
Meest gezocht
Geen resultaten
De coronacrisis heeft tot nu toe nog weinig effect op de woningmarkt, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. In het tweede kwartaal van dit jaar is de gemiddelde woning verkocht voor € 335.000. De prijs ligt hiermee 8,8 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van de kopers betaalde bovendien meer dan de vraagprijs. Wel daalde het aantal verkopen licht (4%). Het laatste houdt ongetwijfeld verband met de coronamaatregelen die het kopen van een huis lastiger maakten.
Foto: NVM
Meer kansen voor starters en doorstromers
Onno Hoes, voorzitter NVM: “Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen. Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers meer kansen. We merken dat de consument vertrouwen heeft in de veerkracht van de Nederlandse economie; men omarmt de eigen woning en denkt niet op de korte maar op lange termijn”.
Woningen snel verkocht
Een ander signaal van de goed draaiende woningmarkt is de looptijd van het aanbod. Hierbij gaat het om de tijd in dagen dat een woning gemiddeld te koop staat. Het is gebruikelijk dat dit termijn daalt in het tweede kwartaal. Dat is ook nu het geval. Op dit moment staat de gemiddelde woning 98 dagen te koop. De laatste keer dat het aantal dagen onder de 100 lag, was in 2002.
Van het aanbod staat 61% gemiddeld korter dan 1 kwartaal te koop. Dat was vorig kwartaal nog 53%. Voor nog slechts 17% van de te koop gezette woningen geldt dat ze langer dan een jaar te koop staan. Ook dit percentage daalt, maar niet zo snel.
Voorkeur voor landelijk wonen door corona?
Het gevolg van de coronacrisis is dat er veel thuis wordt gewerkt. Het zou de behoefte hebben opgewekt om landelijker te willen wonen. Weg uit de stad, naar een huis met een tuin en een extra (werk)kamer. De NVM heeft die bewering nader onderzocht en concludeert dat corona deze ontwikkeling lijkt te versterken maar deze niet nieuw is.
In provincies als Gelderland, Drenthe en Friesland is weliswaar een lichte stijging te zien van het aantal mensen dat afkomstig is uit de Randstad. Maar deze ontwikkeling is al sinds 2013 gaande. Makelaars geven aan dat er wel meer vraag is naar een extra werkkamer, een balkon of tuin.
Vraag naar nieuwbouw blijft groot
Terwijl de vraag naar nieuwbouw groot is, blijft de bouw van nieuwe woningen achter in Nederland. Het Economisch Instituut voor de Bouw becijferde dat er jaarlijks 26.000 huizen te weinig bijkomen. Deze achterstand komt onder andere door een tekort aan geschikte bouwgrond en vertraging bij het verlenen van vergunningen. De schaarste heeft ook een effect op de prijs. Wie in het tweede kwartaal een nieuwbouwwoning kocht, betaalde gemiddeld € 401.000. Een prijsstijging van 9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Woningmarkt immuun voor coronacrisis?
Het is geruststellend dat de coronacrisis nog geen vat heeft gekregen op de woningmarkt. Toch hoeft de vlag niet meteen uit. Het valt niet uit te sluiten dat het effect later alsnog merkbaar wordt. De woningmarkt reageert over het algemeen met vertraging op economische ontwikkelingen. Stel dat een stijgend aantal mensen hun baan verliest in de komende tijd, bijvoorbeeld omdat contracten niet verlengd worden. Dat kan de woningprijs drukken. Anderzijds blijft de vraag naar huisvesting groot in de komende jaren.
Heeft u plannen om binnenkort een woning te kopen? Raadpleeg uw adviseur voor de hypotheekmogelijkheden in uw situatie.