huis verkopen in 6 stappen

Uw huis verkopen in 6 stappen

Gaat u uw huis verkopen? Dan begint de spannende zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Met deze zes stappen help ik u graag op weg wat u kunt verwachten.

1. Zelf doen of uitbesteden?
De eerste stap is bepalen wie uw huis gaat verkopen. Gaat u dat zelf doen of schakelt u daarbij de hulp van een makelaar in? Als u met een makelaar in zee gaat, kan dat u veel uitzoekwerk en tijd schelen. Aan de andere kant: als u de tijd heeft kunt u door zelf uw huis te verkopen een hoop geld besparen.

Benieuwd wat het beste bij uw situatie past? Lees dan het artikel Makelaar: wel of niet doen? uit ons magazine Extra. Hierin vertellen onze klanten over hun keuze en ervaring.

2. Verdiep u in het financiële plaatje
Het is slim om van te voren goed inzicht te hebben in uw financiële situatie. Heeft u restschuld als u nu gaat verkopen? Of kunt u dit aflossen? Wanneer u alle informatie op een rij heeft, kunt u het beste advies krijgen. Komt u er niet uit of heeft u vragen? Wij helpen u graag. Klik hier om een afspraak te maken.

3. De vraagprijs bepalen
Bij de verkoop draait het om drie pijlers: prijs, locatie en conditie. De vraagprijs is veruit het belangrijkst: die bepaalt uw verkooptactiek. Het is belangrijk om een goede vraagprijs voor uw woning te bepalen. Gemiddeld ligt de vraagprijs zo'n 8% hoger dan de daadwerkelijke verkoopprijs. Benieuwd naar de waarde van de huizen bij u in de buurt? Vraag deze dan op bij het kadaster.

4. Een energielabel regelen
Alle woningen hebben een indicatief energielabel. Het geeft aan hoe zuinig uw huis is op gebied van gas, elektriciteit en warmte. Voor het moment van verkoop is het verplicht om uw label definitief te maken. Dit doet u via energielabelvoorwoningen.nl.

5. Uw woning verkoop-klaar maken
Voer de noodzakelijke reparaties uit en zorg dat uw woning goed schoon is. Richt alle kamers in uw woning passend in. Een lege kamer presenteert u het best als logeerkamer of fitnessruimte, zodat bezoekers direct het nut van de ruimte zien.

Tip: Uit onderzoek blijkt dat kopers eerder geïnteresseerd zijn in woningen als de muren wit zijn of een neutrale tint hebben.

6. De daadwerkelijke verkoop
U bent in onderhandeling zodra iemand een bod uitbrengt. Heeft u met de koper overeenstemming bereikt? Gefeliciteerd, maar let op: de koper heeft nog wel drie dagen bedenktijd…