5 manieren om uw droomhuis te vinden

Vind uw droomhuis in 5 stappen

Het huis dat bij je past vind je zo!

Uren kan ik online zoeken naar het perfecte huis. Op Funda bekijk ik de ene na de andere woning. Zoveel huizen met potentie dat de twijfel toeslaat. Herkenbaar? Geen paniek. Gebaseerd op mijn ervaringen heb ik vijf tips om de perfecte woning te vinden.

1. Maak een wensenlijst
Schrijf alles op wat u écht belangrijk vindt. Een tuin, veel licht, een grote keuken, twee toiletten en drie slaapkamers? Denk hierbij ook aan wat u verwacht van de buurt. Wilt u dat er basisscholen in de wijk zijn, een bakker, supermarkt, een groot park, speeltuin of juist geen van allen? Door te weten wat u wilt, wordt het zoeken straks een stuk makkelijker.

2. Bepaal uw budget
Zorg dat u precies weet in welke prijscategorie u kunt kijken, zo voorkomt u eventuele teleurstellingen. Bezoek een erkend hypotheekadviseur of bereken online bij Woonfonds hoeveel u kunt lenen. Nu zoekt u op funda.nl met behulp van de zoekfuncties.

3. Kijk kritisch
Eigenlijk weet u in de eerste vijf minuten van de bezichtiging al of dit het huis van uw dromen is. Toch is het belangrijk om niet meteen uw fantasie op hol te laten slaan. Loop rustig rond en kijk goed naar de inrichting en de mogelijkheden. Is de inrichting logisch? Voldoet het aan uw wensenlijst? Is de woning goed onderhouden? Hoe is de lichtinval en wat is de stand van de zon ten opzichte van de tuin of het balkon. Maak aantekeningen of neem foto's van alles wat u opvalt.

4. Stel vragen
Tijdens de bezichtiging vertelt de makelaar of verkoper u uiteraard veel positieve dingen over het huis. Laat u hier niet te veel door afleiden en wees kritisch. Ziet u een vlek of scheur op het plafond? Stel hier vragen over: 'Is er recent lekkage geweest? Hoe is dit opgelost?' Vergeet ook niet te vragen hoe oud de cv-ketel is. Als deze oud is, dan moet u de cv-ketel binnenkort vervangen en dat is een flinke kostenpost.

5. Hak knopen door
Na de bezichtiging is het tijd om knopen door te hakken. Is dit uw ideale huis? Ziet u uzelf hier wonen? Dan is het goed om de buurt nog even te verkennen. Controleer of de dingen die u op uw wensenlijst heeft gezet inderdaad te vinden zijn en vergeet niet om even bij de buren te kijken. Als dit inderdaad uw droomhuis is, wilt u natuurlijk wel nette buren naast u. Nog steeds positief? Dan is het tijd om een bod te doen!