5 manieren om uw droomhuis te vinden

Kopen

5 manieren om uw droomhuis te vinden

Uren kan ik online zoeken naar het perfecte huis. Op Funda bekijk ik de ene na de andere woning. Zoveel huizen met potentie dat de twijfel toeslaat. Herkenbaar? Geen paniek. Gebaseerd op mijn ervaringen heb ik vijf tips om de perfecte woning te vinden.

1. Maak een wensenlijst
Schrijf alles op wat u écht belangrijk vindt. Een tuin, veel licht, een grote keuken, twee toiletten en drie slaapkamers? Denk hierbij ook aan wat u verwacht van de buurt. Wilt u dat er basisscholen in de wijk zijn, een bakker, supermarkt, een groot park, speeltuin of juist geen van allen? Door te weten wat u wilt, wordt het zoeken straks een stuk makkelijker.

2. Bepaal uw budget
Zorg dat u precies weet in welke prijscategorie u kunt kijken, zo voorkomt u eventuele teleurstellingen. Bezoek een erkend hypotheekadviseur of bereken online bij Woonfonds hoeveel u kunt lenen. Nu zoekt u op funda.nl met behulp van de zoekfuncties.

3. Kijk kritisch
Eigenlijk weet u in de eerste vijf minuten van de bezichtiging al of dit het huis van uw dromen is. Toch is het belangrijk om niet meteen uw fantasie op hol te laten slaan. Loop rustig rond en kijk goed naar de inrichting en de mogelijkheden. Is de inrichting logisch? Voldoet het aan uw wensenlijst? Is de woning goed onderhouden? Hoe is de lichtinval en wat is de stand van de zon ten opzichte van de tuin of het balkon. Maak aantekeningen of neem foto's van alles wat u opvalt.

4. Stel vragen
Tijdens de bezichtiging vertelt de makelaar of verkoper u uiteraard veel positieve dingen over het huis. Laat u hier niet te veel door afleiden en wees kritisch. Ziet u een vlek of scheur op het plafond? Stel hier vragen over: 'Is er recent lekkage geweest? Hoe is dit opgelost?' Vergeet ook niet te vragen hoe oud de cv-ketel is. Als deze oud is, dan moet u de cv-ketel binnenkort vervangen en dat is een flinke kostenpost.

5. Hak knopen door
Na de bezichtiging is het tijd om knopen door te hakken. Is dit uw ideale huis? Ziet u uzelf hier wonen? Dan is het goed om de buurt nog even te verkennen. Controleer of de dingen die u op uw wensenlijst heeft gezet inderdaad te vinden zijn en vergeet niet om even bij de buren te kijken. Als dit inderdaad uw droomhuis is, wilt u natuurlijk wel nette buren naast u. Nog steeds positief? Dan is het tijd om een bod te doen!

Checklist_nieuwbouwhuis.jpg

Kopen

Alles over het kopen van een nieuwbouwwoning

Gloednieuw, minder onderhoud en u kunt de woning helemaal naar eigen smaak inrichten. Een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen, maar er zitten ook wat haken en ogen aan. Daarom zet ik voor u zes dingen op een rijtje die u moet weten over het kopen van een nieuwbouwhuis, zodat u straks niet tegen verrassingen aanloopt.

1. Bezoek het huis regelmatig
Tussen koop en aflevering kan een lange periode zitten. Bezoek de woning dan ook regelmatig. Niet alleen fijn voor uw eigen gemoedsrust, maar u kunt ook meteen kijken of er eventuele fouten worden gemaakt. Maak hierbij ook foto's, deze kunt u niet alleen aan familie en vrienden laten zien, maar ze gelden ook als bewijsmateriaal bij eventuele geschillen.

2. Schakel een expert in
Natuurlijk ziet u het als er een gat in de muur zit dat er niet hoort, maar bouwtechnische zaken als voegwerk en de fundering zijn lastiger te beoordelen. U kunt daarom een expert inhuren, zodat eventuele gebreken vroegtijdig aan het licht komen. Een expert kan ook een keuring uitvoeren tijdens de woninginspectie bij oplevering. Zo worden eventuele gebreken in elk geval vermeld in het opleveringsrapport.

3. Houd de bouwtijd in de gaten
Vanaf het moment dat de vloer van de begane grond is gelegd, gaat de bouwtijd lopen. In uw koop-/aannemingsovereenkomst staat hoe lang deze periode mag duren. Als de aannemer de bouwtijd heeft overschreden, heeft u recht op een schadevergoeding. Check hiervoor de bepalingen in uw koopovereenkomst.

4. Controleer het 'meerwerk'
Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat bouwbedrijven nieuwbouwwoningen vaak zó uitgekleed leveren dat vrijwel alle kopers extra betalen voor heel normale voorzieningen en aanpassingen, zoals het plaatsen van een vaatwasseraansluiting of wandcontactdoos. Wees dus alert op kosten voor extra werkzaamheden die niet zijn afgesproken. 

5. Vergeet het minderwerk niet
Voor werkzaamheden (zoals herplaatsen van een dakkapel) die op uw verzoek niet worden uitgevoerd in de nieuwbouwwoning krijgt u een vergoeding. Controleer daarom altijd of deze vergoeding wel klopt. Het komt namelijk geregeld voor dat bouwbedrijven deze te laag uitkeren en dat bedrag kan aardig oplopen.

6. Vergeet de garantietijd niet
Stel, u ontdekt in de eerste zes maanden na de oplevering een gebrek in uw nieuwe woning. Ga dan niet zelf aan de slag om dit op te lossen, maar schakel het bouwbedrijf in. De bouwers zijn verplicht om gebreken die nog boven water komen volledig te herstellen. Bovendien is de aannemer de eerste vijf jaar na de oplevering ook aansprakelijk voor verborgen gebreken en de eerste twintig jaar ook voor ernstige gebreken, als constructiefouten.Meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning? Kijk op Hypotheker.nl voor een handig overzicht met alle voor- en nadelen op een rij. 

checklist een bod doen

Kopen

Checklist: een bod doen

Eindelijk, u heeft uw droomhuis gevonden. Nu is het tijd om te weten wat de woning waard is, zodat u een bod kunt doen. Met behulp van de onderstaande checklist wist ik precies waar ik op moest letten bij het bieden.

1. Denk goed na voordat u een bod doet
Als u niet weet of de vraagprijs van uw droomhuis te hoog of te laag is, moet u geen bod doen. Bij een te laag bod wordt u niet serieus genomen en wordt uw bod afgewezen. Bij een gewild huis kan de makelaar dan meteen met een ander het onderhandelingsspel beginnen. Biedt u te hoog dan heeft u straks een huis in uw bezit dat niet die waarde heeft.

2. Bepaal de waarde van het huis
Oké, dit klinkt makkelijker dan het is. Zelfs voor professionals is het niet altijd eenvoudig om de waarde van een woning te bepalen. De eerste stap is om te achterhalen wat mensen hebben betaald voor soortgelijke woningen in de buurt die recent zijn verkocht. Let op: het moet echt om vergelijkbare huizen gaan. Bij de meeste huizen is de ligging, indeling, afwerking en het woonoppervlak toch net even anders. En ja, dat heeft invloed op de prijs.

3. Check het kadaster
Bij het kadaster kunt u prijzen van vergelijkbare verkochte huizen opvragen. Dit kunt u heel eenvoudig online doen. Hiermee heeft u een goede indicatie van de waarde van uw woning.

4. Laat het huis taxeren
Toch moeite om de waarde te bepalen? U kunt het huis vooraf laten taxeren. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan. Op www.taxatietarieven.com en www.nutaxeren.nl kunt u taxatietarieven vergelijken.

5. Huur een aankoopmakelaar in
U kunt ook een aankoopmakelaar in dienst nemen. Hij of zij kan precies uitvinden wat de woning waard is en kan ook het hele aankoopproces begeleiden. Handig voor bij het onderhandelingsspel.

6. Vergeet belangrijke voorwaarden niet
Nu u weet wat de woning waard is, kunt u een bod uitbrengen. Dit kunt u zelf doen of u kunt hiervoor een aankoopmakelaar in dienst nemen. Bij het doen van een bod is het belangrijk dat u niet vergeet om naast het bod ook voorwaarden op te stellen. Denk hierbij aan de opleveringsdatum, eventuele overname van spullen (vloer, gordijnen, etc.) en de ontbindende voorwaarden.

7. Afwachten
Het bod is gedaan, het wachten is begonnen. De verkopende partij kan het bod afwijzen, accepteren of een tegenbod doen. Wordt het bod afgewezen, dan bent u niet in onderhandeling. Natuurlijk kunt u wel een nieuw bod doen. Probeer er vooraf wel achter te komen, waarom het bod is afgewezen. Als er een tegenbod wordt gedaan, is de onderhandeling begonnen. Laat u hierbij niet leiden door emoties, maar blijf zakelijk. Wordt uw bod geaccepteerd, dan bent u eigenaar van uw droomhuis en kan de koopovereenkomst worden getekend. Gefeliciteerd!

doe de test kopen of huren

Kopen

Doe de test: kopen of huren?

Stiekem denkt u steeds vaker na over een koopwoning. Een huis dat helemaal van u is en van niemand anders. Maar is het de juiste tijd voor u om nu te kopen of is het misschien slimmer om nog even te wachten? Doe de test!

1. Bent u bereid om veel te investeren in een woning?

Ja
Nee

2. Wilt u minstens vijf jaar of langer in uw nieuwe huis blijven wonen?

Ja
Nee

3. Heeft u een stabiel inkomen?

Ja
Nee

4. Kunt u de hypotheek van een koopwoning lange tijd betalen, bijvoorbeeld als u plotseling wordt ontslagen?

Ja
Nee

5. Bent u bereid om de extra kosten als verzekeringen, belastingen en gemeentelijke heffingen te betalen die komen kijken bij een koophuis?

Ja
Nee

6. Wilt u zelf vermogen opbouwen?

Ja
Nee

7. Wilt u verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van een huis?

Ja
Nee

8. Wilt u het risico nemen dat uw woning minder waard wordt op termijn waardoor u kans loopt op een restschuld?

Ja
Nee

Meeste ja:
Dat is duidelijk. Stiekem struint u elke dag al uren op Funda op zoek naar uw droomhuis. U wilt ergens voor lange tijd blijven wonen, heeft een stabiel inkomen en wilt investeren in uw eigen huis. Toch is het slim om alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen voordat u een beslissing maakt. Laat u adviseren door één van de Woonfonds Adviseurs. En ga op zoek naar de mogelijkheden van een lening en onderzoek wat er allemaal komt kijken bij de aankoop van een woning.

Meeste nee:
U twijfelt nog steeds over kopen of huren. Een koophuis is misschien niet de beste optie voor u op dit moment. Mogelijk wilt u liever flexibel zijn, krijgt u huurtoeslag en vindt u het fijn dat u geen onderhoud aan uw woning hoeft uit te voeren, omdat de verhuurder dat doet. Vraag uzelf af wat u het belangrijkst vindt aan uw woonsituatie en bedenk welk deel van uw inkomen u kunt besteden aan wonen. Laat u adviseren zodat u goed voorbereid bent en kijk op Nibud voor een handig overzicht met de voor- en nadelen over kopen of huren.

header_Tips_kopen_.jpg

Kopen

Tips bij het kopen van een huis

Een huis kopen doet u niet zomaar. Het is immers geen paar schoenen dat u in de kast kunt zetten als u er op bent uitgekeken. Met deze tien tips waren Demy en Evelien in ieder geval goed voorbereid.

1. Bedenk of u minstens vijf jaar in dezelfde woning wilt blijven wonen
Weet u nog niet of u tenminste vijf jaar in uw koopwoning wilt blijven wonen dan is het kopen van een huis niets voor u, althans nóg niet. Niet alleen het kopen zelf kost geld, maar er komen ook extra kosten bij kijken, zoals notaris- en taxatiekosten, overdrachtsbelasting en een eventueel bouwkundige keuring. Pas na vijf jaar verdient u deze kosten terug.

2. Onderzoek hoeveel u kunt lenen
Voordat u op huizenjacht gaat, is het belangrijk dat u weet hoeveel u kunt lenen en hoeveel eigen geld u wilt inbrengen. Niets is immers vervelender dan ontdekken dat u uw droomhuis niet kunt kopen, omdat het buiten uw prijsklasse ligt. Vraag advies bij een erkend hypotheekadviseur of bereken online hoeveel geld u bij Woonfonds kunt lenen. Als u voor het eerst een huis koopt, komt u mogelijk in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), lees hier meer over op nhg.nl

3. Ga voor een huis dat u écht kunt betalen
Als u een huis koopt, krijgt u naast de hypotheekrente en aflossing ook met andere maandelijkse kosten te maken, zoals diverse verzekeringen. Zorg daarom dat u nu al weet wat u maandelijkse vasten lasten zijn en maak een overzicht van eventuele schulden die u nog moet afbetalen. Houd hier rekening mee in uw zoektocht naar een droomhuis.

4. Bekijk of u een aankoopmakelaar wilt inschakelen
Het inhuren van een expert kan u veel stress besparen. Hij of zij adviseert u in uw zoektocht naar een woning en helpt bovendien bij het onderhandelen over de prijs. De aankoopmakelaar rekent een vergoeding voor zijn diensten, dit kan een vast bedrag of een bepaald percentage van de aankoopsom zijn.

5. Op zoek naar uw droomhuis
Het leukste is begonnen: de zoektocht naar een nieuwe woning. Maak als eerste een wensenlijst en neem deze mee tijdens bezichtigingen. Kijk op funda.nl, jaap.nl of zoekallehuizen.nl voor een online woonoverzicht of stap binnen bij een makelaar om woonadvies te vragen. Zodra u een mooi huis heeft gevonden, maakt u een afspraak bij de verkoper (vaak de makelaar) om een bezichtiging te plannen. Eventueel kunt u uw aankoopmakelaar meenemen tijdens deze bezichtiging.

6. Doe niet zomaar een bod
Eindelijk, u heeft uw droomhuis gevonden. Nu is het tijd om snel actie te ondernemen, want u wilt natuurlijk niet dat het huis wordt weggekaapt door andere geïnteresseerden. Toch is het belangrijk om niet zomaar een bod te doen. Vraag advies aan uw aankoopmakelaar of laat hem het gehele proces leiden. Denk goed na over de hoogte van het bod en doe onderzoek naar soortgelijke woningen in de buurt die de laatste drie maanden zijn verkocht.

7. Schakel een hypotheekadviseur in
Is uw bod geaccepteerd door de verkopende partij, schakel dan een erkend hypotheekadviseur in voor advies over de verschillende hypotheekvormen. Kijk bijvoorbeeld op Woonfonds Advies. Wij werken alleen met onafhankelijke adviseurs, zodat u advies krijgt dat echt bij u past.

8. Vergelijk hypotheekvormen, rentes en prijzen
Vraag verschillende offertes aan en kies niet blindelings voor de goedkoopste hypotheekofferte. Lees de voorwaarden altijd goed door zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Kijk op Woonfonds Hypotheken om erachter te komen welke hypotheek het beste bij u past. Ook uw hypotheekadviseur kan u helpen bij het kiezen van de hypotheekofferte.

9. Laat een bouwkundig en/of taxatierapport uitvoeren
Als u een nieuwe woning koopt, wilt u natuurlijk niet tegen gebreken aanlopen die hoge kosten met zich meebrengen. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren is daarom een aanrader. Daarnaast is de kans groot dat u een taxatierapport voor de hypotheek moet laten opstellen. Hierin wordt de marktwaarde van de woning voor de hypotheek vermeld. Op taxatietarieven.com en nutaxeren.nl kunt u taxatietarieven vergelijken. 

10. Maak een afspraak bij de notaris
Ook de prijzen voor een notaris verschillen nogal eens. Vraag verschillende offertes aan of vraag aan uw hypotheekadviseur of hij of zij mogelijk een notaris weten die bij uw prijsklasse past en waar ze goede ervaringen mee hebben.

trend uit de vs tiny houses

Kopen

Trend uit de VS: tiny houses

Een ruim bemeten huis aantrekkelijk? Niet altijd. Uit de Verenigde Staten komt de tiny house-movement overwaaien. Wat het is? Dat leg ik graag aan u uit aan de hand van drie steekwoorden.

1. Ruimte
Wie ervoor kiest om in een klein huisje te wonen, heeft weinig ruimte. De zogenaamde tiny houses zijn tussen de 10 en 50 vierkante meter en de eigenaren hebben er gemiddeld € 34.700 voor betaald. In de Verenigde Staten staan inmiddels 10.000 van zulke kleine, overzichtelijke huizen zonder langlopende hypotheek.

2. Vrijheid
Met het geld dat wordt bespaard door in zo'n klein huis te wonen, ontstaat er meer vrijheid om dromen na te jagen. Doordat bewoners minder financiële druk ervaren, geven tiny houses ze een gevoel van controle over hun eigen leven en geluk. Vaak zijn tiny houses ook mobiel en kunnen op meerdere plekken geparkeerd of opgebouwd worden.

3. Bewustzijn
Wonen met minder spullen zorgt ervoor dat mensen dingen om
zich heen verzamelen die ze ook echt willen. Het gebrek aan comfort
zorgt er ook voor dat bewoners langer bezig zijn met simpele dingen
als douchen of afwassen. Bedden moet voor het slapengaan vaak
naar beneden worden geklapt bijvoorbeeld.

Tiny house gezinnen
Tot slot de vraag of deze trend ook zal aanslaan bij ons. Er zijn op het moment waarop dit blog verschijnt zo'n veertig gezinnen met een tiny house bezig. Het loont om met gemeente rond te tafel te gaan zitten om te kijken wat precies is toegestaan. Het is een grijs gebied waarbinnen volop geëxperimenteerd kan worden. Wie het aandurft, mag zich met recht een pionier noemen!