U gaat uit elkaar
Als u en uw partner uit elkaar gaan of gaan scheiden, komt u terecht in een moeilijke periode. U moet veel beslissingen nemen. Uit elkaar gaan heeft ook gevolgen voor uw hypotheek. Welke dat zijn, leest u hier.
U en uw partner gaan uit elkaar. Dat is al vervelend genoeg. En dan moet u ook nog eens veel beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over wie waar gaat wonen. Verkoopt u uw huis? Of blijft 1 van u er wonen? Hoe regelt u het financieel? En wat zijn de gevolgen voor uw hypotheek?
We informeren u graag. Uw adviseur vraagt de wijziging aan.
Let op:
Lees alle stappen goed door. Zo weet u precies waar u moet denken.
Staat uw hypotheek op 2 namen? Dan bent u allebei aansprakelijk voor de hele hypotheek. Blijft u in de woning wonen? Dan moet voor de vertrekkende partner uit geschreven worden van de hypotheekakte.
De hypotheek moet dan alleen op uw naam komen
U wordt dan alleen aansprakelijk voor de hele hypotheek. Wij moeten dan wel toetsen of u de hypotheek alleen kan betalen. Wellicht heeft u een nieuwe partner die mee wil betalen. Dat kan.
Wilt u deze wijziging aanvragen?
Ga dan verder naar de volgende stap.
Bij een echtscheiding wordt een hypotheek doormidden gehakt. Dit is dus complexer dan een normale hypotheekaanvraag. Dit beseffen veel mensen niet. Als u in uw huidige woning wilt blijven wonen en uw partner uitkoopt, hoeft u daar meestal geen overdrachtsbelasting over te betalen. Dat deel wordt als een nieuwe aankoop gezien. Dat betekent dat we opnieuw kijken naar de financiële haalbaarheid van uw hypotheek. Door de in 2013 aangepaste hypotheekregels gebeurt het regelmatig dat we het aangekochte deel van de hypotheek in een andere hypotheekvorm moeten omzetten. Dat kan gevolgen hebben voor de hoogte van de maandlasten. De overheid heeft hypotheekverstrekkers gevraagd om in dit soort gevallen coulant te zijn.
Bij een echtscheiding zijn de hypotheeknormen dus wat ruimer, maar we moeten het wel goed kunnen onderbouwen. Wat zijn uw inkomsten? Hoe ziet uw uitgavenpatroon eruit? Hoe zit het met de alimentatie? Er komt dus best veel bij kijken. Soms is het echt een uitdaging om de hypotheek rond te krijgen. De emoties kunnen daardoor weleens oplopen.
Uw adviseur heeft veel informatie en documenten nodig om u een goed advies te kunnen geven. Deze documenten stuurt uw adviseur ook op naar ons. Wij beoordelen aan de hand van deze documenten of de aangevraagde hypotheek betaalbaar is voor u. Wij begrijpen dat dit veel werk is. Helaas hebben wij al deze informatie nodig.
Wilt u een nieuwe partner toevoegen?
Moet en of gaat uw partner meebetalen aan de hypotheek? Dan willen wij ook graag weten wie uw nieuwe partner is en wat uw partners inkomen en vermogen is. In dat geval willen wij u ook vragen die documenten en een conceptakte van levering te verzamelen.
Wie bent u?
Een geldig legitimatiebewijs is een kopie van een paspoort of identiteitsbewijs (voor- én achterkant).
Heeft u voldoende inkomen?
Werknemer:
Geen vast dienstverband:
Zelfstandige:
Heeft u een uitkering:
Gaat u binnen 10 jaar met pensioen?
Bent u met pensioen?
Wat is uw vermogen?
Wat is de hoogte van uw eigenwoning schuld?
Bij een samenlevingsovereenkomst
Of onderstaande documenten:
Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap:
Is er een verzekering gekoppeld aan uw hypotheek?
Wat is de waarde van uw woning?
Het op uw naam zetten van de hypotheek is een ingewikkeld proces. Het is in veel gevallen ingewikkelder dan het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Wij vinden het belangrijk dat er goed wordt gekeken naar uw hypotheek. Daarom kan alleen uw adviseur de wijziging aanvragen.
Heeft u geen adviseur?
Zoek hier dan een adviseur die bij u past.
Uw adviseur vraagt de wijziging aan
U kunt zelf bij Woonfonds de wijziging niet aanvragen. Uw adviseur kan dit voor u doen.
Bij Woonfonds betaalt u geen administratiekosten
Bij Woonfonds betaalt u geen administratiekosten voor het aanpassen van uw hypotheek. De enige kosten die u betaalt, zijn die voor het advies en de eventuele bemiddeling van de adviseur. Lees hier meer over de kosten van de adviseur.
Uw adviseur heeft u een advies gegeven. Indien u akkoord gaat met dit advies, stuurt de adviseur uw aanvraag in.
De aanvraag kan pas worden gedaan als het convenant getekend is. Dan is de scheiding helemaal rond.
Uw adviseur stuurt de documenten mee
De adviseur verstuurt de documenten met de aanvraag mee.
Wij beoordelen uw verzoek
Op basis van de aanvraag en de meegestuurde documenten beoordelen wij het verzoek. Wij doen ongeveer 4 weken over de beoordeling. U hoort dan via uw adviseur of het haalbaar is om de hypotheek op uw naam te zetten of niet.
Wordt u verzoek afgewezen
Als uw verzoek wordt afgewezen, bespreek dan de opties met uw adviseur.
Let op: Wij kunnen het verzoek pas in behandeling nemen als de echtscheiding is ingeschreven bij de burgerlijke stand of zodra één van de partners ingeval van samenwonen, de woning heeft verlaten
Wij sturen alle documenten naar de notaris
De documenten versturen wij naar de notaris. Als er naast het op uw naam zetten van de hypotheek iets wijzigt, dan ontvangt u hiervan bij de notaris ook een akte van wijziging.
U tekent de documenten bij de notaris
De notaris maakt de akte van verdeling op. Bij de notaris tekent u vervolgens de documenten. De notaris stuurt ons de getekende documenten retour.
Wij verwerken de wijziging
Uw verzoek wordt administratief afgehandeld, zodra wij de getekende stukken van de notaris retour hebben ontvangen. Uw ex-partner wordt verwijderd uit het systeem en de hypotheek komt op uw naam te staan. U ontvangt een bevestigingsbrief van de wijziging en een hypotheekoverzicht waarin de gewijzigde gegevens van uw hypotheek worden bevestigd.