trend uit de vs tiny houses

Kopen

Trend uit de VS: tiny houses

Een ruim bemeten huis aantrekkelijk? Niet altijd. Uit de Verenigde Staten komt de tiny house-movement overwaaien. Wat het is? Dat leg ik graag aan u uit aan de hand van drie steekwoorden.

1. Ruimte
Wie ervoor kiest om in een klein huisje te wonen, heeft weinig ruimte. De zogenaamde tiny houses zijn tussen de 10 en 50 vierkante meter en de eigenaren hebben er gemiddeld € 34.700 voor betaald. In de Verenigde Staten staan inmiddels 10.000 van zulke kleine, overzichtelijke huizen zonder langlopende hypotheek.

2. Vrijheid
Met het geld dat wordt bespaard door in zo'n klein huis te wonen, ontstaat er meer vrijheid om dromen na te jagen. Doordat bewoners minder financiële druk ervaren, geven tiny houses ze een gevoel van controle over hun eigen leven en geluk. Vaak zijn tiny houses ook mobiel en kunnen op meerdere plekken geparkeerd of opgebouwd worden.

3. Bewustzijn
Wonen met minder spullen zorgt ervoor dat mensen dingen om
zich heen verzamelen die ze ook echt willen. Het gebrek aan comfort
zorgt er ook voor dat bewoners langer bezig zijn met simpele dingen
als douchen of afwassen. Bedden moet voor het slapengaan vaak
naar beneden worden geklapt bijvoorbeeld.

Tiny house gezinnen
Tot slot de vraag of deze trend ook zal aanslaan bij ons. Er zijn op het moment waarop dit blog verschijnt zo'n veertig gezinnen met een tiny house bezig. Het loont om met gemeente rond te tafel te gaan zitten om te kijken wat precies is toegestaan. Het is een grijs gebied waarbinnen volop geëxperimenteerd kan worden. Wie het aandurft, mag zich met recht een pionier noemen!