Prinsjesdag: wat verandert er voor u in 2019?

21-09-2018
koffertje

Voor u als huizenbezitter verandert er in de komende jaren best wel wat. Zo valt de energierekening hoger uit en wordt de maximale hypotheekrenteaftrek verder beperkt. Wat merkt u nog meer van alle plannen in 2019? We brengen de belangrijkste uitkomsten van Prinsjesdag voor u in kaart.

Hypotheekrenteaftrek snel omlaag
In 2019 bedraagt de hoogste belastingschijf 51,75%, bij een inkomen boven de € 68.507. Dit is niet hetzelfde tarief waartegen huiseigenaren zaken als de hypotheekrente en advieskosten mogen aftrekken. De maximaal toegestane hypotheekrenteaftrek bedraagt in 2019 namelijk 49%. Vanaf 2020 volgt een versnelde afbouw van de maximale hypotheekrenteaftrek:    

2019      49%           2022      40%
2020      46%           2023      37%
2021      43%

Belasting op energie stijgt  
Volgend jaar moet u rekenen op een fors hogere energierekening. Vooral het gebruik van gas wordt in 2019 zwaarder belast. Daarnaast stijgt de zogenoemde Opslag voor Duurzame Energie (ODE). Deze opslag werd in 2013 ingesteld om het gebruik van minder duurzame energiebronnen als gas te ontmoedigen.  

Verbouwen? Btw stijgt
Het lage btw-tarief stijgt van 6% naar 9% in 2019. Naast prijsverhogingen in de supermarkt en bij de kapper heeft dit ook gevolgen voor woningbezitters. Zo is de kans groot dat de btw-verhoging wordt doorberekend in kosten die aannemers rekenen voor de werkzaamheden isoleren, schilderen, stukadoren en behangen.

Tip: U mag werkzaamheden die volgend jaar plaatsvinden, nog dit jaar factureren tegen het huidige lage btw-tarief. Om een naheffing te voorkomen moet de factuur wel volledig voldaan worden in 2018.

Mogelijk hogere belastingen door stijgende WOZ 
Als woningeigenaar telt u jaarlijks een % van de WOZ-waarde op bij uw belastbaar inkomen. Ofwel, het verplichte eigenwoningforfait. Het exacte % is afhankelijk van de woningwaarde en wordt jaarlijks vastgesteld. Vanaf 2020 daalt het eigenwoningforfait. Deze daling levert alleen niet veel op, omdat de WOZ-waarden zullen stijgen.

De NHG grens gaat omhoog
De grens voor het kopen van een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), gaat volgend jaar omhoog van € 265.000,- naar € 290.000,-.

Subsidie vervangt belastingaftrek monumenten 
De huidige regeling, waarbij belastingaftrek mogelijk is voor het onderhoud van een monumentaal pand, vervalt. Hiervoor komt per 2019 een subsidieregeling in de plaats. 

Toch stijgt de koopkracht
Direct aan de woning gerelateerde kosten stijgen eerder dan dat ze dalen in 2019. Ook het dagelijks leven wordt duurder door de btw-verhoging. Daartegenover staat de lagere inkomensbelasting voor het inkomen boven de € 20.384,-. Onder andere het aanpassen van de belastingschijven, moet ervoor zorgen dat de gemiddelde Nederlander er volgend jaar toch op vooruit gaat. In koopkracht welteverstaan, om af te sluiten met het traditionele toverwoord van Prinsjesdag.