​Extra aflossen? De voor- en nadelen

25-10-2019
Test verkopen of niet

Het einde van het jaar is in zicht. Veel mensen ontvangen een eindejaarsuitkering op hun rekening. Daar kunt u mooi extra mee aflossen op de hypotheek. Maar wat is het effect hiervan?

Extra aflossen op uw hypotheek zorgt doorgaans voor lagere rentelasten. En natuurlijk geeft dat een goed gevoel! Maar alleen op uw gevoel afgaan is niet altijd verstandig. Een aantal voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

Lagere maandlasten 
Uw hypotheekschuld daalt als u meer aflost. Omdat u rente betaalt over deze schuld, levert dit lagere maandlasten op.

Gunstige risicoklasse met een lagere hypotheekrente
De verhouding van uw hypotheekschuld neemt af ten opzichte van de waarde van de woning. De bank loopt een lager risico wanneer de schuld afneemt en uw woning zijn waarde behoudt. Als ‘beloning’ kan uw hypotheek in een andere risicocategorie belanden, waar een lagere hypotheekrente bij hoort.

Risico restschuld neemt af
Het risico op restschuld neemt af als u aflost. Er is sprake van restschuld als de waarde van uw woning lager is dan de hypotheekschuld. Bij een verkoop blijft u dan zitten met een restschuld. Het is goed om dit te vermijden.

Nadelen

Geld zit vast in stenen
Extra aflossen heeft gevolgen voor uw financiële buffer. Het is verstandig om rekening te houden met tegenvallers. Wat
te doen als u opeens een nieuwe auto moet kopen? Dan wilt u toch een buffer hebben.

Grotere gevolgen bijleenregeling
Veel huiseigenaren hebben een hypotheek schuld die lager is dan de waarde van hun woning, zeker na het oplopen van de huizenprijzen in de afgelopen jaren. Deze overwaarde wordt nog groter als u extra aflost. In deze situatie moet u bij een verhuizing rekening houden met de bijleenregeling. Met deze regeling stimuleert de overheid om de overwaarde te gebruiken voor de koop van de nieuwe woning. U mag dan namelijk over de hele aankoopsom hypotheekrenteaftrek toepassen. Gebruikt u de overwaarde niet en leent u de hele aankoopsom, dan is niet alle hypotheekrente aftrekbaar.

Voordeel hypotheekrenteaftrek neemt af
Lost u extra af, dan wordt uw hypotheekschuld kleiner. De schuld waar u hypotheekrente over betaalt neemt dus af. Het gevolg is dat u een lager bedrag aan hypotheekrenteaftrek kunt opvoeren bij de belastingaangifte. Dit kan een hogere belastingaanslag in box 1 tot gevolg hebben. 

Bereken samen met uw adviseur of extra aflossen voor u interessant is.