VIDEO: Wat is rentevergoeding?

Bekijk de video en kom erachter

U kunt ons bijna altijd vóór het einde van de rentevast-periode om een aanbod vragen voor een nieuwe rente en rentevast-periode. Meestal moet u dan wel een vergoeding betalen voor de rente die wij mislopen. Want het geld voor uw hypotheek hebben wij zelf ook geleend, toen de rente nog hoger was. En wij moeten die hogere rente blijven betalen.

Is tussentijds wijzigen interessant voor u?
Tussentijds uw rente wijzigen naar een lagere rente levert u meestal maar een klein financieel voordeel op. Toch kán een overstap interessant zijn. Want tegelijk met uw overstap kunt u een nieuwe rentevast-periode in laten gaan. Op die manier kunt u de lagere rente voor langere tijd vastzetten. Daarmee kiest u voor zekerheid. Lees hier meer.

Vraag uw adviseur om advies
Of tussentijds uw rente wijzigen naar een lagere rente interessant voor u is, hangt van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld van de overgebleven rentevast-periode, uw belastingaftrek en van uw persoonlijke voorkeur voor zekerheid of risico. En ook van de hypotheekvorm die u heeft. Bij een spaarhypotheek bijvoorbeeld levert een overstap u mogelijk helemaal geen financieel voordeel op. Vraag daarom uw adviseur eerst om advies. Zoek hier een adviseur bij u in de buurt.

Vergoeding berekenen
U betaalt een vergoeding als de actuele rente van de overgebleven rentevast-periode lager is dan de rente die u betaalt. U betaalt geen vergoeding als de actuele rente hoger is dan de rente die u betaalt. De vergoeding berekenen wij per leningdeel. Een hypotheek kan uit meerdere leningdelen bestaan.

Rekenvoorbeeld berekening boete bij rente middelen
U wilt uw rente wijzigen naar een lagere rente voor uw Aflossingsvrije Hypotheek. En u wilt de vergoeding in de nieuwe rente laten verwerken. Het oorspronkelijke bedrag van het leningdeel is € 100.000. Uw rente is 6%. De overgebleven rentevast-periode is 5 jaar. De actuele rente voor eenzelfde soort lening met een rentevast-periode van 5 jaar is 4%. U kiest een nieuwe rentevast-periode van 10 jaar. De actuele rente voor een rentevast-periode van 10 jaar is 4,5%.

Zo berekenen we uw nieuwe rente:
We lopen 2% rente mis. We houden geen rekening met het vergoedingsvrije bedrag. Het bedrag van ons renteverlies is per jaar: 2% van €100.000: € 2.000. In 5 jaar is dat € 10.000. Deze € 10.000 heeft op het moment van aflossen voor ons een waarde van € 9.049,86. Deze contante waarde is berekend over 60 maandbetalingen, met de actuele rente van 4%. We houden er rekening mee dat u de vergoeding van € 9.049,86 in de loop van 10 jaar (120 maandbetalingen) betaalt.
Uw nieuwe rente wordt dan 5,63%.DSC0778 2