experts aan het woord

Dit wilde u altijd al weten over uw pensioen en rente

Dit wilde u altijd al weten over uw pensioen en rente

Yvette Boren: Ik krijg door mijn pensioen minder inkomen, wat nu?
Barry Goedhart, Goedhart Finance: 'Als er sprake is van een achteruitgang, is het belangrijk om te kijken hoe groot uw terugval is en of er manieren zijn om die te overbruggen. Bijvoorbeeld het aanpassen van uw hypotheek of het doorvoeren van besparingen. Het gebeurt ook weleens dat mensen besluiten om te gaan verhuizen. Wat veel mensen zich vaak niet realiseren, is dat ze na hun pensionering in een lager belastingtarief komen. In de belastingschijf tot € 33.700 daalt de belastingdruk in dat geval namelijk van ruim 40% naar 22,5%. Netto en bruto maakt dus nogal een verschil. Het kan dus zijn dat u in de praktijk er minder op achteruit gaat dan u nu misschien denkt. Dat is een verrassing die de eerste schrik hopelijk wat dempt. Uw adviseur kan u natuurlijk helpen met uw persoonlijke rekensom.'

Bram de Graaf: Waarom wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd?
Gertjan Prins, Productstrateeg Achmea Bank: 'Dat hebben de VVD en PvdA in het regeerakkoord afgesproken. Als de hypotheekrenteaftrek voor iedereen hetzelfde is, hebben de hoogste inkomens daar relatief gezien het meest profijt van. Deze situatie wil men wijzigen. Sinds 2014 gaat de hypotheekrenteaftrek voor de vierde en hoogste belastingschijf jaarlijks met 0,5% omlaag. Momenteel bevindt de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste belastingschijf zich dus op 50,5%. Met kleine stapjes zal de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste belastingschijf beperkt blijven worden tot hij uiteindelijk op 38% zit. Dat wordt straks het maximum. Maar dat duurt nog tot 2042. Ondertussen is de vraag wat er tot die tijd op het politieke en fiscale vlak nog gaat veranderen. Voor de langere termijn is het dus lastig in te schatten welke gevolgen deze maatregel daadwerkelijk voor u heeft.

Hypotheekrenteaftrek in deze vorm is een regeling die men in andere (Europese) landen niet kent. Het is een flinke kostenpost voor de overheid. Of hier in de toekomst nog meer aan gesleuteld gaat worden is koffiedik kijken, maar ik sluit het niet uit.'

Wilt u weten wat er in 2017 nog meer gaat veranderen op financieel gebied? Lees hier meer over de wettelijke wijzigingen voor het nieuwe jaar.

Carolien van Ham: Kan ik mijn hypotheekrente wijzigen bij Woonfonds?
Kevin Jim, Medewerker Klantenservice Woonfonds: 'Ja, als klant kunt u de rente van uw hypotheek tussentijds wijzigen. Dit kan bij meerdere banken. U vraagt een berekening van een rentewijziging aan via Mijn Leninginzicht. U hoeft alleen uw klantgegevens in te vullen en aan te geven voor welk leningdeel u de aanvraag doet. Ook geeft u aan of u de rentevergoeding in één keer betaalt of dat u kiest voor rentemiddeling. De rentevergoeding – vroeger ook bekend als boeterente – is de rente die wij als Woonfonds mislopen als u uw rente, eerder dan afgesproken, wijzigt. In het geval van rentemiddeling wordt de rentevergoeding in uw hypotheekrente als opslag meegenomen. U hoeft de rentevergoeding dus niet in één keer te betalen. Na een week ontvangt u van ons via de post een rentevoorstel. Als u van het rentevoorstel gebruik wilt maken, heeft u twee weken de tijd om te reageren. De kosten hiervoor zijn € 250.

Vindt u het lastig om de consequenties van een keuze te overzien? Vraag dan om advies bij uw adviseur.'

Bekijk hier de video over rentevergoeding en hier de video over het wijzigen van uw rente.