Werkplek

5 tips voor dé perfecte werkplek thuis

Ben je zzp'er en werk je vanuit huis? Dan wil je natuurlijk net zo’n fijne werkplek als op kantoor. Sowieso wat je stoel en bureau betreft. Maar zeker ook qua sfeer. Het leuke van werken vanuit huis is, dat je je werkplek zo kunt maken zoals jij het fijn vindt.

Voor het creëren van de perfecte werkplek, zetten we een aantal tips op een rij:

1. Ben op de hoogte van de Arbo-regels voor thuiswerken? Voor thuiswerken gelden ook Arbo-regels. Dat betekent dat je zit op ergonomisch verantwoord meubilair. Gebruik maakt van de juiste apparatuur en dat je de juiste verlichting hebt. Ben je in loondienst en stelt je werkgever thuiswerken verplicht? Dan is je werkgever verantwoordelijk voor jouw thuiswerkplek. Hij stelt dan een bedrag beschikbaar voor het creëren van jouw thuiswerkplek.  Wil je meer weten, lees hier de regels.

2. Maak een werkplek die alleen bedoeld is om te werken Hoe verleidelijk het ook is om lekker aan de keukentafel of op de bank te gaan zitten werken, geloof me, een plek bedoeld om te werken is een must. Goed zitten en minimale afleiding is heel belangrijk voor je productiviteit. En vergeet daarbij niet welke gevolgen het heeft als je langere tijd achter elkaar in een verkeerde houding zit. Daar zit je zelf maar ook je werkgever niet op te wachten. Ga daarom op een plek zitten die je daarvoor speciaal hebt ingericht. 

3. Zorg voor voldoende opbergruimte
Net als op kantoor werk je het prettigst in een ruimte waar je niet de hele tijd wordt afgeleid door van alles op je heen. Daarom, ruim op en maak je bureau leeg. Laat geen lege borden, kopjes ed. staan. Stapel boeken op. En zorg voor een grote opbergkast waar je spullen die je niet dagelijks nodig hebt in op kunt bergen.

4. Gebruik rustige kleuren
Denk je bij thuiswerken, ‘Yes, ik kan eindelijk dat leuke behangetje met drukke print en die gekleurde kussens en plaids neerleggen’? Weet je het zeker? Werken in alle rust en dus ook in een ruimte waar subtiele kleuren aanwezig zijn, is beter voor je productiviteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je in een steriele ruimte moet gaan zitten! Zorg voor balans. Een leuk druk behang op de muur? Prima, maar zorg er dan voor dat de rest van de ruimte in rustigere tint wordt geschilderd.

5. Groen maakt minder zakelijk
Met planten en verse bloemen creëer je meteen een fijne huiselijke en minder zakelijke sfeer. Zet planten neer die onderhoudsvriendelijk zijn. Heb je geen groene vingers? Ga dan op zoek naar een paar mooie kunstbloemen of planten. Deze zijn er in veel soorten en fleuren je werkplek ook leuk op.