
Meest gezocht
Geen resultaten
Juli is normaal gesproken dé aangewezen tijd voor het verhogen van de huur. Dit is echter geen normale tijd. Veel huurders voelen de financiële gevolgen van de coronacrisis. ‘Verhoog de huren niet dit jaar’, was de oproep van huurdersorganisaties. Wat doet u als verhuurder van één of meerdere verhuurwoningen? Veel grotere verhuurcorporaties nemen de inflatie als uitgangspunt.
Kijkend naar de corporaties zien we dat de meeste ook dit jaar hun huren verhogen. Naar eigen zeggen is de stijging wel gematigder als gevolg van de coronacrisis. Huurders bij Amvest betalen per juli 2,6% meer aan huur. Hiermee wordt de inflatie van eind vorig jaar aangehouden. Vesteda zit er met gemiddeld 2,5% nipt onder. Syntrus Achmea hanteert de inflatie (inflatie 2019: 2,6%) plus 1 procentpunt. Verhuurders in de particuliere sector moeten rekening houden met aangekondigde maatregelen van het kabinet. Volgens deze nieuwe regels mag de huur maximaal verhoogd worden met de inflatie plus 2,5%.
Liever maatwerk dan bevriezing huur?
Onder andere Syntrus Achmea kiest ervoor om de huur wel te verhogen. In het FD stelt Annemarie Maarse, directeur Woningen, dat veel huurders niet direct hun werk of inkomen verliezen. Het uitstellen van de verhoging tot 1 oktober zou een verschil van zo’n € 25 euro per maand opleveren. Huurders die echt door de crisis getroffen worden zijn hiermee niet automatisch uit de brand. Om die reden bekijkt Syntrus Achmea liever wat er gedaan kan worden bij concrete betalingsproblemen. Denk aan het tijdelijk verlagen van de huur tot een voor beide partijen reëel niveau.
Inflatie tast het rendement op uw investering aan
Het verhogen van huren gaat hand in hand met inflatie. Stel u zou de huur jarenlang niet verhogen. Door inflatie betaalt u ieder jaar wel meer voor zaken als onderhoud aan de woning. Naast tarieven van aannemers kunnen ook gemeentelijke belastingen stijgen. Deze hogere lasten compenseert u met het verhogen van de huur. Zo kunt u bovendien het rendement op uw investering op peil houden.
Huurverhoging nodig voor verduurzaming en nieuwbouw
Huurverhogingen stimuleren de nodige investeringen in verduurzaming en nieuwbouw, zo stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken in het FD. Als verhuurder wilt u de kosten voor maatregelen als woningisolatie immers niet alleen dragen. Hetzelfde geldt voor nieuwbouwprojecten. Het bevriezen van huren maakt investeringen in nieuwbouw minder aantrekkelijk. Het ministerie is dan ook geen voorstander van een ban op huurverhogingen. De voorkeur gaat uit naar het individueel helpen van huurders die een betaalpauze nodig hebben.
Verhoging schrappen, uitstellen of tijdelijk verlagen?
Het is uiteindelijk aan u of en met welk percentage u de huur verhoogt. Er deels vanaf zien of het uitstellen is een gul gebaar richting de huurder. Neem bij de overweging wel de gevolgen voor uzelf mee. Bijvoorbeeld of u zelf niet in de problemen komt als uw kosten stijgen terwijl de huurinkomsten (tijdelijk) terugvallen. Daarnaast is er een belangrijk verschil tussen het schrappen of uitstellen van een huurverhoging.
Zet u helemaal een streep door de huurverhoging, dan heeft dit grotere gevolgen. In de jaren erop wordt de huurverhoging immers over een lager bedrag berekend. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken diende recent een spoedwet in die een tijdelijke huurverlaging mogelijk moet maken. Huur tijdelijk verlagen kan nu ook al, maar terugkeren naar het oude niveau is vaak lastiger.
Ga de dialoog aan met huurders
Wacht als verhuurder niet totdat het water de huurder aan de lippen staat. In die situatie wordt u mogelijk overvallen door acute betalingsproblemen. Informeer bij de huurder in hoeverre de coronacrisis gevolgen heeft voor hem of haar. Voert u een huurverhoging door? Licht toe waarom u hiertoe overgaat en benadruk dat u rekening houdt met de situatie.
Samengevat is maatwerk het advies. Kijk welke regeling getroffen huurders helpt, zonder dat het probleem direct verschuift naar u als verhuurder. Kijk daarbij verder dan enkele maanden. Lijken de problemen van structurele aard, dan kan ontbinding van het huurcontract de enige oplossing zijn. Hopelijk is dit uiterste redmiddel niet nodig en komt u er samen uit.