Prinsjesdag: de gevolgen voor uw portemonnee

20-09-2019
koffertje

Uw financiële ruimte van volgend jaar hangt onder andere af van Prinsjesdag. Een dag vol tradities waarop de regering aangeeft wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. We zetten de belangrijkste wijzigingen op het gebied van wonen, sparen en zorg op een rij. 

€ 2 miljard voor de woningmarkt
Er komt in totaal 2 miljard euro beschikbaar voor het stimuleren van nieuwbouw en verduurzaming. De helft van het bedrag is bestemd voor nieuwbouw in grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.  De andere helft gaat naar een verlaging van de belasting voor woningcorporaties. Zij moeten hierdoor meer geld overhouden voor het bouwen en verduurzamen van woningen.

Geen overdrachtsbelasting voor starters
Prinsjesdag gaf nog geen helderheid over een mogelijke verlaging of afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. Door het schrappen van de belasting zouden starters meer kans op de woningmarkt moeten krijgen. Minister Ollongren gaf aan in oktober terug te komen op het onderwerp. Voor starters is het te hopen dat de maatregel definitief wordt. Op een woningprijs van € 285.000 bedraagt het voordeel € 5.700. 

Overdrachtsbelasting omhoog voor vastgoedbeleggers
Vastgoedbeleggers met meer dan twee woningen krijgen mogelijk te maken met een hogere overdrachtsbelasting. Het kabinet heeft plannen om dit tarief te verhogen naar 6 procent. Ook dit is nog niet definitief besloten. De overdrachtsbelasting zou in de toekomst € 17.100 bedragen bij een woning van € 285.000.  Dit is maar liefst € 11.400 meer dan nu. 

Kosten basiszorgverzekering licht omhoog
Volgend jaar kost de gemiddelde basiszorgverzekering € 1.421, zo schat de overheid in. Hiermee zou de premie € 37 hoger uitvallen dan dit jaar. Zorgverzekeraars bepalen zelf welke premie ze volgende jaar vragen. Uiterlijk 11 november communiceren zij dit aan hun klanten. Een andere wijziging is de verhoging van de zorgtoeslag naar € 67 voor alleenstaanden en € 95 voor meerpersoonshuishoudens. Mensen met een lager inkomen betalen hierdoor niet automatisch meer bij een stijging van de zorgpremies.

Vermogensbelasting op spaargeld
Vanaf 2022 gaat de Belastingdienst anders om met vermogensbelasting. Op dit moment betaalt u over een deel van uw vermogen belasting, ongeacht of u spaart of belegt. Dat gaat veranderen. De Belastingdienst kijkt in de toekomst wát u met uw geld doet. Staat al uw geld op de spaarrekening? Dan is uw spaarsaldo tot € 440.000 vrij van vermogensbelasting. De kanttekening is dat een rentestijging risico’s oplevert in de nieuwe opzet. Bij een stijgende rente daalt het bedrag dat u belastingvrij kunt sparen. Daarnaast is het nieuwe plan minder positief voor (vastgoed)beleggers. Zij betalen deels de rekening en kunnen een hogere aanslag verwachten. 

Bijtellingspercentage elektrische auto’s
In 2020 verdubbelt de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s naar 8 procent over de eerste € 45.000 van de cataloguswaarde. Deze maatregel werd eerder al in het klimaatakkoord aangekondigd. In de jaren na 2020 wordt de bijtelling stapsgewijs verder verhoogd. Uiteindelijk komt de bijtelling uit op 22 procent in 2026, op dat moment gelijk aan een niet-elektrische auto .

Wilt u weten wat in uw persoonlijke situatie de gevolgen zijn van Prinsjesdag? Uw financieel adviseur kan deze voor u in kaart brengen.