Header_Verbouwen_checklist.jpg

Verbouwen

Checklist - Waar begint u met verbouwen?

Een verbouwing voorbereiden is leuk en spannend, maar - eerlijk is eerlijk - ook een heel gedoe. Ik ben net klaar met mijn verbouwing en zonder mijn checklist was ik het spoor zeker bijster geraakt. Het zorgt ervoor dat geen van uw wensen, plannen en praktische zaken over het hoofd worden gezien.

1. Zet uw wensen op papier
Van groot naar klein: zet als eerste op papier wat u allemaal wilt verbouwen of renoveren. Maak nu een schatting wat deze wensen en benodigde materialen kosten.

2. Maak keuzes
Nu u weet wat uw budget is, vallen er vast een aantal verbouwwensen af. Bekijk welke wensen realistisch zijn en welke prioriteit hebben. De verbouwwensen die belangrijk zijn, gaan uiteraard voor. Bedenk daarnaast ook welke verbouwwensen waarde toevoegen aan uw woning (en of eventueel latere kopers dat ook vinden).

3. Maak een planning
U kunt ervoor kiezen om uw huis in één keer op te knappen, maar u kunt de verbouwing ook in stappen voltooien. Het voordeel van stap voor stap verbouwen, is dat het financieel beter te overzien is. Al duurt het opknappen op deze manier natuurlijk wel langer. Maak een planning welke ruimte u als eerst wilt aanpakken, en bedenk daarbij opnieuw wat prioriteit heeft en wat best nog even kan wachten.

4. Zorg voor hulp
Mogelijk bent u een uitermate ervaren klusser en wilt u alles zelf doen, maar extra expertise kan nooit kwaad. Een aannemer kost natuurlijk wel wat, maar u bespaart wel tijd en u staat niet voor verrassingen als er opeens iets is wat u niet kunt.

5. Houd u aan het stappenplan
Nu u in kaart heeft gebracht waar u begint met de verbouwing is het belangrijk om het stappenplan ook daadwerkelijk te volgen. Hoe verleidelijk het ook is om tussendoor even snel wat anders te doen: doe het niet. Voor u het weet, heeft u niets af en is heel het huis een puinhoop. Door stap voor stap te werken heeft u de troep die bij een verbouwing komt kijken onder controle, en kunt u in de rest van het huis... juist: gewoon wonen.

Meer tips over verbouwen? Bekijk de sites: verbouwwijzer.nl en wonen.nl