Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Bijleenregeling

  Bijleenregeling


  Als u uw woning verkoopt met overwaarde, krijgt u te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling geldt als u uw huis verkoopt en u geld overhoudt nadat uw eigenwoningschuld is afgelost. Er is dan sprake van overwaarde.

  Wat is de bijleenregeling?


  Bij verkoop van uw huis moet u de overwaarde gebruiken voor de financiering van uw nieuwe huis. Het bedrag van die overwaarde wordt afgetrokken van het bedrag dat u betaalt voor uw nieuwe huis. Wat er overblijft, is de maximale lening waarover u nog hypotheekrente-aftrek kunt krijgen. Over alles wat u meer leent, krijgt u geen rente-aftrek. Dat is de zogenoemde bijleenregeling.

  Bijleenregeling 3 jaar


  Verkoopt u uw woning en koopt u niet (meteen) een nieuwe woning, dan blijft de bijleenregeling nog 3 jaar bestaan. Koopt u binnen 3 jaar een nieuwe eigen woning, dan moet u alsnog met de overwaarde van uw oude woning rekening houden. Uiteindelijk vervalt de bijleenregeling na drie jaar.

  Bijleenregeling: een voorbeeld


  Stel u koopt een woning van € 200.000. En de overwaarde uit uw vorige woning is € 50.000. Dan mag u uw hypotheekrente aftrekken over een maximale lening van € 150.000 (€ 200.000 - € 50.000). Leent u meer dan € 150.000? Dan mag u over het bedrag boven die € 150.000 geen hypotheekrente aftrekken.

  Verbouwen Living Design

  Overwaarde gebruiken voor verbouwing

  Voor een verbouwing kunt u de overwaarde op uw woning gebruiken om uw bestaande hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Voor dat deel heeft u dan niet met de bijleenregeling te maken.

  Uw adviseur helpt

  Of de bijleenregeling voor u geldt is afhankelijk van uw situatie. Uw adviseur kan u hierbij helpen.

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.