Wat zijn de gevolgen van het regeerakkoord?

11-10-2017
ANP 53649672

De komst van het nieuwe kabinet brengt een nieuw regeerakkoord met zich mee. De aangekondigde plannen raken de woningmarkt. Uw adviseur kan u helpen om de plannen te vertalen naar uw persoonlijke financiële situatie. Bijvoorbeeld of aflossen voor u verstandig is. We nemen u hieronder graag mee in wat opvallende dingen.

Versnelde afbouw hypotheekrenteaftrek
Vanaf 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd naar 37 procent. Dit treft u vooral als u een hoog inkomen (boven de 68.000 euro) heeft en in de hoogste belastingschijf zit. Dit jaar kon u nog 50 procent hypotheekrente aftrekken van de belasting.
Voor middeninkomens verandert er niet veel. Er komt op dezelfde termijn een vlaktaks aan met slechts twee schijven inkomstenbelasting. Tot ongeveer een inkomen van € 68.500 wordt het belastingtarief net geen 37 procent. Voor inkomens boven de € 68.500 wordt de inkomstenbelasting 49,5%. 

Verlaging van het eigenwoningforfait
De verlaging van het eigenwoningforfait compenseert deze lastenverhoging. Dat is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning dat als inkomsten bij uw belastbaar inkomen wordt opgeteld. Dit gaat van 0,75 naar 0,6 procent.

Afgeloste hypotheek? Toch weer belasting
Het nieuwe kabinet wil de Wet Hillen in 30 jaar afbouwen. Door de Wet Hillen waren mensen met een afgeloste hypotheek vrijgesteld van het eigenwoningforfait. Via het forfait gaat deze groep toch weer belasting betalen. Het vermogen dat u met uw eigen huis opbouwt, wordt in toenemende mate belast. Dit kan gevolgen hebben als u de overwaarde van uw huis wilt gebruiken als pensioenaanvulling.

Villabelasting blijft bestaan
De 'villabelasting' voor huizen van meer dan 1 miljoen blijft bestaan. Eigenaren betalen zo'n 4.000 euro inkomensbelasting plus 2,35 procent van de waarde van hun woning boven die 1.060.000 miljoen euro.

Foto: ANP