​Grootste prijsstijging sinds 2013

30-05-2016
huizenprijs ontwikkeling 2016

Sinds de zomer van 2013 zijn de huizenprijzen licht aan het stijgen. In 2015 waren bestaande koopwoningen zelfs 3,8 procent duurder dan een jaar eerder. Deze stijging is de grootste prijsstijging sinds 2013. Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster afgelopen week.

Stijgende prijzen
Vooral in Amsterdam en Utrecht stijgen de huizenprijzen hard. In de andere regio's van Nederland stijgen de huizenprijzen gemiddeld minder hard. De prijsindex van bestaande koopwoningen is gebaseerd op transactieprijzen van woningen en de WOZ-waarden van alle woningen in Nederland. Bekijk het hier voor uw regio.

Kwart meer verkopen
Vorige week maakte het Kadaster nog bekend dat er in november 2015, 14.545 woningverkopen zijn geregistreerd. Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Van januari tot en met november van 2015 zijn er ruim 22 procent meer huizen van eigenaar gewisseld dan in dezelfde periode in 2014.

Stijgende koopkracht
De stijgende koopkracht en de groeiende werkgelegenheid helpen zeker bij de groei van de woningmarkt. Ook is de rente laag en mogen tweeverdieners iets meer lenen dan in 2015. Verder speelt ook mee dat er relatief weinig nieuwe woningen worden opgeleverd, wat voor krapte op de markt zorgt.

Minder huizen onder water
De stijgende huizenprijzen zijn goed nieuws voor huiseigenaren met een hypotheeklening die hoger is dan de waarde van hun woning. Een deel van hen zal hierdoor boven water komen.