Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  NVB 1440x1240

  Word aflossingsblij

  Heeft u een (deels) aflossingsvrije hypotheek? Bij deze hypotheek betaalt u alleen rente en hoeft u gedurende de looptijd niks af te lossen. Weet u al hoe u die af gaat lossen aan het einde van de looptijd? Het is goed om nu uw mogelijkheden te onderzoeken.

  Ga er mee aan de slag!
  Weet u al wat u gaat doen? Denk er nu al over na en ga erover in gesprek met uw adviseur. Dat woont stukken prettiger. Dat maakt ‘aflossingsblij’. 

  Goed om te weten

  Over mijn aflossingsvrije hypotheek

  Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

  Een belangrijk kenmerk van een aflossingsvrije hypotheek is dat u tijdens de looptijd niets van uw hypotheekschuld hoeft terug te betalen. U betaalt dan alleen rente. Bij Woonfonds moet u aan het einde van de looptijd de openstaande hypotheekschuld in één keer terugbetalen. Tussentijds kunt u wel binnen uw vergoedings(of boete)vrije ruimte aflossen. Afhankelijk van uw hypotheek kunt u bij Woonfonds 15% of 20% van het oorspronkelijke bedrag boetevrij aflossen.

  Waar vind ik de looptijd van mijn aflossingsvrije hypotheek?

  De looptijd van uw hypotheek staat in uw hypotheekvoorwaarden. De meeste aflossingsvrije hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar. 

  Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm?

  Ja, dat kan. U kunt een aflossingsvrije hypotheek helemaal of voor een deel omzetten naar een andere hypotheekvorm, waarbij u wel aflost. Bijvoorbeeld een lineaire of annuïtaire hypotheek. Uw maandlasten kunnen omhoog gaan, maar er blijft geen of minder hypotheekschuld over aan het einde van de looptijd. Wat voor u gunstig is hangt af van uw persoonlijke situatie. 

  De gevolgen

  Kan ik straks in mijn huis blijven wonen?

  Het uitgangspunt van Woonfonds is dat u in uw huis kunt blijven wonen. Dat betekent dat we ons uiterste best zullen doen om te voorkomen dat u uw huis moet verkopen. Maar het is niet wenselijk en niet verantwoord als de maandlasten niet betaalbaar (meer) zijn. Dan kan de verkoop van uw woning mogelijk het beste alternatief zijn. In zo'n situatie kijken we altijd in overleg met u om te kijken naar de beste oplossing.

  Kan ik met de overwaarde op mijn huis de hypotheek verlengen?

  Nee. Het belangrijkste criterium om uw hypotheek te verlengen is uw (pensioen)inkomen. 

  Kan ik mijn hypotheek verlengen?

  Dit hangt vooral af of de maandlasten voor u verantwoord betaalbaar blijven. Belangrijkste criterium is uw (pensioen)inkomen. 

  Het lukt mij niet om nu al extra af te lossen of vermogen op te bouwen. Maar wil wél in dit huis blijven wonen. Wat kan ik dan doen?

  U kunt kijken of uw rente omlaag kan, waardoor u per maand minder gaat betalen. Het bedrag dat u maandelijks minder betaalt aan rente, kunt u direct gebruiken om uw aflossingsvrije hypotheek terug te betalen. Of u kunt het geld dat u bespaart op een spaar- of beleggingsrekening zetten. Dat geld kunt u gebruiken om uw hypotheek in de toekomst terug te betalen. 

  Wat gebeurt er als ik aan het einde van de looptijd mijn hypotheek niet of niet helemaal kan terugbetalen?

  Misschien kunt u aan het einde van de looptijd van uw aflossingsvrije hypotheek opnieuw geld lenen. Of dat mogelijk is, hangt af van uw situatie. Het is belangrijk dat u de maandlasten kunt blijven betalen. Daarbij wordt gelet op de hoogte van het hypotheekbedrag dat u nodig heeft, de hoogte van uw inkomen, de dan geldende hypotheekrente en de waarde van uw huis. Uw adviseur bekijkt ook hoeveel en hoe lang u uw hypotheekrente nog kunt aftrekken. Immers, vervalt uw fiscale aftrek, dan worden uw maandlasten hoger.

  Ik heb geen aflossingsvrije hypotheek maar een beleggingshypotheek?

  Een beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek met een beleggingsproduct ernaast gekoppeld aan de hypotheek. Het verwachte eindbedrag van uw beleggingsverzekering wordt gebruikt om (een deel van) uw aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Bij een beleggingsverzekering is het mogelijk dat de opbrengst niet voldoende is om aan het einde van de looptijd de hypotheek terug te betalen. Uw adviseur kijkt graag samen met u naar de betaalbaarheid van uw hypotheek op het einde van de looptijd. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

  Ik onderneem nu geen actie, wat gebeurt er dan?

  Er gebeurt dan nu niets. Maar als u wilt voorkomen dat u aan het einde van de looptijd voor verrassingen komt te staan dan is het verstandig dat u op de hoogte bent van uw persoonlijke situatie.

  Over de campagne Aflossingsblij

  Waarom bestaat deze campagne?

  Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet precies weten wat er gebeurt als hun aflossingsvrije hypotheek het einde van de looptijd bereikt. In principe moet dan de lening worden terugbetaald. Door op tijd maatregelen te nemen, kunnen mogelijke problemen in de toekomst worden voorkomen. Uw adviseur kijkt graag samen met u wat er gebeurt als uw aflossingsvrije hypotheek afloopt. Dan bent u goed voorbereid voor de toekomst. 

  Wie is de afzender van deze campagne?

  De campagne is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken, www.nvb.nl, in opdracht van de gezamenlijke banken.

  Oplossingen

  Ga naar uw adviseur

  Elke klant en elke hypotheek is anders. Uw adviseur kan met u kijken of u iets moet veranderen aan uw hypotheek.

  Aflossen

  U kunt uw hypotheek aflossen door jaarlijks binnen uw vergoedingsvrije ruimte af te lossen. Dit vermindert uw maandlast en hypotheek direct en dat kan interessant zijn als uw hypotheekrente hoger is dan de huidige spaarrente.

  U kunt ook kiezen om uw hypotheekvorm  te wijzigen in een waarbij u wel aflost zoals een lineaire of annuïtaire hypotheek.


  Sparen

  Vaak is een aflossingsvrije hypotheek gekoppeld aan een spaar- of beleggingsverzekering. Weet u het verwachte eindbedrag hiervan? Uiteraard kunt ook zelf geld opzij leggen en op die manier vermogen opbouwen.


  aflossingsblij advies

  Uw adviseur adviseert

  Uw adviseur kijkt wat u in uw persoonlijke situatie het beste kunt doen. 

  aflossingsblij contact

  Woonfonds informeert

  Woonfonds beantwoordt graag uw vragen. Bel hier met onze Klantenservice via 013 461 20 10.

  Vind een adviseur bij u in de buurt

  Woonfonds werkt samen met geselecteerde onafhankelijke adviseurs. De adviseur werkt voor u. Zo weet u zeker dat u een voorstel krijgt dat het beste bij uw situatie past. Als dat Woonfonds is, dan zijn wij daar heel blij mee natuurlijk.

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.