verhuizen wf

Verhuizen

Schade tijdens verhuizen: wat zijn de risico’s?

Verhuizen is goed plannen. Dan kan er weinig misgaan. Nou ja, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo is mijn lievelingsvaas tijdens mijn laatste verhuizing helaas gesneuveld. Wat mij op de volgende vraag bracht: is schade tijdens het verhuizen verzekerd? Dit moet u weten over de risico's en hoe u die kunt verkleinen.

1. De steekwagen zakt door zijn wielen
Het is ongetwijfeld ook uw verhuisvijand: de wasmachine. Hij is zwaar, komt van de hoogste verdieping en moet daar vaak ook weer terug heen. Tip: maak gebruik van verhuishulpmiddelen, zoals een steekwagentje. Een stuk makkelijker en mocht hij door zijn wielen zakken en de wasmachine daarbij beschadigen? Dan kunt u die bovendien verhalen bij uw verzekeraar.

2. Help, de verhuizer laat mijn televisie vallen
Schakelt u een verhuisbedrijf in? Dan is de gehele inboedel tot € 45.000 verzekerd. Makkelijk dus zo'n verhuisbedrijf, maar wel een stuk prijziger dan zelf de handen uit de mouwen steken. Schade aan elektronica valt vaak ook nog eens buiten de aansprakelijkheidsverzekeringverzekering. Hetzelfde geldt voor het afsterven van binnenplanten. Dus wilt u geen risico lopen? Verhuis dan in ieder geval zelf heel zorgvuldig uw laptop en vetplant.

3. Pech onderweg
Het is niet makkelijk om in een bus vol verhuisspullen te rijden, zeker niet met een lampenkap van crêpepapier in uw achteruitkijkspiegel. Probeer uw auto of bus daarom niet topzwaar te maken. Gelukkig wordt de schade aan de inboedel vergoed als er een aanrijding plaatsvindt. Wie schuldig is maakt dan niet uit.

4. En dan laat het touw los
Iedereen herkent het gehannes met een bankstel in het trapgat. De oplossing? Hijs grote spullen met een katrol omhoog. Mocht hierbij schade ontstaan, bijvoorbeeld doordat het touw of de ketting losschiet, dan is de schade aan uw inboedel verzekerd.

5. De gestolen verhuisdoos
Ineens is hij weg. Die verhuisdoos met het etiket 'kunst – woonkamer'. Als een verhuisdoos gestolen wordt, is het belangrijk dat u hier aangifte van doet bij de politie. Is de inhoud van de doos diefstalgevoelig? Dan wordt de schade niet vergoed. Zitten er waardevolle spullen in uw verhuisdoos? Dan kunt u dit dus beter niet letterlijk op de doos zetten, en deze niet onbeheerd achterlaten.

6. Voorkomen is beter dan…
Het allerbeste is natuurlijk om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Wikkel daarom breekbare spullen altijd in papier, verhuis elektronica apart, stel een sjouwplan op en maak verhuisdozen nooit te zwaar. En mocht er dan tóch schade ontstaan, onthoud dan dit: verhuizen is het oude achterlaten en iets nieuws beginnen. Zo staat er nu een mooie nieuwe vaas bij mij op de eettafel.

Marjanna.jpg

Bedankt voor uw bericht. Ik ga kijken of ik dit terug kan laten komen in mijn volgende blog.

Wilt u een persoonlijke reactie?
Mail dan naar: marjanna.dinkla@achmea.nl