Risico-opslag wijzigen?

Uw risico-opslag bepaalt voor een deel de hoogte van uw rente. In onderstaand stappenplan leest u meer over de risico-opslag en hoe u deze eventueel kunt wijzigen.

 • Vraag uw adviseur om advies


  Wilt u advies?
  Vraag uw adviseur om advies voordat u risico-opslag gaat wijzigen. Uw adviseur kan u hier alles over vertellen. Zoek hier een adviseur bij u in de buurt.

  Wilt u meer informatie?
  Wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Wij informeren u graag. Maak hier een telefonische afspraak met een medewerker van Woonfonds.

  Wilt u meteen uw aanvraag indienen?
  Klik hier om direct uw aanvraag voor het wijzigen van uw risico-opslag in de dienen.

  Veelgestelde vragen

  • Wat is een risico-opslag?

   Als u een hypotheek zonder NHG heeft, bepaalt de verhouding tussen uw hypotheek en de marktwaarde van uw woning de risico-opslag. Als de waarde van uw woning stijgt of als u aflost op uw hypotheek kan dit leiden tot een lagere risico-opslag en een lagere hypotheekrente.

  • Hoe verlaag ik mijn risico-opslag?

   Uw risico-opslag verlagen is in bepaalde gevallen mogelijk. Zeker als u denkt dat uw woning in waarde is gestegen of als u veel heeft afgelost.

   Een lagere risicocategorie zorgt voor minder risico-opslag
   Risico-opslag is onderdeel van de rente. En dat is echt niet zo'n moeilijke rekensom. Wat is de huidige waarde van uw woning? Hoe hoog is uw hypotheek? En wat is het verschil? In welke risicocategorie zit u nu en wat is het verschil met de categorie daaronder?

   Blijkt dat u aanspraak kunt maken op een lagere hypotheekrente?
   Dan kunt u bij Woonfonds een verzoek indienen om uw risicocategorie aan te passen. Om dat verzoek te kunnen beoordelen, hebben we wel een taxatierapport nodig van maximaal een half jaar oud. Zo'n rapport is natuurlijk niet gratis. Het kan dus verstandig zijn om niet al te snel een taxateur aan het werk te zetten, maar eerst uit te rekenen hoe snel u die kosten kunt terugverdienen. In sommige gevallen volstaat de WOZ-beschikking. Uw adviseur helpt u hier graag bij.

 • ​Wat is risico-opslag?

  Wat is risico-opslag?
  Het verschil tussen uw lening en de marktwaarde van uw huis (uw onderpand) bepaalt de risicoklasse. Hoe hoger uw lening is in verhouding met de waarde van uw huis, hoe hoger de rente is.

  NHG kent geen risico-opslag
  Op een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt geen risico-opslag berekend. Heeft u een lening met Nationale Hypotheek Garantie, dan kunt u uw risico-opslag niet wijzigen.

  Verandert de risico-opslag als de waarde van uw huis stijgt?
  Dat kan. U moet dan wel bewijzen dat uw huis meer waard is geworden. Als de waardestijging groot genoeg is, geldt er een andere (lagere) risico-opslag. Om te bekijken hoeveel u rente u minder gaat betalen kijkt u naar de risico-opslag die bij de ingangsdatum van uw huidige rentecontract geldig was.

  Verandert de risico-opslag als u de hypotheeklening verhoogt of verlaagt?
  Dat kan. Als de verhouding tussen de lening en de marktwaarde verandert, geldt er een andere risico-opslag. Om te bekijken hoeveel u rente u minder gaat betalen kijkt u naar de risico-opslag die bij de ingangsdatum van uw huidige rentecontract geldig was.

  Let op: Als u uw lening verhoogt, geldt voor het nieuwe leningdeel wel de meest recente risico-opslag.

 • Hoe hoog is uw risico-opslag?

  Hoe hoog is uw risico-opslag?
  De verhouding tussen uw hypotheek en de marktwaarde van uw huis bepaalt de risico-opslag. Hoe lager uw lening is in verhouding tot de marktwaarde van uw huis, hoe lager de risico-opslag is. Hoe hoger deze verhouding is, hoe hoger de risico-opslag is. De verhouding tussen de waarde van uw huis en het bedrag dat u leent, geven we aan met een percentage. Uw risico-opslag kunt u terugvinden op de rentelijst die hoort bij uw huidige rentecontract. 

  Het taxatierapport bepaalt de marktwaarde van uw huis
  Een onafhankelijke partij bepaalt wat de marktwaarde van uw huis is. U kunt de marktwaarde laten bepalen door uw huis te laten taxeren door een taxateur. Een taxateur is een expert die de waarde van uw huis goed kan inschatten. Een taxateur moet geregistreerd staan bij de Taxateursunie of NWWI. Woonfonds vraagt altijd een gevalideerd taxatierapport. Dit houdt in dat het taxatierapport nagekeken is door een valide instituut.

  In een enkel geval kunt u voor de marktwaarde van uw huis ook gebruik maken van de WOZ-waarde. Dat is de waarde die de gemeente voor uw huis bepaalt. Dit mag alleen als uw huidige hypotheek in de risicoklasse lager dan 80% is. En uw uitstaande hypotheek lager dan € 300.000 is.

  Hoe berekent u nu de risico-opslag voor uw hypotheek?
  Stel: u heeft op 1 juli 2008 uw huis gekocht. U heeft een hypotheek met een rentevast-periode van 10 jaar. Uw rente is 6,20% met een hypotheek >100% marktwaarde. (Zie: rentelijst 10 van 2008) U heeft een extra aflossing gedaan. Daardoor wordt de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van het huis 95% van de marktwaarde is. Uw risico-opslag kan dan 1 risicoklasse naar beneden. Wat bijvoorbeeld resulteert in een verlaging van 0,1%.

 • Hier kunt u uw risico-opslag wijzigen

  Vul het onderstaande formulier in
  Met onderstaand formulier kunt u eenvoudig een aanvraag indienen om uw risico-opslag te laten wijzigen.

  Stuur het juiste document mee
  Om de wijziging te kunnen beoordelen moet u een WOZ-beschikking of een taxatierapport meesturen. Als u een hypotheek heeft voor een recreatiewoning, als uw hypotheek meer dan 80% van de marktwaarde van uw woning bedraagt en hoger is dan € 300.000, moet u altijd een taxatierapport meesturen. Dit rapport moet voldoen aan de regels van Stenv. Let op; het laten opmaken van een taxatierapport kost geld.

  Verstuur de aanvraag voor de 15e van de maand
  Als wij dit aanvraagformulier inclusief de documenten voor de 15e van de maand ontvangen, dan ontvangt u een bevestiging met ingangsdatum van de 1e van de volgende maand.

  Bij een lagere risico-opslag krijgt u mogelijk een lagere rente
  Als u onderstaand formulier inclusief de documenten voor de 15e van de maand instuurt, en u in aanmerking komt voor lagere risico-opslag, voeren wij de wijziging door met de ingangsdatum van de 1e van de volgende maand. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de wijziging.

  Let op: Heeft u een (bank)spaarhypotheek of een hybride hypotheek in het spaarhypotheekrentefonds?
  Bij een lagere risico- opslag krijgt u mogelijk een lagere rente. Bij een (bank)spaarhypotheek of het spaarhypotheekrentefonds is dit niet altijd voordeliger voor u. Als u spaart, heeft u ook te maken met een spaarpremie. U spaart namelijk in een apart potje. En over dit spaargeld krijgt u dezelfde rente als u betaalt voor uw hypotheek. Het kan zijn dat u dan dus meer geld moet gaan sparen of meer premie moet gaan betalen. Uw adviseur kan voor u uitrekenen of een lagere risico-opslag u voordeel oplevert. Wij adviseren u daarom om contact op te nemen met uw adviseur.

  Wijzigen Risico-opslag

  U kunt uw risico-opslag aanpassen door onderstaand formulier in te vullen.


   
  Let op: Vul het juiste 7-cijferig nummer in. U vindt het contractnummer op uw hypotheekoverzicht en overzicht maandbedragen. Een voorbeeld vindt u hier. De eerste 7 cijfers van het hypotheeknummer zijn gelijk aan het contractnummer.
  Om de aanvraag te kunnen beoordelen moet u de meest recente woz-beschikking of een taxatierapport (niet ouder dan 6 maanden) uploaden.
  Mag niet ouder zijn dan 6 maanden
 • Verwerking wijziging

  Uw wijziging gaat meteen in
  Als wij de aanvraag voor de 15e van de maand ontvangen, wordt de wijziging de 1e van de volgende maand doorgevoerd. U merkt dit bij de incasso van uw rente de maand daarna.

  Voorbeeld:
  Wij ontvangen uw aanvraag op 13 september. De wijziging gaat in op 1 oktober. Op 1 november is de wijziging te zien in uw incasso. U betaalt uw hypotheekrente namelijk altijd achteraf.

  Uw wijziging gaat een maand later in
  Als wij de aanvraag na de 15e van de maand ontvangen, wordt de wijziging de 1e van de daaropvolgende maand doorgevoerd. U merkt dit bij de incasso van uw rente de maand daarna 

  Voorbeeld:
  Wij ontvangen uw aanvraag op 19 september. De wijziging gaat in op 1 november. Op 1 december is de wijziging te zien in uw incasso. U betaalt uw hypotheekrente namelijk altijd achteraf.

  Vragen? Bel 013 461 20 10
  We maken graag tijd voor u. Bel naar 013 461 20 10. We staan op maandag tot en met vrijdag voor u klaar van 8.30 tot 17.30 uur.