inzicht

Bent u klaar voor 2017?

Heeft u uw financiële zaken al op orde?

Heeft u plannen om komend jaar te verhuizen? Of wilt u misschien uw kind ondersteunen bij de aankoop van een woning? Let dan goed op, want er staan enkele belangrijke veranderingen voor de deur. Met deze tips kunt u – samen met uw adviseur – hier slim op inspelen.

Voorkom rood staan

Ruim 8 miljoen Nederlanders hebben een 'BKR-registratie'. Deze registratie hebben ze omdat ze ooit iets op krediet hebben gekocht of geld hebben geleend. Bijvoorbeeld om een verbouwing te betalen. Voor banken is dit belangrijke informatie bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag. Sinds 1 december 2016 registreert het BKR alle leningen die hoger zijn dan 250 euro. En die langer dan een maand worden aangehouden. Voorheen lag die ondergrens op 500 euro. Ook bankrekeningen met de optie om rood te staan worden gezien als een krediet; zelfs als u nog nooit rood hebt gestaan! Heeft u dus zo'n rekening, dan loopt u het risico dat u bij de aankoop een huis minder kunt lenen. Vraag daarom de bank om de roodstandoptie op uw rekening uit te zetten.

Voor creditcards geldt hetzelfde. Omdat u hiermee potentieel een schuld kunt aangaan, kan alleen het bezit er al voor zorgen dat de bank u geen maximale hypotheek wil verstrekken. Zelfs een smartphone-abonnement, studielening of verzendhuiskrediet (van bijvoorbeeld Wehkamp of H&M) kan leiden tot teleurstelling bij uw hypotheekaanvraag. Wees hier dus alert op.

Maak een potje vrij om te schenken
Heeft u wat extra geld achter de hand? Dan kunt u overwegen om een schenking te doen aan uw kind of een andere bekende. Vanaf 2017 mag u namelijk tot € 100.000 belastingvrij schenken. Voorwaarde is wel dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is én het geld gebruikt voor zijn of haar huis. Dit kan de aflossing van de hypotheek zijn, maar bijvoorbeeld ook (klein) onderhoud of een verbouwing. De schenking mag over 3 jaar worden uitgesmeerd.

Druk uw vermogen door extra aflossingen
De belastingtarieven in box 3 (spaargeld, beleggingen en een tweede huis) worden in 2017 grondig aangepast. Nu betaalt iedereen nog een vast tarief: 1,2% over het vermogen dat boven de vrijstelling uitkomt. Na de jaarwisseling komen er 3 verschillende belastingschijven, met elk een ander fictief rendement. Mensen met een hoger vermogen – vanaf circa € 300.000 – gaan erop achteruit. Valt u in die categorie, dan kunt u overwegen om met een extra aflossing op uw hypotheek uw vermogen te drukken.

Voor alle bovenstaande tips geldt: raadpleeg eerst uw adviseur. Hij of zij heeft zeker nog meer nuttige tips toegespitst op uw persoonlijke situatie!

Meer lezen?
Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief en krijg maandelijks informatie over hypotheken en wonen.