Checklist_huis_inrichten.jpg

Checklist: uw woning inrichten

Uw handen jeuken om eens een lekker frisse wind door uw huis te laten gaan. Daarom lopen we samen even door deze checklist. Als blogger en interieurstylist adviseer ik u graag bij het inrichten van uw woning. Uw eigen smaak is uiteraard leidend, maar vergeet ook deze praktische zaken niet.

1. Meet uw huis
Weten hoe groot uw woning is, is niet alleen handig als u een nieuwe vloer wilt plaatsen, maar ook voor andere praktische zaken. Bijvoorbeeld als u wilt weten in welke hoek van de woonkamer een bank zou passen en of uw bed wel horizontaal in de slaapkamer past. Zaak dus om de woning vooraf kamer voor kamer te meten, en sla ook de hoogte niet over. Vergeet niet om alle maten op te schrijven.

2. Bepaal uw budget
Een huis inrichten kost flink wat geld. Het is verleidelijk om tijdens het aankopen van nieuwe spullen de kosten uit het oog te verliezen. Bepaal daarom vooraf het budget en houdt u hier aan. Open bijvoorbeeld een aparte bankrekening en zet daar een bepaald bedrag op. Zo voorkomt u buitensporige uitgiften.

3. Zoek naar inspiratie
Misschien weet u precies wat u wilt met de inrichting, maar wie inspiratie zoekt, komt altijd op nieuwe ideeën. Kijk in woonbladen als VT Wonen, scroll online op woonblogs als interiorjunkie.com of ikwoonfijn.nl, maar vergeet ook niet om u heen te kijken als u in een mooi restaurant of café bent. Wat ziet u? Wat valt op? Maak foto's van dingen die u mooi vindt als geheugensteuntje.

4. Bezoek een woonboulevard
Een andere manier om inspiratie op te doen, is het bezoeken van een woonmall, zoals de Amsterdamse Villa ArenA, Woonboulevard Utrecht of Woonmall Alexandrium in Rotterdam. Doe dit voordat u uw nieuwe meubels en accessoires wilt kopen, zodat u een goed beeld krijgt van de verschillende opties.

5. Bepaal uw kleur
Bedenk wat u met de muren wilt doen. Houdt u ze wit, gaat u voor kleur en kiest u voor verf of behang? Het is het handigst om te verven of te behangen voordat u het huis gaat inrichten. Natuurlijk kunt u dit ook achteraf doen als de spullen al in de woning staan. Zo kunt u in één keer zien of de kleur op de muur goed past bij uw meubels en woonaccessoires, maar moet u alles wel aan de kant schuiven als iets aan de muur wilt doen.

6. Teken uw inrichting
Benieuwd hoe u uw meubels in de woon- of slaapkamer staan? Teken uw inrichting op papier of nog makkelijker: richt uw woning 3D in. Met dit gratis online ontwerpprogramma kunt u schuiven wat u wilt met meubels en kunt u alle opties uitproberen. Heel wat minder moeite dan in het echt en u krijgt een duidelijk beeld hoe de inrichting eruit komt te zien.

7. Zorg voor opbergruimte
Niets vervelender dan achteraf te beseffen dat u te weinig opbergruimte heeft. Voorkom frustraties en bedenk vooraf al waar u opbergruimtes in uw woning goed kunt gebruiken. Wees creatief en benut ongebruikte plekken, bijvoorbeeld door opbergsystemen aan de muur of aan de binnenkant van een kast te monteren.

8. Vraag tips aan een expert
Vindt u het lastig om uw woning in te richten of barst u van de ideeën maar weet u niet hoe u die moet uitvoeren? Een interieurarchitect of -stylist kan u een eind op weg helpen. Op allestylisten.nl vindt u professionele interieurstylisten uit heel Nederland.