Roeland Kimman 1 credit Sicco van Grieken

Roeland over de huizenmarkt

Oververhit

Een bloeiende economie en een krapte in het huizenaanbod zorgt momenteel voor stijgende woningprijzen. Roeland Kimman, woordvoerder van de NVM, over wat de huidige woningmarkt met mensen doet.

Onlangs stond ik met een makelaar in een Amsterdams appartement. 41 vierkante meter. Vraagprijs: € 220.000. Ik nam de krappe ruimte in me op. ‘Is die vraagprijs niet wat aan de hoge kant?’, vroeg ik me hardop af. ‘Dit appartement gaat straks voor € 250.000 weg’, voorspelde de makelaar. Hij zag mijn verbaasde gezicht en maakte hardop een rekensommetje: ‘Een hypotheek van € 250.000 kan onder de streep neerkomen op zo’n € 600 per maand. Probeer voor dat bedrag maar eens op de vrije markt een appartement te huren.’ En hij had wel een punt: als mijn zoon straks gaat studeren, zou ik ook liever iets voor hem kopen dan dat hij een dure kamer moet huren.

Al verkocht voor de bezichtiging
Tijdens de crisis was er op de woningmarkt veel aanbod en weinig vraag. Toen was het verstandig om eerst je woning te verkopen en dan pas een bod te doen op een nieuwe woning. Maar die strategie werkt nu niet meer. Sterker nog: als je een woning zoekt in een grote stad in het westen van het land, is de kans groot dat die al verkocht is voor je dat pand of appartement hebt kunnen bezichtigen.

Langetermijninvestering
Ondertussen droogt het aanbod snel op. Dat betekent dat de huizenprijzen blijven stijgen en dat het nog moeilijker gaat worden om de gewenste woning te bemachtigen. Daarbij adviseur ik woningzoekers om zich te realiseren dat het om een langetermijninvestering gaat. De woningmarkt kent altijd pieken en dalen, en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Het is dus belangrijk om een woning te zoeken die goed aansluit bij de toekomstwensen.

Verkopersmarkt
Een paar jaar geleden hadden we het nog over huizen die onder water stonden. En nu schrijven we als NVM persberichten over de oververhitte woningmarkt in bepaalde delen van Nederland. We zitten weer in een verkopersmarkt waarbij mensen eerst een woning kopen en dan pas hun huidige woning te koop zetten. Zo snel kan dat dus veranderen.