VENNIX RESHOOT 01

Een huis kopen en verhuren aan familie

In een paar stappen bij oma

Vlak voor de vader van Mark Vennix overleed, had hij nog een belangrijke wens. ‘Hij wilde graag dat ik samen met mijn vrouw en onze drie zoontjes in het ouderlijk huis zouden komen wonen’, vertelt Mark.

‘“Als je in de tuin een bungalow voor je moeder bouwt, kunnen jullie je huis verkopen en naar onze woning verhuizen”, stelde hij bijna drie jaar geleden voor.’ Zo gezegd, zo gedaan. Het huis werd verkocht en het gezin
trok in het ouderlijk huis. ‘Het is een grote, vrijstaande woning met een tuin van 675 vierkante meter’, licht Mark toe. ‘Voordat we overgingen, heb ik het huis nog wel opgeknapt en geïsoleerd. Vorig jaar september ben ik aan de bungalow voor mijn moeder begonnen. Ik ben al ruim twintig jaar stukadoor. Dat scheelt. Ik heb het meeste zelf gedaan, behalve het loodgieterswerk en de elektriciteit.’ ‘Onze zoontjes zijn nu in een paar stappen bij oma’

Uitdaging qua financiering
Het gezin was happy met de nieuwe woonsituatie en -constructie. Maar er was één struikelblok: de hypotheek.
Mark: ‘Onze hypotheekadviseur deed echt zijn best, maar het lukte maar niet om die lening rond te krijgen. Afgelopen januari kwam hij eindelijk met goed nieuws: via Woonfonds
zou het misschien wel lukken. Zij hadden sinds kort een speciale familiehypotheek. Zou dat dan onze oplossing zijn?’

Wens is uitgekomen
Na wat research bleek er veel mogelijk te zijn. ‘Nadat mijn moeder een schenking aan mij had gedaan, was Woonfonds bereid om het resterende bedrag te financieren’, gaat Mark
verder. ‘Afgelopen juni zijn we naar de notaris gegaan om onze handtekeningen te zetten.’ Lachend: ‘Het was echt een goede timing van Woonfonds om dit jaar met de Familiehypotheek te beginnen. Anders was het misschien
wel helemaal niet gelukt om de financiering rond te krijgen.’ Momenteel wordt het huis opgeknapt en geïsoleerd. En de bungalow? Die is inmiddels klaar. De drie zoontjes van Mark zijn letterlijk in een paar stappen bij hun oma. ‘De wens van mijn vader is dus helemaal uitgekomen.’

Wilt u ook samen een huis?
En bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van een familiehypotheek? Kijk dan op woonfonds.nl/familie of sameneenhuis.nl


Michel van de Spijker nieuw 2

Bedankt voor uw vraag! U ontvangt binnen 3 werkdagen een antwoord van me.

Fijne dag!

Michel van de Spijker

woningverhuur dochter

Een huis kopen en verhuren aan familie

Alles behalve studentikoos: je ouders als huurbaas

Wonen in een druk, rommelig en vies studentenhuis met meerdere mensen? Student Sharon (21) zag het niet zitten. Haar ouders besloten te investeren in een woning, die ze nu aan haar verhuren.

Sharon begon in augustus 2017 met haar studie Hogere Hotelschool aan de Stenden University in Leeuwarden. Een flinke reis vanuit haar woonplaats Anna Paulowna in Noord-Holland. En dus werd de zoektocht naar een geschikte studentenkamer tijdig gestart. “Ze is bij enkele huizen gaan hospiteren. Maar ik merkte al snel dat het niets voor haar was”, vertelt moeder Jeanet.

Geen zin in verplichte gezelligheid woningverhuur_detail.jpg?hash=d067ebee20133916
Sharon vult aan: “Ik kon de viezigheid en rommel niet aanzien tijdens die hospiteeravonden. Ook ben ik iemand die erg op zichzelf is. Ik heb mijn eigen space nodig. Verplichte huisavondjes en continu samen eten? Nee, dat zag ik niet zitten.” Daarnaast was de studente ook bang dat wonen in een gezellig studentenhuis haar te veel zou afleiden. “Best wat studiegenoten raken afgeleid van de studie. Of haken af onder sociale druk. Waardoor velen vaak niet op niveau kunnen presteren. Dat wilde ik hoe dan ook zien te voorkomen.” 

Kind helpen door een appartement te kopen
Jeanet en haar man Ruud wilden hun oudste dochter graag helpen. Ze besloten haar aan woonruimte te helpen en te investeren in stenen. Samen met Sharon gingen ze op huizenjacht. Dat viel nog niet mee. Gelukkig deed zich een buitenkansje voor. Er kwam een woning in de verkoop bij een makelaar die vader Ruud toevallig kent. Ze gingen de flat bezichtigen en waren op slag verliefd. Sharon: “De woonkamer is heel licht. Ik zag al helemaal voor me hoe ik de meubels zou neerzetten.” Ook Sharons ouders zijn blij met juist deze woning. “De flat ligt in een rustige, goede wijk”, meent Jeanet. ‘Er is geen overlast en het is er veilig. Dat wil je toch voor je kind?’

Woningverhuur_dochter_moeder.jpg?hash=22783d69c996c958Blij dat we dit kunnen doen voor ons kind
Hoe prettig de plek ook was, Sharon moest de eerste weken wennen aan het alleen wonen.

“Ik kom uit een gezin met twee zusjes en een broertje. Dat voelde ineens erg leeg. Mijn vriend Roy was er wel elk weekend. Maar doordeweeks was ik alleen.” Sharon besloot daarom een kat in huis te nemen. ‘Dat scheelde. Memphis brengt een hoop gezelligheid met zich mee!” Jeanet is blij dat zij en haar man dit voor hun dochter hebben kunnen doen. Wat er met de woning gebeurt als Sharon klaar is met haar studie? Dat weten ze nog niet. “Verkopen of opnieuw verhuren? We zien het tegen die tijd wel.”


Wilt u ook een appartement kopen voor uw studerend dochter of zoon? Of een pand met meerdere kamers, die u aan uw kind en medestudenten verhuurt? Woonfonds helpt u daar graag bij!  Lees hier meer over onze speciale Woningverhuur Hypotheek.

Michel van de Spijker nieuw 2

Bedankt voor uw vraag! U ontvangt binnen 3 werkdagen een antwoord van me.

Fijne dag!

Michel van de Spijker

c INQ5908

Een huis kopen en verhuren aan familie

Woning overkopen van ouders

Het huis overkopen van je ouders, en dan weer aan hen verhuren? Maaike van Vliet deed het. Op deze manier kregen haar vader en moeder de financiële ruimte om hun eigen woning toekomstbestendig te maken. En dat niet alleen. Door de overkoop wordt met 'warme hand' alvast een deel van de erfenis geregeld. - Zo is iedereen klaar voor de toekomst!

“Mijn ouders wonen al jarenlang in een jarentwintig woning, in een dorp vlakbij Leiden. Een prachtig oud huis, dat een en al sfeer uitademt. Ze wonen er met ontzettend veel plezier. Maar of het ook op termijn nog erg praktisch is, daar blijven wonen? Daar zette ik steeds vaker mijn vraagtekens bij. Mijn ouders zijn begin zestig, en niet de jongsten meer. De laatste jaren zag ik zoetjes aan steeds meer ouderdomskwaaltjes ontstaan.”

Zorgen om gezondheid en veiligheid
“Zo loopt mijn moeder ondanks haar nieuwe heup nog altijd slecht. Elke keer moet ik met lede ogen toezien hoe ze met veel pijn en moeite de trap op- en af gaat. Mijn vader heeft een aantal jaren geleden twee hartaanvallen gehad. Sindsdien slikt hij zware medicijnen. Die werken in principe goed, maar hebben soms nare bijwerkingen. Zo is hij vaak duizelig. Met als gevolg dat mijn vader nog weleens zijn evenwicht verliest. De gedachte dat hij ’s nachts op weg naar het toilet een keertje buiten westen gaat… Dat beeld kreeg ik maar niet uit mijn hoofd.” 

Huis toekomstbestendig maken
“Een paar maanden geleden gebeurde waar ik zo bang voor was. Mijn vader gleed uit in de badkamer. Hij heeft zich toen lelijk bezeerd. Voor mij was direct duidelijk: hier moeten we iets aan doen! Het huis moest ‘seniorbestendig’ worden gemaakt. Waarom geen traplift laten installeren? Wandbeugels bij het toilet? Gewoon, voor de zekerheid en om dergelijke ongelukjes te voorkomen. En misschien in de toekomst ook een badkamer beneden?”

Probleem: geen financiële ruimte
“Toen ik dit aankaartte bij mijn ouders, zagen ze gelukkig in dat ik een punt had. Er was alleen één probleem: al hun geld zit in het huis. Zo’n tien jaar geleden hebben ze een tweede hypotheek genomen in verband met een grondige renovatie. Dat was hard nodig, want oude huizen vereisen  nu eenmaal veel onderhoudswerk. Maar daardoor was er geen geld meer over om de woning aan te passen. Wat nu? Mijn ouders laten vertrekken uit hun eigen fijne huis? Dat wilde ik ze niet aandoen. Het idee alleen al dat ze straks in een verzorgingstehuis zouden zitten, leek me niks.”

De oplossing: het huis van ouders kopen
“Mijn man en ik besloten langs te gaan bij een gespecialiseerde financieel adviseur.  Waren er geen mogelijkheden om mijn ouders te helpen? Hij attendeerde ons op de mogelijkheid om het huis van pa en ma te kopen, om het vervolgens aan hen te verhuren. Dit op basis van een zogenaamde Woningverhuur Hypotheek. Op die manier zouden mijn ouders meer financiële ruimte hebben. Waardoor ze - op termijn - aanpassingen in hun woning kunnen doen en zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Mijn man en ik waren direct enthousiast. Door de erfenis van mijn schoonouders hadden we een flinke som geld achter de hand. Waarom zouden we dat niet investeren in stenen? In een toekomstbestendige oplossing, voor zowel onszelf als mijn ouders?”  

Om tafel met financieel advies en notaris
“Toen ik dit plan aan mijn vader en moeder voorlegde, reageerden ze aanvankelijk ietwat aarzelend. Kon dit zomaar? Ook op emotioneel vlak was het een dingetje. Toegeven dat je ouder wordt en dat dat consequenties heeft op verschillende vlakken… Tsja, dat is natuurlijk ook lastig. Maar na de nodige gesprekken gingen mijn ouders toch overstag. Vervolgens hebben we meerdere malen met zowel de financieel adviseur als de notaris om de tafel gezeten. Waar moesten we rekening mee houden? Toen we alles goed in het vizier hadden en doorgesproken, hebben we de knoop doorgehakt. En werd het huis aan ons verkocht.”

Financieel meer lucht: overwinteren in Spanje
“De financiële ruimte die de Woningverhuur Hypotheek met zich meebrengt, geeft mijn ouders meer rust. En dat is nog niet alles. De financiën laten het nu ook eindelijk toe om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan: overwinteren in Zuid-Spanje! En daar houden de voordelen niet op. Ik ben namelijk enigst kind. Met deze constructie was juridisch gezien en op papier al een deel van de erfenis geregeld. Ja, deze constructie is voor ons win-win in het kwadraat!”

Wilt u ook het huis van uw ouders kopen en aan hen verhuren? Woonfonds helpt u daar graag bij! Lees hier meer over onze speciale Woningverhuur Hypotheek.

Michel van de Spijker nieuw 2

Bedankt voor uw vraag! U ontvangt binnen 3 werkdagen een antwoord van me.

Fijne dag!

Michel van de Spijker