Afkoeling woningmarkt in zicht?

21-03-2019
Verkopen website

Het aantal woningverkopen neemt af en de woningprijzen stijgen minder snel. Voor het eerst in jaren zijn de huizenprijzen in 1 op de 5 gemeenten zelfs gedaald. Is er een afkoeling van de woningmarkt in zicht?

Het actuele beeld van de woningmarkt is veranderlijk
Het aantal verkochte woningen neemt af en het woningaanbod daalt. De betaalbaarheid verslechtert licht, maar is nog steeds historisch goed. De economische groei vlakt af en het consumentenvertrouwen is sterk gedaald. De woningprijzen stijgen minder snel en op bepaalde plaatsen dalen ze zelfs. 

Huizenprijzen daalden in bijna 1 op de 5 gemeenten
Op kwartaalbasis is de prijsstijging in de afgelopen 4 kwartalen afgenomen en in het laatste kwartaal van 2018 zijn de prijzen in bijna 1 op de 5 gemeenten zelfs gedaald. Op jaarbasis stijgen de woningprijzen nog in alle gemeenten in Nederland. 

Calcasa ziet de eerste tekenen van afkoeling 
Op landelijk niveau stijgen de huizenprijzen nog steeds: het afgelopen jaar met 9,3%, volgens taxatiebedrijf Calcasa. Maar ten opzichte van het derde kwartaal gingen de prijzen nog maar met 1 procent omhoog, gedurende de laatste drie maanden van 2018. Dat is de laagste kwartaalstijging sinds de eerste drie maanden van 2016.

Is een afkoeling in zicht?
Juich niet te vroeg, als huizenzoeker, benadrukt Calcasa. "Het is lastig om de ontwikkeling van de woningprijzen op kwartaalbasis voor een relatief klein gebied betrouwbaar te meten. Het is vooral de trend die belangrijk is", schrijven de woningmarktexperts van het bedrijf. Vooral in Limburg en Groningen ziet Calcasa prijsdalingen.  

Bron: Calcasa