Prinsjesdag: veranderingen in 2017

26-09-2016
koffertje

Meer koopkracht en hogere toeslagen, we gaan er komend jaar financieel op vooruit. We zetten de belangrijkste zaken over wonen voor u op een rij.

Schenkingsvrijstelling eigen woning gaat omhoog
Vanaf 1 januari 2017 wordt de vrijstelling voor een eenmalige schenking permanent verhoogd naar € 100.000. Het maakt dan niet meer uit wie het bedrag schenkt of ontvangt. U kunt straks bijvoorbeeld ook aan een vriend of kleinkind tot €100.000 belastingvrij schenken. Deze persoon moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn én de schenking gebruiken voor de eigen woning of bijvoorbeeld de aflossing van de eigenwoningschuld. Heeft u in het verleden al gebruikgemaakt van deze vrijstelling? Dan geldt een overgangsregeling.

De NHG-grens wordt gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs
Als u nu een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wilt afsluiten dan mag de koopsom van uw huis volgens NHG-richtlijnen niet meer dan €231.132 zijn. Vanaf januari 2017 wordt deze NHG-grens jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. U kunt daardoor bij een hoger aankoopbedrag een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten.

Minder hypotheek in 2017
In 2017 kunt u maximaal 101% van de waarde van een huis financieren (dit jaar is dat nog 102%). Voor de aankoop van een woning heeft u dan meer eigen geld nodig. De gemiddelde bijkomende kosten van een koopwoning zitten tussen de 4% en 6%, terwijl u in de hypotheek dus nog maar 1% kunt meefinancieren.