Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Geen resultaten

  Uw bouwdepot

  U heeft een bouwdepot van Woonfonds.

  • U vraagt hier online uw uitbetalingen aan
  • Wijzigen uw plannen? Geef dat dan vooraf hier door
  • Bouwdepot

   Wat is een bouwdepot?

   Een bouwdepot is een aparte rekening bij uw hypotheek. Hiermee betaalt u de kosten van uw nieuwbouwwoning of verbouwing. Dit deel van uw hypotheeklening wordt dan op een aparte rekening gezet. Dit heet een bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot betaalt u de verbouwkosten van uw huidige woning of de bouwkosten van uw nieuwe woning.

   Het geld in het bouwdepot mag niet gebruikt worden voor andere zaken dan de woning. De hypotheek is alleen bedoeld voor aanschaf of verbeteringen van de woning.

   Doe uw betaling online

   Betalingen uit uw bouwdepot doet u eenvoudig online. Gebruik een goed leesbare foto of scan van de factuur en upload deze in het online declaratieformulier.

   Om de betaling zo snel mogelijk te laten verlopen is het goed om even de checklist te lezen.

   Uw Verbouwplan

   Het geld dat u uit uw bouwdepot opneemt, mag u alleen voor uw verbouwing gebruiken. Daarom moeten de kosten die u begroot in het Verbouwplan, overeenkomen met de rekeningen die u indient. Maar plannen kunnen ondertussen natuurlijk veranderen. Geen probleem: met het online formulier wijzigt u eenvoudig uw Verbouwplan.

   Verander uw Verbouwplan

   Kosten

   Net als bij een gewone hypotheek, betaalt u hypotheekrente. Tegelijk ontvangt u rente over het bedrag dat nog niet is uitgegeven. De rente die u over het bouwdepot vergoed krijgt, wordt alleen uitgekeerd over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit. Dit wordt automatisch verrekend met uw maandbedrag. 

   Duur van uw bouwdepot

   Als uw huis nog gebouwd moet worden, blijft het geld 24 maanden in het bouwdepot staan. Verbouwt u uw bestaande woning, dan blijft het geld 12 maanden in uw bouwdepot staan.

   Deze termijnen kunnen niet verlengd worden. Aan het einde van deze termijn laten wij u weten dat er nog geld in het depot staat. Na deze termijn ontvangt u geen rentevergoeding meer.

   Uw bouwdepot stoppen

   Bent u klaar met uw verbouwing en u heeft nog geld in uw depot? Dit moet u gebruiken om af te lossen op uw hypotheek.

   U regelt dit via het online formulier 'Regel een betaling uit uw bouwdepot'.

  • Uw Verbouwplan

   Uw Verbouwplan

   Het Verbouwplan is een belangrijk onderdeel van uw bouwdepot. Hierin geeft u samen met uw adviseur aan welke kosten u uit uw bouwdepot gaat betalen.

   U vult per onderdeel in wat u verwacht uit te geven. Op basis van de waarde van uw woning en uw plannen taxeert de makelaar de waarde van uw woning na verbouwing. Wij gaan ervan uit dat u het geld uitgeeft aan posten die u in uw begroting noemt.

   Besluit u later iets te wijzigen?
   Bijvoorbeeld om toch een goedkopere badkamer te installeren? Stuur dan voordat u de plannen uitvoert een wijziging op uw Verbouwplan naar ons toe. Wij bekijken of deze wijzigingen invloed hebben op de waarde van uw woning en of eventueel een nieuwe taxatie nodig is. Als wij de wijziging hebben goedgekeurd, kunt u verder met uw verbouwing.

   verbouwen
   Verander uw Verbouwplan
  • Checklist

   Waar moet u op letten?

   Het geld dat u uit uw bouwdepot opneemt, mag u alleen voor uw verbouwing gebruiken. Om het uitbetalen van uw facturen sneller te laten verlopen, zijn er een aantal spelregels.

   Over de factuur

   • Gebruik een goed leesbare foto of scan van de factuur en upload deze in het online declaratieformulier.
   • Stuur zoveel mogelijk facturen in 1 keer.
   • Gebruik geen .tiff bestanden of bestanden zwaarder dan 10 mb.
   • De datum op de factuur is ligt na de datum van uw Definitief Aanbod.
   • Laat op de factuur een specifieke omschrijving zetten. Bijvoorbeeld geen 'materiaal', maar 'verf'.
   • Vermeld ook het adres van de nieuwe woning op de factuur van uw aankoop van bijvoorbeeld keuken, vloer of badkamer.
   • Het bedrag per onderdeel op de facturen die u indient, komt overeen met het bij de hypotheekaanvraag  goedgekeurde werkzaamheden en materialen die in de koopakte, de taxatierapport of het Verbouwplan staan. Als dit niet het geval is, stuurt u een mail met een verzoek tot wijziging van het Verbouwplan naar info@woonfonds.nl.

   Goed om vooraf te weten

   • U kunt betalingen uit uw bouwdepot laten doen wanneer u bij de notaris bent geweest. Het kan dan nog een paar dagen duren voordat uw bouwdepot beschikbaar is. De notaris moet ons eerst de hypotheekakte toesturen. U kunt dan wel al beginnen met het uploaden van facturen via de site.
   • Let op dat u bij een niet complete declaratie, bijvoorbeeld factuur vergeten, u daarna alles weer compleet opnieuw aanvraagt. 
   • Buitenlandse facturen schiet u zelf voor.
   • Verbouwt u een deel van de verbouwing met eigen geld zoals aangevraagd door uw adviseur? Dan spreekt u eerst u eigen geld aan. U uploadt dan uw factuur met betaalbewijs en geeft aan dat het met eigen geld is betaald.
   • U stopt uw bouwdepot door dit aan te geven op het formulier om uw bouwdepotbetalingen te regelen.

   Wat doen wij?

   • Woonfonds zorgt dat de betaling maximaal 10 werkdagen na het indienen van de factuur wordt gedaan.
   • Wij geven u online inzage via uw persoonlijke online omgeving. Ook ontvangt 1 keer per maand een overzicht van de betalingen uit uw bouwdepot.
   • We kunnen de facturen alleen betalen als u aan de algemene voorwaarden voldoet.
  • Veel gestelde vragen

   • Wat kan ik betalen uit mijn bouwdepot?

    U kunt niet alle rekeningen betalen uit uw bouwdepot. Gaat u verbouwen of renoveren? Dan heeft u bij het afsluiten van de lening voor uw woning een verbouwplan gemaakt. In dit verbouwplan staat wat u gaat doen en hoeveel geld u hiervoor nodig heeft. Rekeningen die niet passen in uw verbouwplan kunt u niet betalen uit uw bouwdepot.

    Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht? Dan kijken wij naar de termijnen in de aanneemovereenkomst. Leent u ook geld voor meerwerk? Dan is dit meerwerk ook opgesplitst in rubrieken en gelden dezelfde regels als bij een verbouwplan.

   • Kan ik mijn verbouwplan tussentijds wijzigen?

    U kunt het verbouwplan wijzigen als dit geen invloed heeft op de waarde van de woning of de waarde verhoogt. U heeft hiervoor altijd vooraf toestemming nodig.

    Wilt u uw verbouwplan wijzigen? Vul dan het formulier ‘Veranderen Verbouwplan’ in. Wij sturen u na ontvangst van uw formulier een bericht. Hierin staat vaak direct of wij uw Verbouwplan mogen aanpassen. Soms vragen wij om extra informatie, zoals een nieuw taxatierapport.

   • Waar moet ik op letten als een rekening wil laten betalen uit mijn bouwdepot?

    Leest u hiervoor de checklist.

   • Ik heb losse kassabonnen. Kan ik ook betalen uit mijn bouwdepot?

    U kunt meerdere kassabonnen opsturen en laten betalen uit uw bouwdepot. De aankopen die bij deze kassabonnen horen, moeten wel binnen uw verbouwplan passen.

   • Ik heb iets gekocht voor mijn verbouwing, maar ik heb geen bon. Wat nu?

    Zonder rekening, kassabon of ander betaalbewijs betalen wij niets uit uw bouwdepot. U kunt ook een rekeningafschrift gebruiken. Dan kunt u een orderbevestiging opsturen van dit product samen met een kopie van uw rekeningoverzicht (waarop wij deze aankoop kunnen zien).

    De orderbevestiging moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

    • het adres van uw woning staat op de orderbevestiging
    • de orderbevestiging is nauwkeurig omschreven. Wij moeten kunnen direct zien wat u heeft gekocht en voor welk bedrag.
   • Ik heb een rekening zelf voorgeschoten. Hoe krijg ik dit geld terug uit mijn bouwdepot?

    Op het online formulier ‘Regel een betaling uit uw bouwdepot’ kunt u aangeven dat u het bedrag aan uzelf wilt laten uitbetalen. Zo betalen wij een rekening aan u, die u heeft voorgeschoten.

    Let op! Stuur naast de rekening die u wilt betalen ook een kopie van uw bankafschrift of een bewijs van uw online betaling mee. Daarmee controleren wij of de rekening ook echt van uw bankrekeningnummer is betaald.

   • Ik moet met spoed een rekening betalen uit mijn bouwdepot. Wat moet ik doen?

    Wanneer u een rekening met spoed uit uw bouwdepot wilt betalen, dan doet u het volgende:

    Bel even met onze Klantenservice via telefoonnummer 013 461 20 10.

    Let op! Een spoedbetaling kost €3,00.
    De betaling staat dan de volgende dag op uw rekening.

   • Hoe lang duurt het voordat Woonfonds een rekening betaalt uit mijn bouwdepot?

    Nadat wij uw online formulier ‘Regel een betaling uit uw bouwdepot’ en alle gevraagde documenten hebben ontvangen, betalen wij binnen 10 werkdagen.

    Betalen wij de rekening niet? Dan ontvangt u van ons bericht. Betalen wij de rekening wel? Dan hoort u niets. U ontvangt geen bevestiging wanneer wij een rekening uit uw bouwdepot betalen. 

    In de eerste week van een nieuwe maand ontvangt u van ons een maandelijks overzicht per post. Met dit overzicht ziet u welke rekeningen wij uit uw bouwdepot hebben betaald.

   • Ontvang ik een bevestiging als Woonfonds een rekening betaalt uit mijn bouwdepot?

    U ontvangt geen bevestiging wanneer wij een rekening uit uw bouwdepot betalen. In de eerste week van een nieuwe maand ontvangt u van ons een maandelijks overzicht per post. Met dit overzicht ziet u welke rekeningen wij uit uw bouwdepot hebben betaald.

   • Ik wil mijn bouwdepot stoppen. Hoe doe ik dat?

    Bent u klaar met uw verbouwing en u heeft nog geld in uw depot? Dit moet u gebruiken om af te lossen op uw hypotheek.

    U regelt dit via het online formulier 'Regel een betaling uit uw bouwdepot'. Onderaan dit formulier kiest u voor 'Ja' bij de vraag 'Bent u klaar met de verbouwing en is dit uw laatste nota?'.

    Het geld dat over is in uw bouwdepot kunt u alleen gebruiken om af te lossen op uw hypotheek. 

   • Hoe lang kunt u het bouwdepot gebruiken?

    Bij het afsluiten van de lening voor uw woning heeft u afspraken gemaakt. Ook over hoelang u het geld in uw bouwdepot mag gebruiken. Wilt u weten wanneer uw bouwdepot stopt? Kijk dan in de welkomstbrief die u van ons heeft ontvangen bij het afsluiten van de lening. Of op het maandelijkse overzicht dat u ieder maand ontvangt.

    Ook ligt het eraan of u gaat bouwen of verbouwen.

    Moet uw woning nog gebouwd worden? 
    Dan blijft het geld 24 maanden in het bouwdepot staan. 

    Gaat u uw bestaande woning verbouwen? 
    Dan blijft het geld 12 maanden in het verbouwdepot staan.

    Deze termijnen kunnen niet verlengd worden. Aan het einde van dit termijn laten wij u weten dat er nog geld in het depot staat. Na deze termijn ontvangt u geen rentevergoeding meer.


  Contact