5 manieren om uw woning veiliger te maken

Verbouwen

5 manieren om uw woning veiliger te maken

U moet er toch niet aan denken. Maar wist u dat er in Nederland elke dag tweehonderd keer wordt ingebroken? Gelukkig kunt u met een aantal simpele stappen uw woning veiliger maken. Zodat uw woning niet alleen voelt als een veilige thuishaven, maar dat ook echt is!

1. Kies voor extra bescherming
Het klinkt als een enorme open deur, maar ga eerst eens na of uw woning wel goed kan worden afgesloten. Een enkel slot biedt niet veel bescherming. Door ramen en deuren te voorzien van stevig hang- en sluitwerk, maakt u het inbrekers stukken moeilijker. Kies hierbij voor sloten met het SKG-keurmerk. Hoe meer sterren er bij dit keurmerk staan, hoe beter het slot bestand is tegen inbraakpogingen.

2. Goed afsluiten
Laat ramen niet openstaan, draai de deur op slot en haal de sleutel uit het slot als u van huis gaat. Ja, zelfs als u maar even een kleine boodschap gaat halen. Een voordeur die niet op slot zit, kan met een bankpas binnen dertig seconden worden opengemaakt. En de inbreker zelf heeft aan een paar minuten genoeg om uw woning binnen te sluipen en uw spullen mee te nemen.

3. Zorg voor een bewoonbaar huis
Een avondje op stap of gaat u op vakantie? Zorg dat uw woning eruitziet alsof het nog bewoond wordt. Een donker huis is voor inbrekers zeer aantrekkelijk. Niet alleen kan de dief zo redelijk ongezien uw woning binnenkomen, maar het is voor hem of haar ook bijna een garantie dat u niet thuis bent of al in bed ligt. Met lichtschakelaars zorgt u eenvoudig voor verlichting. Gaat u op vakantie? Ligt dan uw buren in en vraag of ze een oogje in het zeil kunnen houden en uw woning bewoonbaar kunnen maken. Vraag of ze post weghalen en af en toe gordijnen kunnen sluiten en weer opendoen.

4. Haal ladders en vuilcontainers weg
De meeste mensen hebben naast hun huis een vuil- en/of papiercontainer staan. Hartstikke handig, en zeker ook voor inbrekers. Een container is net als een ladder een veelgebruikte manier voor inbrekers om via een hoger gelegen verdieping de woning binnen te sluipen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet? Zorg dan voor goede sloten op ramen en deuren op de hogere verdiepingen.

5. Overweeg een alarmsysteem
Voelt u zich ondanks bovenstaande manieren en stevige sloten in huis nog steeds niet veilig? Dan kunt u een alarmsysteem overwegen. Er zijn veel verschillende alarmsystemen beschikbaar voor elk budget, verkrijgbaar bij diverse bouwmarkten. Een basis alarmsysteem bestaat vaak uit een bedieningspaneel en twee sensoren. U kunt ook kiezen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). U krijgt een sticker met het PKVW-logo om bij uw voordeur te hangen, waardoor inbrekers kunnen worden afgeschrikt.


Wilt u weten hoe veilig uw woning is? Kijk voor meer preventietips op politie.nl of de landelijke campagne Maak het ze niet makkelijker
Bron: politie.nl