demy

10 tips voor het kopen van een huis

Vind het huis dat perfect bij u past

Een huis kopen doet u niet zomaar. Het is immers geen paar schoenen dat u in de kast kunt zetten als u er op bent uitgekeken. Met deze tien tips waren Demy en Evelien in ieder geval goed voorbereid.

1. Bedenk of u minstens vijf jaar in dezelfde woning wilt blijven wonen
Weet u nog niet of u tenminste vijf jaar in uw koopwoning wilt blijven wonen dan is het kopen van een huis niets voor u, althans nóg niet. Niet alleen het kopen zelf kost geld, maar er komen ook extra kosten bij kijken, zoals notaris- en taxatiekosten, overdrachtsbelasting en een eventueel bouwkundige keuring. Pas na vijf jaar verdient u deze kosten terug.

2. Onderzoek hoeveel u kunt lenen
Voordat u op huizenjacht gaat, is het belangrijk dat u weet hoeveel u kunt lenen en hoeveel eigen geld u wilt inbrengen. Niets is immers vervelender dan ontdekken dat u uw droomhuis niet kunt kopen, omdat het buiten uw prijsklasse ligt. Vraag advies bij een erkend hypotheekadviseur of bereken online hoeveel geld u bij Woonfonds kunt lenen. Als u voor het eerst een huis koopt, komt u mogelijk in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), lees hier meer over op nhg.nl

3. Ga voor een huis dat u écht kunt betalen
Als u een huis koopt, krijgt u naast de hypotheekrente en aflossing ook met andere maandelijkse kosten te maken, zoals diverse verzekeringen. Zorg daarom dat u nu al weet wat u maandelijkse vasten lasten zijn en maak een overzicht van eventuele schulden die u nog moet afbetalen. Houd hier rekening mee in uw zoektocht naar een droomhuis.

4. Bekijk of u een aankoopmakelaar wilt inschakelen
Het inhuren van een expert kan u veel stress besparen. Hij of zij adviseert u in uw zoektocht naar een woning en helpt bovendien bij het onderhandelen over de prijs. De aankoopmakelaar rekent een vergoeding voor zijn diensten, dit kan een vast bedrag of een bepaald percentage van de aankoopsom zijn.

5. Op zoek naar uw droomhuis
Het leukste is begonnen: de zoektocht naar een nieuwe woning. Maak als eerste een wensenlijst en neem deze mee tijdens bezichtigingen. Kijk op funda.nl, jaap.nl of zoekallehuizen.nl voor een online woonoverzicht of stap binnen bij een makelaar om woonadvies te vragen. Zodra u een mooi huis heeft gevonden, maakt u een afspraak bij de verkoper (vaak de makelaar) om een bezichtiging te plannen. Eventueel kunt u uw aankoopmakelaar meenemen tijdens deze bezichtiging.

6. Doe niet zomaar een bod
Eindelijk, u heeft uw droomhuis gevonden. Nu is het tijd om snel actie te ondernemen, want u wilt natuurlijk niet dat het huis wordt weggekaapt door andere geïnteresseerden. Toch is het belangrijk om niet zomaar een bod te doen. Vraag advies aan uw aankoopmakelaar of laat hem het gehele proces leiden. Denk goed na over de hoogte van het bod en doe onderzoek naar soortgelijke woningen in de buurt die de laatste drie maanden zijn verkocht.

7. Schakel een hypotheekadviseur in
Is uw bod geaccepteerd door de verkopende partij, schakel dan een erkend hypotheekadviseur in voor advies over de verschillende hypotheekvormen. Kijk bijvoorbeeld op Woonfonds Advies. Wij werken alleen met onafhankelijke adviseurs, zodat u advies krijgt dat echt bij u past.

8. Vergelijk hypotheekvormen, rentes en prijzen
Vraag verschillende offertes aan en kies niet blindelings voor de goedkoopste hypotheekofferte. Lees de voorwaarden altijd goed door zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Kijk op Woonfonds Hypotheken om erachter te komen welke hypotheek het beste bij u past. Ook uw hypotheekadviseur kan u helpen bij het kiezen van de hypotheekofferte.

9. Laat een bouwkundig en/of taxatierapport uitvoeren
Als u een nieuwe woning koopt, wilt u natuurlijk niet tegen gebreken aanlopen die hoge kosten met zich meebrengen. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren is daarom een aanrader. Daarnaast is de kans groot dat u een taxatierapport voor de hypotheek moet laten opstellen. Hierin wordt de marktwaarde van de woning voor de hypotheek vermeld. Op taxatietarieven.com en nutaxeren.nl kunt u taxatietarieven vergelijken. 

10. Maak een afspraak bij de notaris
Ook de prijzen voor een notaris verschillen nogal eens. Vraag verschillende offertes aan of vraag aan uw hypotheekadviseur of hij of zij mogelijk een notaris weten die bij uw prijsklasse past en waar ze goede ervaringen mee hebben.