doe de test kopen of huren

Kopen

Doe de test: kopen of huren?

Stiekem denkt u steeds vaker na over een koopwoning. Een huis dat helemaal van u is en van niemand anders. Maar is het de juiste tijd voor u om nu te kopen of is het misschien slimmer om nog even te wachten? Doe de test!

1. Bent u bereid om veel te investeren in een woning?

Ja
Nee

2. Wilt u minstens vijf jaar of langer in uw nieuwe huis blijven wonen?

Ja
Nee

3. Heeft u een stabiel inkomen?

Ja
Nee

4. Kunt u de hypotheek van een koopwoning lange tijd betalen, bijvoorbeeld als u plotseling wordt ontslagen?

Ja
Nee

5. Bent u bereid om de extra kosten als verzekeringen, belastingen en gemeentelijke heffingen te betalen die komen kijken bij een koophuis?

Ja
Nee

6. Wilt u zelf vermogen opbouwen?

Ja
Nee

7. Wilt u verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van een huis?

Ja
Nee

8. Wilt u het risico nemen dat uw woning minder waard wordt op termijn waardoor u kans loopt op een restschuld?

Ja
Nee

Meeste ja:
Dat is duidelijk. Stiekem struint u elke dag al uren op Funda op zoek naar uw droomhuis. U wilt ergens voor lange tijd blijven wonen, heeft een stabiel inkomen en wilt investeren in uw eigen huis. Toch is het slim om alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen voordat u een beslissing maakt. Laat u adviseren door één van de Woonfonds Adviseurs. En ga op zoek naar de mogelijkheden van een lening en onderzoek wat er allemaal komt kijken bij de aankoop van een woning.

Meeste nee:
U twijfelt nog steeds over kopen of huren. Een koophuis is misschien niet de beste optie voor u op dit moment. Mogelijk wilt u liever flexibel zijn, krijgt u huurtoeslag en vindt u het fijn dat u geen onderhoud aan uw woning hoeft uit te voeren, omdat de verhuurder dat doet. Vraag uzelf af wat u het belangrijkst vindt aan uw woonsituatie en bedenk welk deel van uw inkomen u kunt besteden aan wonen. Laat u adviseren zodat u goed voorbereid bent en kijk op Nibud voor een handig overzicht met de voor- en nadelen over kopen of huren.