2018: meer lenen voor tweeverdieners

30-08-2017
8man vrouw

Minister Dijsselbloem heeft een wijzigingsvoorstel van de hypotheekregels in 2018 ingediend. Deze week werd bekend dat dit voor de groep tweeverdieners goed nieuws kan zijn. Het voorstel is om de berekening voor de maximale hypotheek voor deze groep te verruimen.

Met 2 inkomens een huis kopen
Wie samen een huis wil kopen, mag beide inkomens gebruiken voor de hypotheekaanvraag. Deze inkomens tellen niet volledig mee in de berekening voor de maximale leencapaciteit. Dit is om te voorkomen dat u de hypotheek niet meer kunt betalen, als 1 inkomen wegvalt. Bij het bepalen van de maximale hypotheek telt het laagste inkomen nu voor 60 procent mee. Volgend jaar zou dat percentage omhoog kunnen naar 70 procent. Als de Tweede Kamer dit najaar geen bezwaar heeft, gaat het voorstel van minister Dijsselbloem per 1 januari 2018 in.

Meer wijzigingen in 2018
Een aantal wijzigingen in de hypotheekregels zijn al eerder afgesproken. Wilt u volgend jaar een huis kopen, houd dan rekening met het volgende:

  • U kunt nog maximaal 100% van de woningwaarde van het huis aan hypotheek krijgen. Dit jaar is dat nog 101%. Neemt u energiebesparende maatregelen, dan kan de hypotheek nog omhoog naar 106% van de woningwaarde.
  • Restschuldfinanciering is vanaf 1 januari 2018 niet meer fiscaal aftrekbaar. Dat heeft grote gevolgen als de waarde van uw huis op dit moment lager is dan uw hypotheekschuld. Lees hier meer over dit onderwerp.

Bron: Wegwijs