Aflossingsvrije hypotheek? Wat nu?

29-10-2018
NVB 1440x1240 03

De aflossingsvrije hypotheek is hét gesprek van de dag. En terecht, want het is goed om nú alvast na te denken over hoe u deze straks aflost. 

Schuld bij een aflossingsvrije hypotheek blijft gelijk
Heeft u tussentijds nooit extra afgelost? Dan is de schuld nog net zo hoog als op het moment dat u deze hypotheek afsloot. Aan het einde van de looptijd moet u hem wel aflossen. Heeft u dan genoeg spaargeld om dat hele bedrag af te lossen? Of genoeg inkomen om de hypotheek te verlengen? Wilt u nu al iets doen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

De mogelijkheden voor nu

  • Niets doen: u heeft bijvoorbeeld genoeg spaargeld om na de looptijd af te lossen of uw aflossingsvrije deel is niet heel hoog.
  • Extra aflossen: dit verlaagt uw maandbedrag én uw schuld.
  • Hypotheekvorm wijzigen naar een aflosvorm waarbij u af gaat lossen.
  • Door rentemiddeling, renteherziening of het verlagen van de risico-opslag kunt u misschien wel elke maand geld besparen. Dat kunt u gebruiken om af te lossen op uw hypotheek.

Is het verstandig om nu al actie te ondernemen?
Er is geen sluitend antwoord op deze vraag. Elke financiële situatie is anders. Het is wél goed om nu alvast na te denken, hoe u straks aflost. Misschien is het verstandig om nu al iets doen. 

Vraag uw adviseur om advies
Uw adviseur bekijkt graag of bovenstaande mogelijkheden bij uw persoonlijke situatie passen. Dat geeft u rust en maakt, zoals de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt: 'aflossingsblij'. 

Lees meer over aflossingsblij