
Meest gezocht
Geen resultaten
Uw huis verduurzamen is altijd een goed idee. Zeker als het voor meer wooncomfort zorgt en u er op termijn mee bespaart. Toch krijgen we veel vragen van klanten over het energiezuiniger en duurzamer maken van hun woning. Vooral de start blijkt vaak lastig. Waar begint u en wat levert het eigenlijk op? We helpen u op weg met verduurzamen in 5 stappen.
1. Begin met isolatie
Misschien denkt u meteen aan zonnepanelen op het dak, of aan een warmtepomp als vervanger van de oude CV-ketel. Dit terwijl er in de meeste huizen op isolatiegebied nog veel te winnen valt. Heeft uw woning bijvoorbeeld al goede spouwmuur- en vloerisolatie? Start hiermee als dit nog niet het geval is. Het is relatief eenvoudig, snel klaar en levert forse energiebesparingen op. Zo kost spouwmuurisolatie voor een 2-onder-1-kapwoning ongeveer € 2.100. Uw jaarlijkse besparing bedraagt direct zo’n € 700 per jaar.
2. Bereken wat het u kost en oplevert
Voor u gaat het er ook om wat de maatregelen onder de streep opleveren. Ofwel, wat kost het en binnen welke tijd verdient u de investering terug? Energiebesparende maatregelen zoals isolatie verdient u meestal sneller terug dan een investering in het opwekken van energie. Wilt u over enkele jaren verhuizen, dan heeft vloerisolatie voor de korte termijn dus meer zin dan het aanschaffen van zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat huizenkopers steeds meer op duurzaamheid letten.
3. Profiteer van mogelijke subsidies
De overheid stimuleert het verduurzamen van woningen. U kunt hiervan profiteren met subsidies als de ‘Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis’. Wanneer u twee energiebesparende maatregelen treft, kunt u aanspraak maken op deze subsidie. Dat kan tot twintig procent van de kosten schelen! Daarnaast hebben gemeenten soms eigen subsidieregelingen. Controleer op Verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer de mogelijkheden in uw gemeente. Voor zonneboilers en warmtepompen kunt u verder de zogeheten ISDE-subsidie aanvragen.
4. Laat u adviseren door vakmensen
Verdiep u goed in de voor- en nadelen van specifieke maatregelen voordat u start met verduurzamen. Op websites als ‘Huis vol Energie’ of ‘Ons huis verdient het’ vindt u informatie over de mogelijkheden. Ook het advies van een vakman kan daarbij onmisbaar zijn. Hij of zij kan beoordelen welke maatregelen in uw situatie het meest opleveren. Het laatste hangt ook af van uw woning zelf. Bij een oudere vrijstaande woning ligt isoleren voor de hand, terwijl zonnepanelen de eerste keus kan zijn bij meer recente bouw.
5. Vraag meerdere offertes op
Heeft u een goed beeld gekregen van de mogelijkheden en weet u wat u wilt? Tijd voor concrete actie! Vraag bij verschillende bedrijven offertes aan voor de werkzaamheden die u wilt uitbesteden. Zo betaalt u niet meer dan nodig. Bovendien gaat het ene bedrijf soms net wat anders te werk dan het andere. Dat wordt vanzelf duidelijk als u de offertes bespreekt met de verschillende aanbieders. Overweeg ook om meerdere maatregelen tegelijk uit te laten voeren. Dat kan voordeel opleveren wanneer u deze bij één bedrijf onderbrengt.
We sluiten af met een extra tip. De meest praktische maatregel is simpelweg minder energie verbruiken. Kijk in dat kader ook eens kritisch naar uw energieverbruik. Een slimme thermostaat kan helpen om uw energieverbruik te beperken. Zo lekt de stroom van uw zonnepanelen niet weg via die energie slurpende koelkast, vriezer of televisie.
Duurzame maatregelen gaan vaak samen met behoorlijk grote uitgaven. Het is natuurlijk fijn als u de duurzame maatregelen uit eigen zak kunt betalen. Kunt u dit niet en wilt u wel investeren in die energiebesparende maatregelen? Er zijn diverse mogelijkheden: zoals het afsluiten van een bouwdepot. Lees hier meer over de mogelijkheden.
Maak een afspraak voor informatie
Bespreek vrijblijvend de mogelijkheden met ons en maak hiervoor een telefonische afspraak via 013 461 20 10.
Wilt u advies?
Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.