Controleer op verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer wat in uw gemeente mogelijk is. Voor zonneboilers en warmtepompen kunt u ook ISDE-subsidie aanvragen.

2. Starten met isolatie
Misschien denkt u meteen aan een warmtepomp als vervanger van de cv-ketel. Maar in de meeste huizen valt op isolatiegebied nog veel te winnen. Heeft uw woning bijvoorbeeld al goede spouwmuur- en vloerisolatie? Start hiermee als dit nog niet het geval is. Het is relatief eenvoudig, snel klaar en levert forse energiebesparingen op. Zo kost spouwmuurisolatie voor een 2-onder-1-kapwoning ongeveer € 2.100,-. U bespaart direct al zo’n € 700,- per jaar op de energierekening. Doe de isolatiecheck op MilieuCentraal.nl.

3. Ventilatie checken
Maar liefst 90% van onze tijd besteden we binnenshuis. Een goede luchtkwaliteit draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Tijdens het ventileren wil je natuurlijk geen energieverlies. Dit bereik je door bijvoorbeeld zelfregelende roosters te laten plaatsen. Lees alles over slim ventileren op MilieuCentraal.nl

4. Cv-ketel vervangen
Heeft u de onderwerpen isolatie en ventilatie afgevinkt? Het vervangen van de cv-ketel is dan een mooie volgende stap. Door bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem die ‘hulp’ van de cv-ketel krijgt als het buiten te koud wordt. Lees alles over warmtepompen op MilieuCentraal.nl.

5. Zonnepanelen zijn hot
Eigen stroom opwekken is populair. De stroom die u meer opwekt dan u gebruikt, levert u tegen betaling terug aan uw energiebedrijf. Met zonne-energie is het gunstig om steeds meer van het gas af te gaan. Overweeg bijvoorbeeld de overstap naar elektrisch koken of een doucheboiler. Overweegt u zonnepanelen? Centraal Beheer (ook onderdeel van Achmea) zocht het met haar dienst Duurzaam Woongemak al voor u uit. Check de subsidie en doe de dakscan.
 

 

Verduurzamen betalen

Aan duurzame maatregelen kan een flink prijskaartje hangen. Maar het is de investering vaak wel waard. Voor een lagere energierekening én voor de waarde van uw huis. U kunt overwaarde op uw woning gebruiken om de energiebesparende voorzieningen te financieren. Een financieel adviseur kan uw financiële ruimte berekenen en u adviseren over de beste manier om verduurzaming te financieren.

Vind uw adviseur

Uw huis verduurzamen