checklist een bod doen

Kopen

Checklist: een bod doen

Eindelijk, u heeft uw droomhuis gevonden. Nu is het tijd om te weten wat de woning waard is, zodat u een bod kunt doen. Met behulp van de onderstaande checklist wist ik precies waar ik op moest letten bij het bieden.

1. Denk goed na voordat u een bod doet
Als u niet weet of de vraagprijs van uw droomhuis te hoog of te laag is, moet u geen bod doen. Bij een te laag bod wordt u niet serieus genomen en wordt uw bod afgewezen. Bij een gewild huis kan de makelaar dan meteen met een ander het onderhandelingsspel beginnen. Biedt u te hoog dan heeft u straks een huis in uw bezit dat niet die waarde heeft.

2. Bepaal de waarde van het huis
Oké, dit klinkt makkelijker dan het is. Zelfs voor professionals is het niet altijd eenvoudig om de waarde van een woning te bepalen. De eerste stap is om te achterhalen wat mensen hebben betaald voor soortgelijke woningen in de buurt die recent zijn verkocht. Let op: het moet echt om vergelijkbare huizen gaan. Bij de meeste huizen is de ligging, indeling, afwerking en het woonoppervlak toch net even anders. En ja, dat heeft invloed op de prijs.

3. Check het kadaster
Bij het kadaster kunt u prijzen van vergelijkbare verkochte huizen opvragen. Dit kunt u heel eenvoudig online doen. Hiermee heeft u een goede indicatie van de waarde van uw woning.

4. Laat het huis taxeren
Toch moeite om de waarde te bepalen? U kunt het huis vooraf laten taxeren. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan. Op www.taxatietarieven.com en www.nutaxeren.nl kunt u taxatietarieven vergelijken.

5. Huur een aankoopmakelaar in
U kunt ook een aankoopmakelaar in dienst nemen. Hij of zij kan precies uitvinden wat de woning waard is en kan ook het hele aankoopproces begeleiden. Handig voor bij het onderhandelingsspel.

6. Vergeet belangrijke voorwaarden niet
Nu u weet wat de woning waard is, kunt u een bod uitbrengen. Dit kunt u zelf doen of u kunt hiervoor een aankoopmakelaar in dienst nemen. Bij het doen van een bod is het belangrijk dat u niet vergeet om naast het bod ook voorwaarden op te stellen. Denk hierbij aan de opleveringsdatum, eventuele overname van spullen (vloer, gordijnen, etc.) en de ontbindende voorwaarden.

7. Afwachten
Het bod is gedaan, het wachten is begonnen. De verkopende partij kan het bod afwijzen, accepteren of een tegenbod doen. Wordt het bod afgewezen, dan bent u niet in onderhandeling. Natuurlijk kunt u wel een nieuw bod doen. Probeer er vooraf wel achter te komen, waarom het bod is afgewezen. Als er een tegenbod wordt gedaan, is de onderhandeling begonnen. Laat u hierbij niet leiden door emoties, maar blijf zakelijk. Wordt uw bod geaccepteerd, dan bent u eigenaar van uw droomhuis en kan de koopovereenkomst worden getekend. Gefeliciteerd!