Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Goed om te weten

  U gaat verbouwen

  Dit moet u weten

  Lees alle stappen goed door. Misschien krijgt u door de verbouwing wel een lagere rente.

  • Bedenk hoe u de verbouwing wilt betalen

   Verbouwen kan duur zijn. Lang niet iedereen heeft genoeg spaargeld om de verbouwing zelf te betalen. U kunt het geld ook lenen. Bijvoorbeeld door uw hypotheek te verhogen. Of door een 2e hypotheek te nemen. De rente kunt u dan aftrekken van de belasting. Hieronder leest u meer.

   U kunt uw hypotheek verhogen
   Heeft u uw hypotheek bij het afsluiten voor een hoger bedrag laten inschrijven (na 1996)? Dan kunt u uw hypotheek verhogen. Hoeveel u kunt lenen, hangt onder andere af van uw inkomen en de waarde van uw huis. U hoeft daarvoor niet opnieuw naar de notaris. U regelt het via uw adviseur.

   Een voorbeeld:
   Toen u het huis kocht, had u € 100.000,- nodig. Dit geld kreeg u van ons. Maar u besloot in overleg met uw adviseur om u voor een hypotheekrecht tot € 150.000,- te laten inschrijven bij de notaris. Nu gaat u verbouwen. U kunt bij ons maximaal € 50.000,- extra lenen voor de verbouwing zonder dat u kosten voor de notaris hoeft te betalen. Dat scheelt! Hoeveel u kunt lenen, is wel afhankelijk van uw inkomen en de waarde van uw huis.

   U kunt een 2e hypotheek nemen
   U kunt ook een 2e hypotheek afsluiten. Met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) . Hiervoor moet u wel opnieuw naar de notaris. Hoeveel u kunt lenen, hangt onder andere af van uw inkomen en de waarde van uw huis. Om de waarde van uw huis te bepalen, laat u een taxatie doen door een makelaar. Soms is de WOZ-beschikking ook genoeg.

   Let op:
   Een 2e hypotheek kan van invloed zijn op uw lopende hypotheek.

   Bereken uw hypotheek
   Hoeveel geld kunt u lenen bij Woonfonds? Reken het makkelijk uit met onze rekentool.

   U kunt de rente aftrekken van de belasting
   Leent u geld voor een verbouwing? Dan kunt u de rente aftrekken van de belasting. U moet dan laten zien dat u het geld gebruikt voor de verbouwing. Dat doet u door de rekeningen te laten zien.

   U betaalt de verbouwing uit een bouwdepot
   U sluit een nieuwe hypotheek af voor de verbouwing. Wij bewaren het geld dat u niet direct gebruikt, als dat nodig is. Dit is uw bouwdepot. Hieruit betaalt u de rekeningen voor de verbouwing.

  • Maak een afspraak met een adviseur

   Heeft u niet voldoende spaargeld om de verbouwing zelf te betalen? Vraag dan uw adviseur om advies.

   Wilt u uw hypotheek verhogen? Of een 2e hypotheek nemen?
   Met een onafhankelijke adviseur bespreekt u uw wensen voor uw verbouwing. De adviseur weet wat voor u de beste keuze is. U krijgt onafhankelijk advies, waar u de adviseur voor betaalt.

   Heeft u nog geen adviseur?
   Vind hier een adviseur bij u in de buurt .

   Let op:

   Bereid uw gesprek goed voor. Hieronder vindt u een checklist voor uw gesprek met een adviseur .

   Checklist voor uw gesprek met een adviseur
   Heeft u alle informatie op een rij? Dan kunt u het beste advies krijgen. Zorg daarom dat u een antwoord op de volgende vragen heeft:
   • Hoeveel hypotheek moet u nog aflossen?
   • Hoeveel is uw huis waard?
   • Wat is uw inkomen per maand of per jaar? Neem bijvoorbeeld een loonstrook of jaaropgave van uw werkgever mee.
   • Hoeveel geld heeft u zelf?
   • Heeft u schulden? Zo ja, hoeveel?
   • Waarom heeft u een lening nodig?

  • Is uw woning meer waard?

   Is uw woning na de verbouwing meer waard is geworden? Laat uw woning dan taxeren door een taxateur. Met de waardestijging kan het zijn dat u de risico-opslag kunt aanpassen en een lagere rente krijgt.

   Wat is risico-opslag?
   Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) lopen wij een hoger risico dat we het hypotheekbedrag niet terugkrijgen. We verwerken dat extra risico in de rente die u betaalt. Dit noemen we de risico-opslag. Het rentetarief voor hypotheken zonder NHG bestaat uit een basis rentetarief en een risico-opslag.

   Lees hier hoe u uw risico-opslag kunt wijzigen.

   Let op: Een verbouwing zorgt niet altijd voor een waardevermeerdering. Lees hier het verhaal van adviseur Vincent de Cock.

  Blog met verbouwtips

  Blog met verbouwtips

  • 5 manieren restylen zonder verbouwen

   5 manieren om te restylen zonder te verbouwen

   Kent u dat gevoel van wel iets anders willen met uw huis, maar u heeft geen puf of geld voor een verbouwing? Ik had dat gevoel een paar maanden geleden ook, maar het bleef toch te kriebelen en ben aan… Lees verder
  • Test_welk_gereedschap.jpg

   Doe de test: welk gereedschap gebruikt u?

   Het is zo ver: de verbouwing kan van start. Uren, dagen en zelfs weken klussen liggen voor u in het verschiet. Geen tijd te verliezen dus. Maar met welk gereedschap of apparaat gaat u als eerst van… Lees verder
  • Verbouwen met klein budget

   Verbouwen met een klein budget

   Verbouwen duur? Dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. Met onderstaande goedkope manieren was mijn portemonnee na mijn verbouwing een stuk minder licht dan ik had verwacht. Bron: Apartment Therapy 1.… Lees verder
  Bekijk het complete blog met verbouwtips
  Extra's voor verbouwers

  Extra's voor u

  Woonfonds maakt verbouwen leuker en wil u graag laten genieten van wonen. Met onze verbouwextra's maken we verbouwen leuker en makkelijker.

  Speciaal voor
  Contact