Checklist_nieuwbouwhuis.jpg

Kopen

Alles over het kopen van een nieuwbouwwoning

Gloednieuw, minder onderhoud en u kunt de woning helemaal naar eigen smaak inrichten. Een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen, maar er zitten ook wat haken en ogen aan. Daarom zet ik voor u zes dingen op een rijtje die u moet weten over het kopen van een nieuwbouwhuis, zodat u straks niet tegen verrassingen aanloopt.

1. Bezoek het huis regelmatig
Tussen koop en aflevering kan een lange periode zitten. Bezoek de woning dan ook regelmatig. Niet alleen fijn voor uw eigen gemoedsrust, maar u kunt ook meteen kijken of er eventuele fouten worden gemaakt. Maak hierbij ook foto's, deze kunt u niet alleen aan familie en vrienden laten zien, maar ze gelden ook als bewijsmateriaal bij eventuele geschillen.

2. Schakel een expert in
Natuurlijk ziet u het als er een gat in de muur zit dat er niet hoort, maar bouwtechnische zaken als voegwerk en de fundering zijn lastiger te beoordelen. U kunt daarom een expert inhuren, zodat eventuele gebreken vroegtijdig aan het licht komen. Een expert kan ook een keuring uitvoeren tijdens de woninginspectie bij oplevering. Zo worden eventuele gebreken in elk geval vermeld in het opleveringsrapport.

3. Houd de bouwtijd in de gaten
Vanaf het moment dat de vloer van de begane grond is gelegd, gaat de bouwtijd lopen. In uw koop-/aannemingsovereenkomst staat hoe lang deze periode mag duren. Als de aannemer de bouwtijd heeft overschreden, heeft u recht op een schadevergoeding. Check hiervoor de bepalingen in uw koopovereenkomst.

4. Controleer het 'meerwerk'
Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat bouwbedrijven nieuwbouwwoningen vaak zó uitgekleed leveren dat vrijwel alle kopers extra betalen voor heel normale voorzieningen en aanpassingen, zoals het plaatsen van een vaatwasseraansluiting of wandcontactdoos. Wees dus alert op kosten voor extra werkzaamheden die niet zijn afgesproken. 

5. Vergeet het minderwerk niet
Voor werkzaamheden (zoals herplaatsen van een dakkapel) die op uw verzoek niet worden uitgevoerd in de nieuwbouwwoning krijgt u een vergoeding. Controleer daarom altijd of deze vergoeding wel klopt. Het komt namelijk geregeld voor dat bouwbedrijven deze te laag uitkeren en dat bedrag kan aardig oplopen.

6. Vergeet de garantietijd niet
Stel, u ontdekt in de eerste zes maanden na de oplevering een gebrek in uw nieuwe woning. Ga dan niet zelf aan de slag om dit op te lossen, maar schakel het bouwbedrijf in. De bouwers zijn verplicht om gebreken die nog boven water komen volledig te herstellen. Bovendien is de aannemer de eerste vijf jaar na de oplevering ook aansprakelijk voor verborgen gebreken en de eerste twintig jaar ook voor ernstige gebreken, als constructiefouten.Meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning? Kijk op Hypotheker.nl voor een handig overzicht met alle voor- en nadelen op een rij.