4 tips bij extra aflossen

27-08-2018
BeeldUSP

Extra aflossen op de hypotheek is populair. Maar waar moet u op letten? Belangenvereniging voor huizenbezitters Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft 4 tips en aandachtspunten.

1. Aflossen in plaats van sparen 
Sparen levert steeds minder op. Niet alleen door de lage rente, maar ook vanwege de belasting over spaargeld in box 3. Aflossen op de hypotheek is dan al snel voordeliger dan sparen en kan tot structureel lagere maandlasten leiden. Bedenk wel dat een aflossing niet makkelijk terug te draaien is, u moet het geld dus écht kunnen missen. 

2. Renteopslag omlaag 
Heeft u een renteopslag op de hypotheekrente? Door extra af te lossen kan deze risico-opslag misschien wel omlaag. Dat betekent een lagere rente en een lager maandbedrag. Hiervoor heeft u een recent taxatierapport nodig of in sommige gevallen een WOZ-verklaring. Lees hier meer over uw risicoklasse bij Woonfonds.

3. Aflossen bij einde looptijd
Is het einde van de looptijd van uw aflossingsvrije of beleggingshypotheek hypotheek in zicht, dan moet u de schuld straks in één keer aflossen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Als de hypotheek aflossen niet haalbaar is of het eindkapitaal niet voldoende, kunt u een nieuwe lening afsluiten. Maar dan moet uw inkomen wel toereikend zijn. Zo niet is verkoop de enige optie. Aflossen tijdens de looptijd van uw hypotheek voorkomt deze vervelende situatie. Lees hier meer over dit onderwerp.

4. Einde renteaftrek
Vanaf 1 januari 2001 is de periode van renteaftrek voor eigenwoningschulden beperkt tot 30 jaar. Het duurt weliswaar nog even voordat de eerste schulden tegen deze beperking aan lopen, maar het is wel iets om alvast rekening mee te houden. Is uw hypotheek niet afgelost na 30 jaar, dan stijgen mogelijk uw netto maandlasten. 

Tip: overweegt u een extra aflossing op de hypotheek? Bespreek dit eens met uw adviseur. Hij of zij kijkt met u naar uw persoonlijke financiële situatie nu én in de toekomst.

Bron: veh.nl