header_energielabel.jpg

Alles wat u moet weten over het energielabel

Begin dit jaar ontving ik een brief van de Rijksoverheid met mijn voorlopige energielabel. En met mij zo'n 5,5 miljoen huiseigenaren. Maar wat houdt dit label eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk? Weet dat een zuiniger huis beter verkoopt.

Iedereen die een koophuis in zijn of haar bezit heeft, kreeg in januari of februari een voorlopig energielabel toegestuurd via de post. Dit label is onder meer gebaseerd op bouwjaar, woonoppervlak en woontype. Nu kunt u misschien denken: leuk zo'n etiket, maar waar is het eigenlijk goed voor? Doel van het uitgeven van het energielabel is om huiseigenaren te stimuleren om na te denken over wat de mogelijkheden zijn voor comfortabel én energiezuinig wonen.

1. Voordelen
Door het energielabel is in één keer duidelijk of uw woning zuinig is of niet. Het label geeft met klassen aan (A, zeer zuinig tot G, zeer onzuinig) hoe energiezuinig uw woning is in vergelijking met soortgelijke woningen. En een zuinig huis heeft natuurlijk een aantal voordelen: een lagere energierekening, meer wooncomfort, waardestijging van uw woning en minder CO2-uitstoot. En dat draagt weer bij aan een beter milieu.

2. Definitief maken of niet?
Wie een woning in de verkoop zet, moet het voorlopige energielabel eerst definitief maken. Het voorlopige label bedraagt namelijk slechts een schatting. In de loop van de jaren kunt u immers al het een en ander hebben gedaan om uw woning energiezuiniger te maken. Het definitief maken van het label kost maximaal een paar tientjes. Kiest u ervoor dit niet te doen dan riskeert u een boete van maximaal € 405. Het energielabel blijft tien jaar geldig.

3. Aanvragen?
Een definitief energielabel aanvragen, kan heel gemakkelijk in zes stappen via de site energielabelvoorwoningen.nl. Hier moet u inloggen met uw DigiD (1) waarna u de gegevens van uw woning controleert (2). Vervolgens voegt u digitaal bewijs toe, foto's, facturen van energiebesparende maatregelen (3) en selecteert u een erkend deskundige die uw woondossier controleert (4). Na het versturen van de gegevens (5) ontvangt u het energielabel per e-mail (6).

4. Verkeerd label?
Bent u het niet eens met het definitieve energielabel? Dan kunt u de deskundige die uw label heeft gecontroleerd hierop aanspreken. Als u er niet uitkomt, kunt u een klacht indienen bij de Geschillencommissie Energielabel. De uitspraak van de commissie is bindend.4x uw woning zuiniger maken

Heeft u een energielabel waaruit blijkt dat uw huis niet zuinig is? Denk dan eens na over de volgende maatregelen om het huis van rood naar groen te laten gaan;

• goede vloer-, dak- en muurisolatie
• dubbel glas
• energiezuinige verwarming
• zonnepanelen

Meer tips om uw woning energiezuinig te maken? Kijk op verbeteruwhuis.nl

Bronnen: rijksoverheid.nl, energielabelvoorwoningen.nlVraag: Als je geen brief hebt ontvangen?
Het kan helaas gebeuren dat u geen brief heeft ontvangen, terwijl uw regio wel al een brief heeft ontvangen. Dit kan tal van redenen hebben. Het is helaas niet mogelijk om alsnog een brief te ontvangen. U kunt uw voorlopige label vinden opwww.zoekuwenergielabel.nl of in de applicatie www.energielabelvoorwoningen.nl. In deze applicatie kunt u ook uw definitieve label aanvragen als u uw woning gaat verkopen of verhuren.