Bedankt lieve mensen!

2014: Vorig jaar werd ik door een medewerkster van Woonfonds gewezen op de actie 'Woonfonds Doet'. Een actie waarbij de Klantenraad uit de aanmeldingen een aantal mensen uitzoekt, die buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen met het onderhoud van hun woning. Werknemers van Woonfonds gaan als vrijwilliger bij deze mensen klussen, ondersteund door vakmensen. Ik gaf me voor deze actie op en werd uitgekozen!

Schaamte voor de buurt
Ik had jaren geleden mijn woning gekocht, een wat ouder huis waarbij het nodige onderhoud aan zat te komen. Helaas raakte ik na een jaar door bezuinigingen mijn werk kwijt en raakte in een ernstige burn-out, met ook lichamelijke klachten. Van het onderhoud kwam niet veel meer terecht en ik schaamde me jarenlang ernstig voor de buurt vanwege de verwaarloosde staat van mijn woning en tuin. Binnen moest nog veel onderhoud gebeuren, maar het ergste waren de verstoppingen, de defecte warmwatervoorziening en de centrale verwarming die niet meer functioneerde. Buiten was het verfwerk aan het afbladderen en daardoor het houtwerk aangetast. De tuin moest nodig op de schop, alles was verzakt, in slechte staat, en zeer onderhouds-onvriendelijk en zodoende voor mij niet bij te houden met onderhoud.

Bezoek van Woonfonds
Een tijdje na het goede nieuws kwam een delegatie van Woonfonds en enkele vakmensen onder leiding van Marjanna Dinkla bij mij thuis om de situatie op te nemen en te bekijken hoe het een ander het beste zou kunnen worden aangepakt. Daarvoor hadden ze al een bedrijf langs gestuurd om de verstoppingen op te lossen, waar ik al heel erg blij mee was.

Weer warm water
De eerste ploeg kwam met 3 man sterk: Michel (marktonderzoeker bij Woonfonds), Edwin (Woonfonds klant en Woonfonds klantraadlid) en Oscar (Woonfonds klant en loodgieter). Zij hebben ervoor gezorgd dat ik eindelijk weer over warm water, een nieuwe afvoer in de keuken en een werkende verwarming kon beschikken. Wat een zaligheid! En ik werd ook nog verrast met een tas boodschappen.

Nieuwe laag verf
De tweede ploeg bestond uit een hele handvol vrijwilligers van verschillende afdelingen van Woonfonds en Achmea, ondersteund door een vak schilder (ook Woonfonds-klant). Zij hebben het houtwerk van mijn huis aan de buitenkant van boven tot onder helemaal van een nieuwe laag verf voorzien. Wat een verbetering van het aanzicht!

Voetbal team schiet tot hulp
En toen de derde ploeg: het zaalvoetbalteam van Woonfonds en Achmea met hun coach, dat een hele dag, heel sportief, met de tuin kwam helpen. Zij hadden hiervoor zelfs hun bijeen-gevoetbalde prijzenpot ter beschikking gesteld! Hierdoor konden ook enkele professionele hoveniers met materieel enkele dagen lang in mijn tuin huishouden. Het voetbalteam heeft onder andere de hele oprit bestraat en de schutting geplaatst die ik tot mijn verrassing voor deze gelegenheid van een vriendin had aangeboden gekregen. De hele tuin is grondig gefatsoeneerd en een heel stuk onderhoudsvriendelijker geworden. Eindelijk hoef ik me niet meer te schamen naar de buurt toe!

Genoten van de gezelligheid
Hoewel ik de dagen dat de vrijwilligers bij mij thuis waren als zwaar heb ervaren door de weinige energie die ik had, en ik me ook ergens overheen heb moeten zetten om hulp te aanvaarden, heb ik toch erg van hen genoten. Niet alleen vanwege hun inzet bij de verbetering van mijn woonomstandigheden, maar ook vanwege hun positieve insteek, behulpzaamheid, teamgeest en gezelligheid. En alle ploegen hadden ook nog eens zelf voor een uitgebreide lunch gezorgd waar ik van mee mocht genieten.

Denk iedere dag aan Woonfonds Doet
Het is nu inmiddels een jaar geleden dat de Woonfonds-vrijwilligers en vakmensen hier zijn geweest. En er is sindsdien vrijwel geen dag voorbij gegaan dat zij niet even in mijn gedachten zijn geweest. Als ik de warmwaterkraan opendraai, als ik de verwarming aanzet. Als ik aan kom lopen en het frisse schilderwerk zie, als ik de sleutel in het slot steek van de in een gezellige kleur geschilderde buitendeur. Als ik de tuin inloop en zie dat die er netjes strak bij ligt en ik me vrij kan voelen omdat er een schutting omheen is gezet. Ik voel me nu weer een volwaardige buurtbewoner en hoef me niet meer te schamen. Het heeft me een stuk eigenwaarde teruggegeven! Dank je wel Woonfonds en dank je wel Klantraad. En dank jullie wel, alle lieve mensen die hieraan in praktisch opzicht hebben meegewerkt! Ik ervaar iedere dag het verschil door jullie inzet en denk in dankbaarheid aan jullie terug!!

Een dankbare Woonfonds-klant.