Dalende trend hypotheekrente zet door

25-06-2019
rente

De rente staat historisch laag. Een meevaller als u op het punt staat om een huis te kopen of uw rentevast-periode opnieuw moet vastzetten. Waar hebben we die recordstand aan te danken? Vooral de centrale banken drukken de rente. Een ontwikkeling waar voorlopig geen eind aan lijkt te komen.

Als particulier kunt u niet terecht bij de Europese Centrale Bank (ECB) en die van de Verenigde Staten (FED). Het zijn toezichthouders met de taak het stabiel laten draaien van de economie. Om dit te bereiken, kunnen ze de rente verhogen en verlagen. Bij een lage rente is het voor reguliere banken goedkoper om geld te lenen van zo’n centrale bank.

Laagste rentestand ooit bereikt
Op dit moment staat de rente bij de centrale banken op de laagste stand ooit, soms zelfs onder het nulpunt. Met dit beleid hopen ze dat reguliere banken meer leningen verstrekken aan hun klanten. Wanneer daar bijvoorbeeld een huis of auto van betaald wordt, is dat goed voor de economie.

Hypotheekrente meerdere rentevaste termijnen omlaag
De gemiddelde hypotheekrente bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek was nog nooit zo laag. Waar het eerst vooral de 20 jaar vaste rente was, daalde recent ook de hypotheekrente voor 10 jaar vast. Ook Woonfonds past haar rentetarieven voortdurend aan naar  aanleiding van de marktontwikkelingen. 

Positief voor nieuwe rentevast-periode
Bij het vastzetten van een nieuwe rentevast-periode zijn de historisch lage rentestanden goed nieuws. Voor uw spaargeld en pensioen pakt het juist niet goed uit. Informeer bij uw adviseur wat de renterecords in uw situatie betekenen.